2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pēteris Sprukts: Mani soda par to, ka sakopju pilsētu (FOTO)

Pēteris Sprukts: Mani soda par to, ka sakopju pilsētu (FOTO)

Portāla Radio1.lv redakcija saņēma no Pētera Sprukta divu paskaidrojumu, kurus viņš rakstījis Jēkabpils domei, kopijas. Pēteris Sprukts skaidroja, ka centies sakopt teritorijas pie sadzīves atkritumu konteineriem un izvietojis plāksni ar aicinājumu nemest atkritumus,  taču par to ticis izsaukts uz pašvaldības Administratīvo pārkāpumu komisiju, jo darbojies bez atļaujas cita īpašumā. Viņš stāstīja, ka komisijā ticis uzklausīts, taču nezinot kādu sodu viņam piesprieda, par to komisija paziņošot vēlāk.

 

Publicējam Pētera Sprukta rakstītos paskaidrojumus pašvaldībai.

 

Paskaidrojums:

 

“Es, Pēteris Sprukts, jau desmit gadus par saviem līdzekļiem cenšos, lai sakoptu Jēkabpili, pie konteineriem ieviestu kārtību, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri ir palikuši bez pajumtes, bet visi mani centieni ir beigušies ar administratīviem sodiem, jo saskaņot manu darbību ar pilsētas domi nav iespējams, jo uz pašiem galvenajiem iesniegumiem pašvaldībā, es neesmu saņēmis atbildes.

 

Katrs no mums vēlas dzīvot tīrā sakoptā vidē, jau 2006.gadā par saviem līdzekļiem tiku izgatavojis no koka dēļiem - 125x2500x125 cm – lielus konteinerus (daži līdzīgi maniem konteineriem, bet SIA "Jēkabpils pakalpojumi" izgatavoti, vēl līdz šim pavasarim atradās pretī Kena parkam Dambja ielā, kā arī pie tilta viadukta Pļaviņu ielā).

 

2008.gadā mani izgatavotie koka konteineri, kurus uzstādīju uz pilsētas svētkiem, lai būtu kārtība pēc svētkiem. Tie tika aizvesti uz mežu un salauzti ar traktoru, bet kārtība kā nav tā nav līdz pat šai dienai.

 

Jēkabpils pilsētas domei un Jēkabpils pakalpojumiem nu jau 25 gadus nav izdevies ieviest kārtību pie atkritumu konteineru novietnēm, ar katru gadu tikai lielākas kļuvušas bedres konteineru laukumos, vedot prom būvgružus ar iekrāvēju.

 

Es uzskatu, ka tas tiek apzināti darīts, lai nav kārtības pie konteineriem un varētu pacelt tarifus par atkritumu izvešanu, kā arī norakstīt katru gadu 15 000 eiro nelegālo atkritumu izgāztuvju izvešanā.

 

Manuprāt, tā ir apzināti radīta sistēma, kurā neviens neparko neatbild, ja pilsētas domei būtu politiskā griba – kārtību varētu ievest dažos mēnešos.

 

Vismaz vienā vietā pie Jēkabpils namu pārvaldes man ir izdevies ieviest kārtību un panākt, lai iedzīvotāji atkritumus zemē vairs nemet.

 

Mēs, ar Agri Grandovski un Broni Baronu desmit vietās pie konteineriem esam aizbēruši bedres ar būvgružiem un granti, kur lietus laikā vienmēr veidojās lielas peļķes.”

 

Paskaidrojums:

 

“Pie namu pārvaldes konteineriem aizbēru izrakto bedri un novietoju plāksni ar uzrakstu: “Atkritumus un būvgružus zemē nemest, notiek videonovērošana, sods no 5 līdz 100 eiro”.

 

Es, ja kādam vajag, vecās mēbeles, logus un durvis aizvedu bez maksas. Kā redzams dabā šajā vietā jau veselu mēnesi zemē nekas nav nomests un ir cilvēku cienīga kārtība. Tikai bija jāsaved šis laukums kārtībā un arī visi prējie laukumi jāsaved kārtībā. Vislētāk būtu uzstādīt manus konteinerus, kur sētnieki varētu bērt saslaukas, nopļauto zāli, kā arī vienā pusē papīrus, jo priekš papīriem ir tikai daži mazie konteineri.

 

Diemžēl pats Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs un Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs neatļāva tos uzstādīt pilsētā pat eksperimenta veidā, jo labi zināja, ka tad tajā vietā būs kārtība un atkritumi nekritīs cilvēkiem acīs un nebūs iespēja norakstīt līdzekļus par nelegāli izveidoto atkritumu kaudžu izvešanu.”

 

Foto: No Pētera Sprukta privātā arhīva

 

aamiskaste

aamiskaste1

Komentāri (0-8/8)

  • Jekabpiliete
    02.07.2018 18:23
    Visu cienu Srukta kungam!Lai Dievs dod vinam veselibu! ***... Domes viriem...
  • mjaaa
    02.07.2018 18:23
    es arī ielīdīšu kaimiņa sētā, sazagšos metālus un tad bļaušu, ka sakārtoju tik kaimiņa pagalmu, lai nebojā ainavu :D
  • mjaaa
    02.07.2018 18:23
    mjā, dažiem ar galvu nav viss kārtībā...
  • Guest
    02.07.2018 18:22
    vietējā:
    Kāpēc līst svešos īpašumos bet savu Variešu pagastā nevar sakārtot

    Kaut 1 plusu licējs ir bijis viņa īpašumā?
  • ???
    02.07.2018 18:22
    Man gribētos zināt ,uz kurieni tas cienījamais Sprukta kungs tos atkritumus bez maksas aizved???Uz tuvējo mežu vai uz savu īpašumu????Pirmajā gadījumā tā ir dabas piesārņošanu ,otrajā zādzība.Ja aizved uz atkritumu poligonu,tad pats par to samaksā???
  • es
    02.07.2018 18:22
    Jā, jā! Kur dzīvo lielākie neģēļi un dabas piesārņotāji? Protams, ka Salā! Cik labi, ka vienai Sēlpils kundzei tik modra un viszinoša acs.
    Vienalga par ko būs raksts, tak atradīs un izdomās kā pabāzt apakšā nejaucības par Salu.
  • vietējā
    02.07.2018 18:22
    Kāpēc līst svešos īpašumos bet savu Variešu pagastā nevar sakārtot
  • Jēkabpiliete
    02.07.2018 18:22
    Jēkabpils pašvaldībai Sprukta kungs ir kā dadzis acī, jo atklāj visus pilsētas nesmukumus un neizdarības. Šādi cilvēki būtu jāceļ uz goda pjedestāla, nevis jāsoda. Visu cieņu Sprukta kungam!

Atstājiet komentāru