2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Gripas vakcīnu šogad visiem nepietiks

Gripas vakcīnu šogad visiem nepietiks

Ņemot vērā gripas vakcīnu saražošanas iespēju trūkumus un pieejamības problēmas visā pasaulē, šogad gripas vakcīnas nepietiks visiem senioriem, kuri vēlēsies tās saņemt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atklāja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa skaidroja, ka "gripas vakcīnas nevar pieražot uz pusi vairāk, ja vajadzība pieaug pusgadu pirms, jo tās ir jāpasūta gadu iepriekš, kas šajā gadījumā nebija iespējams". Tāpat to daudzumu, ko ražotāji piedāvāja papildu, novirzīja sociālajiem darbiniekiem un mediķiem, kuriem kopumā šogad atvēlēti 90 000 vakcīnu.

"Gripas vakcīnu pieejamība ir globāla problēma," piebilda politiķe.

Jau ziņots, ka "Mēness aptiekas" pārstāvis, veselības uzņēmumu grupas "Repharm" padomes loceklis Dins Šmits aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka Latvijai gripas vakcīnas nav piegādātas pietiekamā daudzumā, jo atbildīgās valsts institūcijas nav pilnvērtīgi gatavojušās gripas sezonai un vienojušās ar vakcīnu ražotājiem.

Šmits sacīja, ka aptiekām ir vēlme nodrošināt savos krājumos pietiekamus gripas vakcīnu krājumus, taču ražotāji, līdzīgi kā citus gadus, nav uz Latviju piegādājuši gripas vakcīnas nepieciešamā daudzumā. Tādēļ arī šogad izraisās diskusijas par vakcīnu nepietiekamību un sīvu cīņu par to nodrošināšanu aptiekās.

Vienlaikus, kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, Latvijā būtiski palielinājies iedzīvotāju pieprasījums pēc pretgripas vakcīnas, kā arī teju trīs reizes pieaudzis iepirkto vakcīnu apjoms.

Ministrijā norādīja, ka saskaņā ar vakcīnu ražotāju sniegto informāciju, Covid-19 pandēmijas dēļ pieprasījums pēc pretgripas vakcīnām ir pieaudzis visā pasaulē, tostarp Latvijā.

Latvijas vakcinācijas plāns pirmo reizi esot papildināts ar divām grupām - ārstniecības personām un sociālās aprūpes centru klientiem un darbiniekiem. Bez jau minētajām divām grupām valsts iepirktās vakcīnas paredzētas arī grūtniecēm un bērniem līdz divu gadu vecumam. Tādējādi kopā valsts iepirkto vakcīnu apjoms šogad ir 90 000 devas, salīdzinājumā ar 33 000 devām pagājušajā gadā.

Atstājiet komentāru