2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pavasarim

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pavasarim

Plūdu draudu situācija Latvijas upēs saglabāsies līdz pat pavasarim, ceturtdien pēc starpinstitūciju sanāksmes palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai atzina iesaistītās amatpersonas. Sanāksmē no Jēkabpils novada piedalījās Civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva un Attīstības pārvaldes vadītājs Ilmārs Luksts.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna informēja, ka situācija Daugavā pie Pļaviņām un pie Jēkabpils vēl var pasliktināties.

Pašlaik tuvāko dienu prognozes liecinot, ka saglabāsies salīdzinoši silts laiks un gaidāmi bagātīgi nokrišņi, bet pēc tam gaidāms aukstuma periods, kura laikā no jauna radīsies vižņi, kas turpinās sablīvēties, radot plūdu draudus.Viņš piebilda, ka pašlaik plūdu draudu līmenis ir pietuvojies sarkanajam līmenim, taču šī neesot pati draudošākā situācija. Pašlaik esot fiksēts septītais augstākais ūdens līmenis, kāds šajā vietā reģistrēts.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) atzīmēja, ka, vērtējot situāciju Jēkabpilī, esot skaidrs, ka plūdi nav beigušies un sagaidāms sarežģīts pavasaris. Pašlaik applūdušo māju skaits neesot liels.

Pēc ministra teiktā, šobrīd neesot jāveic pasākumi attiecībā uz ūdens līmeņa mākslīgu regulēšanu, izmantojot hidroelektrostacijas.

Ministrs norādīja, ka līdz šim veiktie ieguldījumi, ierīkojot hidrotehniskās un aizsargbūves, kā arī veicot krastu stiprināšanu, esot attaisnojušās un draudi iedzīvotāju drošībai līdz ar to esot mazāki, nekā tie būtu varējuši būt bez preventīvo darbu veikšanas.

Kā ziņots, ņemot vērā laika apstākļus un plūdu draudus vairākos upju baseinos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar AS "Latvenergo" šodien Ķeguma HES rīkoja sanāksmi palu un plūdu preventīvo pasākumu koordinēšanai.

Sanāksmē pārrunāti hidrometeoroloģiskie novērojumi un plūdu prognozes, plūdu riskam pakļauto pašvaldību ziņojumi par faktisko situāciju un turpmāko rīcību, kā arī iesaistīto institūciju gatavība plūdiem.

Pašlaik sliktākā situācija ir Daugavas posmā starp Jēkabpili un Pļaviņām, kur jau applūdušas vairākas dzīvojamās mājas un izsludināts sarkanais brīdinājums par ļoti augstu ūdens līmeni.

Sarkanās pakāpes brīdinājums nozīmē, ka ir liela iespēja rasties ievērojamiem postījumiem plašā teritorijā un ka var būt apdraudētas cilvēku dzīvības. Iedzīvotājiem nepieciešams rīkoties - jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Atstājiet komentāru