2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Aculieciniece: Jēkabpils tirgū norēķinās ar viltotu naudu

Aculieciniece: Jēkabpils tirgū norēķinās ar viltotu naudu

Pardevēja, kas strādā Jēkabpils tirgū informēja, ka pagājušajā nedēļā kāds pircējs par preci norēķinājis ar viltotu 50 eiro banknoti.


Pārdevējs, kuram tirgū iedota šī naudas zīme, viltojumu nav pamanījis, tas atklājies tikai vēlāk noguldot dienā ietirgoto naudu bankas kontā. Viltotā naudas zīme bijusi tik veiksmīgi pagatavota, ka ar “neapbruņotu aci” vilrtojums nebijis pamanāms. Vēl vairāk, to neatklājis arī tirgotāja rīcībā esošais nelielais aparātiņš caur kuru skenējot tiek noteikts vai nauda ir viltota. Tikai bankā, kur naudas zīmju pārbaude ir daudz profesionālāka un stingrāka, atklājies, ka banknote ir viltota.


Pārdevēja no Jēkabpils tirgus, kas sarunājās ar Radio1.lv zināja teikt, ka līdzīgs gadījums nesen bijis arī Līvānu tirgū. Arī tur kāds norēķinājies ar viltotu 50 eiro benknoti. Jautāta vai par šo gadījumu ziņots policijai, pārdevēja atbildējusi noraidoši, jo maz ticams, ka vainīgo atradīšot. Turklāt bankai esot informācija par naudas viltojumu.


Sazinoties ar Latvijas banku noskaidrojām, ka eiro banknošu viltojumi tiek konstatēti ik pa laikam. Šā gada pirmajā pusgadā kopumā no apgrozības izņemti 454 000 viltotu eiro banknošu – tas ir par 10,5% mazāk nekā pērnā gada otrajā pusgadā, tomēr joprojām vairāk nekā 2014.gada pirmajā pusgadā.


Viltojumu skaits vēl arvien ir ļoti neliels salīdzinājumā ar pieaugošo apgrozībā esošo īsto banknošu skaitu, kas šogad pārsniedzis 17 miljardus.
Joprojām visbiežāk viltotas 20 un 50 eiro banknotes. Salīdzinājumā ar 2014.gada 2.pusgadu, 20 eiro banknošu viltojumu īpatsvars nedaudz samazinājies, bet 50 eiro – palielinājies. Kopā šo banknošu viltojumi veidoja 86% no visiem viltojumiem.

 

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru