2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Aculiecinieki: Krustpils novada pašvaldība dubļos grimstošu ceļu sauc par izremontētu un izbraucamu (FOTO)(PAPILDINĀTS 3x)

Aculiecinieki: Krustpils novada pašvaldība dubļos grimstošu ceļu sauc par izremontētu un izbraucamu (FOTO)(PAPILDINĀTS 3x)

(Papildināts ar aculiecinieka viedokli par Krustpils novada domes sniegto atbildi)

Portāls Radio1.lv saņēma Krustpils novada Kūku pagasta iedzīvotāju vēstuli un fotoattēlus, kuros redzams šķīdonī neizbraucams ceļs, kas ved no pieturvietas “Pakalnes” līdz “Dūcāniem”. Šis ceļš atzarojas no autoceļa uz Ratītēm un ir vietējās nozīmes ceļš, ko ik dienu izmanto pagasta iedzīvotāji, lai brauktu uz darbu un vestu bērnus uz skolu un atpakaļ uz mājām.

Aculiecinieki raksta: “Jau vairākus gadus pavasara šķīdonī, kā arī ziemā ilgstošākā atkusnī, šis ceļš kļūst neizbraucams un pārvietoties pa to ir vienas vienīgas mocības. Ceļu var izbraukt, ja brauc ar samērā lielu ātrumu bez apstāšanās, taču šo ceļu izmanto ne tikai jauni un spēcīgi autovadītāji, kas var “tonī” joņot pa dubļu jūru, bet arī sievietes un gados vecāki autobraucēji, kuriem šāds agresīvs braukšanas stils nav nedz pieņemams, nedz izpildāms. Līdz ar to, sākoties šķīdonim, tikai daži autovadītāji uzdrošinās izmantot šo ceļu, pārējie iet kājām un mēģina uz pilsētu nokļūt ar sabiedrisko transportu. Ceļam ir jau iebrauktas dubļu rievas un, ja auto iekļūst tajās, tad iebuksēšana ir garantēta. Turklāt ik dienas auto ir vismaz divas reizes jāmazgā, vispirms braucot uz darbu, jāiegriežas kādā automazgātuvē, jo ar tik dubļainu automašīnu, kāda ir pēc brauciena pa šo ceļu, ir kauns braukt pa pilsētas ielām, un otro reizi – atgriežoties mājās, lai dubļi nepiekalst.”

Kūku pagasta iedzīvotāji, kas izmanto šo ceļu, pirms pāris gadiem vērsās pašvaldībā ar lūgumu to remontēt, lai ceļš pavasara šķīdonī būtu izbraucams. Iedzīvotājiem tika paskaidrots, ka šis ceļš apmēram pirms septiņiem gadiem jau esot remontēts un patlaban ir kārtībā, līdz ar to remonts nav nepieciešams. Iedzīvotāji pauž izbrīnu, jo nekādas remonta pēdas uz autoceļa nemana. Tam nekad nav ticis uzbērts cietais segums, bet ir kaut kāda nenosakāma lipīga, mālaina smiltsmasa, kas lietus un šķīdoņa laikā pārvēršas neizbraucamā “žļurgā”· It kā nedaudz atsevišķās vietās ir padziļināti grāvji ceļa malās, taču tas nav darīts visa ceļa garumā, bet tikai atsevišķos posmos un no grāvju padziļināšanas neesot nekāda efekta.

Aculiecinieki: ”Ja jau Krustpils novada pašvaldības atbildīgo darbinieku skatījumā šis ceļs ir izbraucams, mēs vēlētos, lai arī kāds no pašvaldības vadības vai atbildīgajiem darbiniekiem izmēģina izbraukt šo ceļu pēc lietus vai šķīdoņa laikā un nevis ar augstas būves auto, bet zemas, kādas pārsvarā ikdienā lieto iedzīvotāji. Iespējams, ka tad viņu viedoklis mainīsies. Ir viegli pateikt: “Mēs šo ceļu jau remontējām, tas ir kārtībā, patlaban jums nekas nepienākas”, bet ir īstas mocības diendienā šo ceļu izbraukt.”

