2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Pie Radžu ūdenskrātuves novērota masveida kaiju bojā eja (FOTO)

Pie Radžu ūdenskrātuves novērota masveida kaiju bojā eja (FOTO)

 Ar portālu Radio1.lv sazinājās jēkabpilietis Kaspars, kas novērojis, ka Radžu ūdenskrātuves austrumdaļā iet bojā desmitiem kaiju un beigto putnu ķermeņi redzami gan krastmalā, gan ūdenī.
 
 
"Šajā vietā, iepretim Zemgales ielai, kur uzceltas jaunas mājas, es biju ieienījis iet peldēties. Patlaban tas nav iespējams, jo gan krastā, gan ūdenī ir daudz beigtu kaiju, kas karstajā saulē ātri bojājas un piesārņo vidi," stāsta Kaspars.
 
 
Viņš par saviem novērojumiem divas reizes ziņojis Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrai, kura informāciju nodevusi pilsetsaimniecības dienestam, taču, pēc viņa novērojumiem, nekāda rīcība nedēļas laikā neesot sekojusi.
 
 
Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs sarunā ar Radio1.lv noraidīja šo pārmetumu un sacīja, ka informāciju pašvaldība ir saņēmusi pagājušajā nedēlā un kritušos putnus savāc Jēkabpils sporta centra darbinieks, jo šī iestāde apsaimnieko Radžu ūdenskrātuvi. Pašvaldība otrdien, 15.jūnijā, dažas kritušās kaijas sutīs uz pārbaudi Bior laboratorijā, lai noteiktu putnu bojā ejas iemeslu. Šī analīze pašvaldībai izmaksās 250 eiro.
 
 
Kaspars savukārt ir sazinājies ar Latgales reģiona Valsts vecāko inspektoru Dagni Vasiļevski, kurš devies apskatīt kritušos putnus. Sarunā ar Radio1.lv Dagnis Vasiļevskis sacīja, ka Radžu ūdenskrātuves austrumndaļā novērojis kritušus putnus. Tie bijuši visur - gan krastā, gan ūdenī. Vasiļevskis sacīja, ka bez ekspertīzes nav iespējams noteikt vai tā ir infekciju slimība, piemēram, putnu gripa vai arī, iespējams, putni tīšām noindēti. To, ka putni varētu būt iebaroti ar indi pieļāva gan Kaspars, gan Vasiļevskis. Iespējams, ka to darot vietējo māju iemītnieki, kuru mājokļus kaijas apsēdušas no vienas vietas, pieķēzot un pieklaigājot visu apkārtni. Taču bez ekspertīzes nav iespējams noteikt putnu bojā ejas iemeslus. Vasiļevskis secinājis, ka putnubojāejas iemesls nav mehāniskis, proti, tie nav nedz nosisti ar akmeni, nedz nošauti.
 
 
Trešdien, 16.jūlijā uz Radžu ūdenskrātuvi dosies Daugavpils vides reģionālās pārvaldes inspektori, lai izpētītu gan upes krastu, gan ūdeņus, gan apmeklētu salas un mēģinātu noskaidrot putnu masveida bojāejas iemeslus.
 
 
Radžu ūdenskrātuves pretējā pusē ir izvietota pilsētas galvenā pludmale ar Zilo karogu, kas ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts. Attālums starp abiem ūdenskrātuves krastiem nav liels un tāpēc nav izslēgta iespēja, ka beigti putni var parādīties arī krastmalā un ūdenī pie Zilā karoga pludmales.
 
Radio1.lv norādītajā vietā novēroja, ka beigti putni manāmi ik pēc pāris soļiem...
 

Komentāri (0-3/3)

  • tratata
    02.07.2018 18:20
    Tās kaijas sen vajadzēja izindēt,pilsētā nav glābiņa no viņām,visas mašīnas nodirstas
  • Kaiju mīlim:
    02.07.2018 18:16
    kas tad, ja ne kaijas?
  • Kaiju mīlis
    02.07.2018 18:16
    Neliela papildus informācija:
    1-kart tās nav kaijas! :)
    2-kart tā ir bijis katru gadu. Izskatās, ka šogad mazliet vairāk.

Atstājiet komentāru