2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jautā lasītājs: Vai septiņgadīgs bērns drīkst braukt pilsētas autobusā bez maksas?

Jautā lasītājs: Vai septiņgadīgs bērns drīkst braukt pilsētas autobusā bez maksas?

Jēkabpils pilsētas sabiedriskajā transportā pirmsskolas vecuma bērniem ir iespēja braukt bez maksas. Radio 1.lv vērsās kāda jēkabpiliete, kura lūdza noskaidrot jautājumu par bezmaksas biļešu izmantošanu septiņgadīgiem bērniem Jēkabpils pilsētas autobusos. Ir situācijas, kad bērni sasniedzot 7 gadu vecumu momentā neuzsāk mācības skolā, tomēr arī bērnudārzs vairs netiek apmeklēta. Kādā no pilsētas autobusiem vedot septiņgadīgo bērnu – saņemts norādījums no šofera, ka biļete ir jāpērk, jo esot sasniegts septiņu gadu vecums.

Jēkabpils Autobusu parka direktora vietnieks Ivans Lavrinovičs skaidro, ka šajā situācijā atslēgas vārds ir “pirmsskolas vecums".

“Ministru kabineta noteikumos ir rakstīts – pirmsskolas vecuma bērni. Likumā par izglītību ir teikts, ka norma ir septiņi gadi, bet ja vecāki pieņem lēmumu, atsevišķos gadījumos ar ārsta izziņu, bērns var uzsākt mācību astoņu gadu vecumā vai arī sešu gadu vecumā. Paradokss ir tāds – ja bērnam ir seši gadi un viņš ir uzsācis mācīties skolā, viiņam nav tiesību braukt bez maksas pilsētas autobusā, savukārt, ja viņam ir astoņi gadi un viņš neapmeklē skolu, tad viņam ir tiesības braukt bez maksas,” informē Ivans Lavrinovčs.

Autobusu parka pārstāvis arī piebilst, ka nekādas apliecības vai izziņas nav jāuzrāda, viss ir atkarīgs no bērna pavadoņa skaidrojuma šoferim vai biļešu kontrolierim. Jāatceras gan arī, ka pavadonis nedrīkst būt jaunāks par 13 gadiem.

Komentāri (0-3/3)

  • asti.
    02.07.2018 18:23
    Nu skaidrojums vienkārš...ir 7 gadi skolā sāks iet 1 septembrī.
  • mammuķītis
    02.07.2018 18:23
    Skaidrs. "Parastie" 7 gadīgie līdz 31.augustam (ieskaitot) brauc bez maksas, jo tikai 1.septembrī viņi kļūst par skolēniem. Varēja jau autobusu parka pārstāvis pats izspiest no sevis kaut cik skaidru kopsavilkumu.
  • Rapunzela
    02.07.2018 18:23
    Paldies par skaidrojumu. Atliek vien šoferim to ieskaidrot :)

Atstājiet komentāru