Ceļš, kas ved no autoceļa uz Ratītēm, no pieturvietas “Pakalnes” līdz “Dūcāniem” kļūst neizbraucams, pēc lietus, ziemas atkusnī un jo īpaši pavasara šķīdonī. Iespējams, ka pašvaldībai nav ekonomiski izdevīgi ieguldīt līdzekļus ceļa remontā, ko izmanto neliels skaits pagasta iedzīvotāju, taču arī viņi ir nodokļu maksātāji un nevēlas neko ekstravagantu, tikai vienkārši izbraucamu ceļu no mājām uz darbu un atpakaļ.

Radio1.lv iedzīvotāju sūdzību par minēto ceļa posmu nosūtīja arī Krustpils novada pašvaldībai, lūdzot komentēt šo situāciju no viņu skatupunkta un sniegt atbildi, kad šis ceļš tiks izremontēts tā, lai būtu izbraucams visos laika apstākļos.

Situāciju par ceļa neizbraucamību komentē Krustpils novada pašvaldības izpilddirektors Raivis Ragainis un Kūku pagasta pārvaldes vadītājs Dzintars Kalniņš:

“Atsaucoties uz “Radio1.lv” publicēto informāciju par ceļa neizbraucamību Krustpils novada Kūku pagastā vēlamies informēt, ka ceļu izbraucamība ir saistīta ar sezonalitāti un atkušņa laikā, kad zeme ir sasalusi un virskārta strauji atlaižas, veidojas grūti izbraucamas risas. Šāda situācija ir ne tikai minētajā ceļa posmā, bet arī citos grunts ceļu posmos Krustpils novadā, kā arī uz VAS “Latvijas Valsts ceļi” un AS “Latvijas Valsts Meži” apsaimniekotajiem grunts ceļiem. Tiklīdz zeme atlaidīsies un ūdens, kas šobrīd ir sakrājies ceļa virskārtā, būs uzsūcies, šie pašvaldības ceļa posmi tiks nogreiderēti. Aicinām būt saprotošiem!”

Aculiecinieka komentārs par Krustpils novada domes sniegto atbildi.

 Aculiecinieks: “Esmu šokā par pašvaldības sniegto formālo un neko neizsakošo atbildi, kas vairāk izklausās pēc atrunāšanās nevis ieinteresētības risināt samilzušo problēmu. Negribu piekrist pašvaldības atbildīgo amatpersonu sacītajam, ka tā ir tikai sezonas problēma, kas ir līdzīga uz visiem lauku ceļiem, jo tas neatbilst patiesībai. Ja ceļš ir pareizi remontēts, uzturēts un sakārtots, problēmu nav. Tam piemērs ir daudzi citi jebkurā gada laikā izbraucamie lauku ceļi, kas ir pienācīgi remontēti un uzturēti, kā arī, piemēram, piebraucamais ceļš pie manas mājas (attēlā zem šī teksta), kas atzarojas no šī dubļainā ceļa. To esmu remontējis un uzturejis saviem spēkiem un, kaut arī tas atrodas gandrīz turpat, kur pagasta dubļainais ceļš, tas ir viegli izbraucams jebkurā gadalaikā, jo tā segums ir stingrs. Ja pašvaldība būtu uzklausījusi mūsu sūdzības un ierosinājumus un uzklājusi šim ceļam pienācīgu cieto segumu, nevis nenosakāmas konsistences smiltsmasu (kas iespējams ir vislētākais risinājums), kas pie pat vissīkākā lietutiņa pārvēršas dubļu vannā, tad problēmu nebūtu. Ir ļoti skumji lasīt formālu atbildi un saprast, ka vienkārša iedzīvotāja problēmas pašvaldībai nerūp. Manuprāt, būtu lieki runāt par to, ka Krustpils novada domei nav līdzekļu, jo kā zināms pašvaldība ir uzcēlusi miljonu vērtu būvi Variešu pagastā, dārgu estrādi Mežares pagastā... utt., uz šī fona taču smieklīgi maza ir tikai dažu tūkstošu summa, kas nepieciešama lauku ceļa remontam...”

a cels

 

Komentāri (0-10/30)

