2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Iedzīvotāja: Kāpēc bija nepieciešama trašu rekonstrukcija, ja siltuma zudumi nav mazinājušies? Atbild – Aleksandrs Karpenko (FOTO)

Iedzīvotāja: Kāpēc bija nepieciešama trašu rekonstrukcija, ja siltuma zudumi nav mazinājušies? Atbild – Aleksandrs Karpenko (FOTO)

Jēkabpiliete no Draudzības alejas portālam Radio1.lv atsūtīja foto, kuros redzams, kā siltumtrase kausē sniegu un uzdeva jautājumu: Kāpēc bija nepieciešama siltumtrašu rekonstrukcija un milzu līdzekļu ieguldījums, ja joprojām ir tik acīmredzami siltuma zudumi. Vai tā nebija līdzekļu lieka izšķērdēšana, ja ar siltuma zudumiem situācija nav uzlabojusies un par tiem kādam būs jāmaksā, pēc viņas domām, iedzīvotājiem jeb siltumenerģijas patērētājiem.
 
Fotomateriālus aizsūtījām SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājam Aleksandram Karpenko un lūdzām komentēt. Saņēmām Aleksandra Karpenko atbildi.
 
"Atbildot uz Jūsu lūgumu, izskaidrošu attēlos redzamo situāciju. Patiešām, virs siltumtrasēm sniegs ir nokusis un tam varētu būt vairāki iemesli.
 
Vispirms gribu uzsvērt, ka nav tādas tehnoloģijas, kas nodrošinātu siltumenerģijas pārvadi no siltumavota līdz patērētājiem bez zudumiem. Jebkuras enerģijas pārvade ir saistīta ar zudumiem, enerģijas ražotāju uzdevums ir tos maksimāli samazināt, cik to pieļauj tehnoloģiskās un ekonomiskās iespējas. Rekonstruējot siltumtrases, mūsu uzņēmums nekad nav solījis ka siltumenerģijas zudumi pārvadē izzudīs, tie tikai samazināsies, tādejādi ļaujot samazināt ražošanas izmaksas un, rezultātā, arī siltumenerģijas cenu. Veicot siltumtrašu rekonstrukciju attēlos redzamajā rajonā, kā arī Bebru ielas mikrorajonā (šīs rekonstrukcijas notika viena projekta ietvaros), uzņēmumam izdevās samazināt siltumenerģijas zudumus pārvadē par vairākiem procentiem, kas ir liels ieguvums.
 
Cits iemesls, bez iepriekš minētā, varētu būt tas, ka liela diametra caurules ir ieguldītas tuvu zemes virskārtai, tāpēc zeme sasilst ātrāk un sniegs nokūst. Ja caurules ieguldītas dziļāk, virs trasēm sniegs saglabājas, par to var pārliecināties citos pilsētas rajonos. Jāņem vērā arī tas, ka laikā, kad tika realizēta siltumtrašu nomaiņa Draudzības alejas un Bebru ielas mikrorajonos, mūsu valsts tirgū nebija pieejamas rūpnieciski izolētas caurules ar labākiem siltumnoturības rādītājiem. Kopš situācija tirgū ir mainījusies, mūsu uzņēmums iepirkumos siltumtrašu rekonstrukcijas projektos rūpnieciski izolētajām caurulēm pieprasa augstākas kvalitātes prasības. Pēdējos uzņēmuma veiktajos siltumtrašu rekonstrukcijas projektos tika izmantotas vienas no labākajām tirgū piejamajām rūpnieciski izolētajām caurulēm ar ļoti zemu izolācijas siltumvadītspējas koeficientu. Bet vēlreiz gribu uzsvērt, ka arī šīs caurules nenodrošina siltumenerģijas pārvadi bez zudumiem, taču tie ir daudz mazāki nekā caurulēm, kas lietotas veicot rekonstrukciju attēlos redzamajā rajonā.
 
Negribu piekrist Jūsu lasītājai, ka trašu rekonstrukcija nebija jāveic. Siltumtrases rekonstruē vairāku iemeslu pēc, tai skaitā, lai samazinātu siltumenerģijas zudumus, kas šajā gadījumā, kā minēju iepriekš, izpildījās; lai novērstu siltumnesēja noplūdi trašu avāriju dēļ, ko izsauc to ilgā ekspluatācija; lai optimizētu trašu konfigurāciju, atsakoties no trašu kompensatoriem; lai samazinātu siltumnesēja apjomu optimizācijas rezultātā utt.
Jūsu lasītājai ir taisnība apgalvojot, ka par siltumenerģijas zudumiem trasēs maksā patērētāji, jo siltumenerģijas tarifs jeb cena ietver visas saražotās un tīklos nodotās siltumenerģijas izmaksas, tāpēc SIA "Jēkabpils Siltums" cenšas iespējami ātri rekonstruēt siltumtrases, lai tajās samazinātu zudumus. Šobrīd ir rekonstruēta apmēram puse visu siltumtrašu, tāpēc uzņēmums cenšas piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu atlikušo trašu rekonstrukcijai. Pēc veiktajiem projektiem siltumenerģijas zudumi trasēs samazināsie vēl vairāk (2014. gadā tie bija apm. 19%), taču, kaut minimāli, tie tomēr būs, jo, kā teicu iepriekš, nav tehnoloģiju, kas ļautu pārvadīt enerģiju bez zudumiem.
 
Cieņā,
SIA "Jēkabpils Siltums" valdes priekšsēdētājs A. Karpenko"
 
Aculiecinieka foto.
 

Komentāri (0-6/6)

  • zivsacs
    02.07.2018 18:22
    Filmā "Mans draugs nenopietns cilvēks" ir ļoti labi parādīta siltum trašu apsaimniekošana.
  • pilsētniece
    02.07.2018 18:22
    Nevis nenosakāmas izcelsmes zāli, bet rozes un redīsus tur vajag audzēt. Mēs taču atbalstām vietējos ražotājus.
  • Kristians
    02.07.2018 18:22
    Es par šito skatu uz Draudzības alejas tieši to pašu nodomāju - rekonstruē, stāsta cik efektīgi tiek ieguldīti līdzekļi, bet dzīvē tā bilde citādāka rādās. Un jā, varēja labāk zem gājēju celiņa to trasi ierīkot, vismaz kāds labums no iedzīvotāju maksātās naudas par zemes sildīšanu būtu, no sniega tīrs gājēju celiņš :)
  • Kārlis L.
    02.07.2018 18:22
    to Niks:
    Un ja siltumtrassi pārraus un 90 C` kādu aplaucēs?

    Starpcitu, esmu bijis vairākos pagrabos un nekur ienākošā temperatūra nav 90`
  • to Niks
    02.07.2018 18:22
    Un ja siltumtrassi pārraus un 90 C` kādu aplaucēs?
  • Niks
    02.07.2018 18:22
    Vajadzētu palūrēt, kā izskatās piem. Ventspilī, vai arī kādā citā pilsētā, kurā arī tiek ievērotas visas tehniskās specifikācijas utt...
    P.S.
    Varbūt derētu izmantot to apstākli, ka virs trasēm nav sniega - un trases būvēt zem ietvēm? Nebūs ledus vismaz...

Atstājiet komentāru