2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Iedzīvotājs: Vai tiešām Jēkabpils pilsētas pašvaldība nevar panākt, lai grausts tiktu sakārtots? (FOTO) (PAPILDINĀTA)

Iedzīvotājs: Vai tiešām Jēkabpils pilsētas pašvaldība nevar panākt, lai grausts tiktu sakārtots? (FOTO) (PAPILDINĀTA)

(Pievienotas pēdējās piecas rindkopas)

 

Portāla Radio1.lv redakcija saņēma vēstuli no Bistrovu ģimenes Jēkabpilī, kas dzīvo Nameja ielā 38a. Vēstulē pausts sašutums par graustu Viesītes ielā, kas jau gadiem ilgi degradē ainavu, jo gan pie ēkas, gan tās iekšpusē ir daudz sadzīves atkritumu, daudzviet izdemolēts, nodrupuši ķieģeļi un postaža, taču līdz šim nav panākts, ka tās īpašnieks ēku uztur pienācīgā kārtībā.

 

Vēstules autors ir neizpratnē, vai tiešām pašvaldības rīcībā nav neviena instrumenta ar ko panākt, lai šī ēka tiktu sakārtota vai nojaukta?

 

Publicējam vēstules tekstu.

 

“Cienījamā redakcija! Es regulāri sekoju līdzi jūsu nedēļas jautājumiem un ne vienmēr tie ir saistīti ar Jēkabpils problēmām. Tāpēc aicinu pievērst uzmanību reālai problēmai.

 

Esmu parasts Jēkabpils iedzīvotājs, kas dzīvo Viestura ielā 38a. No manas mājas logiem paveras skats uz piecstāvu ēkas graustu. Šī tēma jau ir nodeldēta, jo ne reizi vien jau cilāta. Nav līdzekļu utt. … taču šoreiz par citu jautājumu. Skats pie mājas ir šausminošs. Daudzus gadus šeit netiek savākti sadzīves atkritumi, tieši pretēji – tie uzrodas arvien vairāk un vairāk. Neticu, ka to dara apkārtējo māju iedzīvotāji. Šajā ēkā izcēlās arī ugunsgrēks. Tā ir pārvērtusies par bezpajumtnieku un dzērāju mītnes vietu. Cik ilgi var ciest visas šīs šausmas? Ko redz bērni? Palūkojiet, kā ir citās pilsētās, piemēram, Cēsīs, Saldū, Madonā? Kārtība. Nav tādu šausmu. Vai tiešām mūsu vietējai varai - Jēkabpils domei nav nevienas “podziņas” likuma ietvaros, lai piespiestu “asti” nekaunīgajam šīs mājas īpašniekam, kuram ir vienalga kā izskatās viņa grausts dzimtajā pilsētā? Lūdzu, domes kungi, dariet taču kaut ko! Līdz sirds dziļumiem ir apriebusies šī situācija. Vēstules kopiju un bildes nosūtu arī raidījumam “Bez tabu”.”

 

Saņemto vēstuli un jautājumu, ko un kad pašvaldība darīs, lai panāktu, ka teritorija ap piecstāvu ēkas graustu Viestura ielā tiek sakārtota, nosūtījām Jēkabpils domei. Atbildi sniedza Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis.

 

”Lai arī šis nav Jēkabpils pilsētas pašvaldībai piederošs īpašums, SIA „Jēkabpils pakalpojumiem” ir uzdots savākt atkritumus minētajā teritorijā. Diemžēl pilsētā ir vairākas šādas teritorijas, kuru īpašnieki neseko līdzi savu īpašumu stāvoklim. ”

 

Jēkabpils domes izpilddirektors sīkāk nepaskaidroja, kādas ir pašvaldības iespējas un ko tā jau līdz šim ir darījusi, lai panāktu, ka īpašnieks graustu sakārto vai nojauc.

 

 Par to, ko pašvaldība dara, lai mainītu situāciju, atbildi sniedza Jēkabpils pilsētas būvvaldes vadītāja Inga Līce-Vilciņa:

 

"Šobrīd, lai novērstu pilsētvides degradāciju un sabiedriskās drošības apdraudējumu, tiek izmantots nekustamā īpašuma sakārtošanu stimulējošs pasākums – paaugstinātas nekustamā īpašuma likmes noteikšana. Būvvalde ikgadēji apseko nesakārtotas būves un atkarībā no to individuālā stāvokļa klasificē tās kā vidi degradējošas, sagruvušas vai cilvēku drošību apdraudošas. Būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās būvei piekritīgās zemes vai būves kadastrālās vērtības, atbilstoši Jēkabpils pilsētas domes 04.09.2014. saistošajiem noteikumiem Nr.21 „Par likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanu 2015.gadā”. Ar Jēkabpils pilsētas būvvaldes 17.12.2014. lēmumu Nr.184 „Par būvju atzīšanu kā vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām” būve Viestura ielā 44, Jēkabpilī atzīta kā vidi degradējoša un cilvēku drošību apdraudoša, kā rezultātā nekustamajam īpašumam piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa likme."

 

Komentāri (0-7/7)

  • jekabpilitietis
    02.07.2018 18:23
    miiljais rajons :D
  • haralds
    02.07.2018 18:23
    Naivi jau cerēt,ka pilsētu sakārtos....pavērojiet paši,kādi pašvaldībai ir iepirkumi un kas tajos regulāri vinnē-tāds biznesa projekts ir šis sasaukums-kādas vēl tur iedzīvotāju intereses...
  • Swarka
    02.07.2018 18:23
    Mājas īpašnieks ar šo jautājumu var vērsties pie saviem kaimiņiem, jo nejau mājas īpašnieks tos musurus tur ber!
    Īpašnieks varētu aiznaglot logus un durvis, bet Spruksts atlauzīs un ielaidīs bomžus - jēgas nav :D
  • iveta
    02.07.2018 18:23
    Es katru dienu eju tur garām un cik reiz esmu saukusi loliciju jo jaunieši un bomzi tur visu pēc kartas dedzina un pa logiem nak melni mutuli.izskatas ka kamer nenotijs kada nelaime ar kadu no tiem jauniesiem vai bomziem nekas netiks darits.tur tak viss brūk kopa un ja kadam bernam uzkrit vispar nesaprotu kur skatas musu likuma vīri.
  • Kārlis
    02.07.2018 18:23
    Ja nemaldos, šo te ēku var iegādāties.. ss.lv bij sludinājums, bet cena bija no sērijas "oi oi oi".. :lol:
    Un jā, par cik tas ir privātīpašums, dome atbildēs, ka "Jāāā.. Mēs jau neko nevaram izdarīt, kā tikai rakstīt administratīvos protokolus un likt sodus.. Mums pietiek graustu, kas ir tieši pašvaldības pārziņā.." Plus, gan jau paleposies ar savu ieceri Madonas ielā spridzināt "daudzstāveni-graustu"..
  • Guest
    02.07.2018 18:23
    nevajag pardot katram, kas dod naudu!
  • Jāāāāāā
    02.07.2018 18:23
    Vajag "Bez Tabu" uzsūtīt tās mājas īpašniekam arī, redzēs ko teiks.

Atstājiet komentāru