  • aa
    02.07.2018 18:31
    Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli
    P.S.
    Informācija var būt neprecīza un nav pārbaudīta. NEaicinu uz jel kādu naidu, ne uz kādām kaitnieciskām vai aizliegtām darbībām.
    Lūdzu portāla turētājus ievērot datu aizsardzības likumā lietotājiem noteiktās tiesības kā arī citus privātuma noteikumus, tai skaitā(bet ne tikai) neizpaust trešajām personām(īpaši novada administrācijai) manu IP adresi.
    Visiem jauku dienu!
    Peace.
  • aa
    02.07.2018 18:31
    Un kāpēc Krustpils pagastā visiem dokumentā redzmajiem ceļiem ir C klas turklāt visiem citiem pagastiem D? VTF? Kārtējā nevienlīdzība!!
    pēc saites
    likumi.lv/doc.php?id=206467
    var skatīt
    Ministru kabineta noteikumi Nr.224
  • aa
    02.07.2018 18:31
    3. piemērs: ceļa posms X-X uz manām mājām netiek tīrīts, netiek greiderēts, netiek pļautas grāvmalas utt, atkritumi saviem ar savu transportu jānogādā līdz lielajam ceļam = nekāda servisa no pašvaldības!!! Turpretī nodokļi tiek iekasēti pilnā apjomā!!! Nekādas atlaides nepienākas....
  • aa
    02.07.2018 18:31
    2. piemērs: ceļa posms 1-51 kurš ved uz mirdzas privātmāju arī ir ar uzturēšanas klasi C. Nav tik garš kā pirmajā piemērā, bet ir ar labu sgrants segumu un tiek uzturēts(tīra sniegu, greideris utt)
    Ar ko šie izredzētie ir labāki par mums parastajiem iedzīvotājiem?
  • aa
    02.07.2018 18:31
    kuram ceļam ir kurš numurs var redzēt krustpils detālplānojuma kartē.
    krustpils.lv/pasvaldiba/attistibas-planosanas-dokumenti
    1. piemēram ceļa posms 1-6 ir Darbnīcas-Gāzes stacija ar uzturēšanas klasi C kurš ved uz dažām izredzētajām privātmājām un ir strupceļs
  • aa
    02.07.2018 18:31
    1 kubs ceļa seguma atjaunošanas šķembu ošukalna karjerā biržos pagājušgad maksāja ~3,5€(pļaviņu DM cena bij līdzīga), bet pagastam jau "īpašās" cenas un mazliet iebirst draugu pagalmā...
    Krustpils novada 2011. gada Saistošie noteikumi Nr. 2011/8
    „Par autoceļu uzturēšanas klasēm Krustpils novada”.
    krustpils.lv/old/faili/PROJEKTS2011_8.pdf
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Kalniņš labi saprot visu,bet viņu novads māca kā runāt un ko nedarīt,tā ietaupot naudu.Raksti jaunajam ministru prezidentam,kas Krustpils novadā te ir par tādu h...ņu.Nepadodies,Zigurd,dod mizā!
  • Zigurds
    02.07.2018 18:31
    Tas Kalniņa kungs taču nemaz neieklausās iedzīvotājos, kad viņam stāsta, ka vajag labot 100 m garu gabalu, viņš turpina runāt par 800 m garu ceļa posmu un gausties, ka nav naudas. Tas vien liecina, cik ļoti viņš ir ieinteresēts ceļu uzturēšanā un cik daudz zina par ceļu remontiem.
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    Bet vai gadījumā novada vadību nevar saukt pie materiālās atbildības,par valsts naudas izšķērdēšanu?Pēc remonta šim ceļam nav kvalitātes,tas vienkārši nav braucams.Nauda ir izsviesta bezjēgā un to pārtaisīt arī nemaz netaisās.Tik labi " braucami "ceļi ir saremontēti daudzās vietās.Jāsūta foto ministru prezidentam,kā viņš komentēs šo un citus ceļus novadā.Pagasta ceļi ir novada atbildība un ar sapratni no iedzīvotāju puses,tam nav nekas kopīgs.Krustpils novads ir lauku iznīcinātājs!
  • Kūkas
    02.07.2018 18:31
    Neviens tāmi nerādīs.Pat pagastu ceļu shēma nav publiski pieejama.To,ka neviens uz vietas ceļu remonta laikā neskaita kravas un neskatās veicamo darbu procesā,tas gan ir taisnība.Rezultāts ir redzams - nav ne naudas,ne braucamu ceļu.Tādu neizbraucamu ceļu ir maz,bet tos neremontē gadiem,pat desmitiem gadu.Vispirms ceļi ir jāpielabo sev,radiem,draugiem,paziņām.Pensionāri pēc maizītes un bērni uz skolu lai tiek kā grib,kaut vai peldus.
123

Atstājiet komentāru