2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijā sasniedzis 139

Ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijā sasniedzis 139

Koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Latvijā apstiprināta vēl 15 cilvēkiem, tādējādi kopumā saslimušo skaits sasniedzis 139, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).  

Jau ziņots, ka analīžu veikšanai jāzvana uz tālruņa numuru 8303, uz kuru var zvanīt pacienti, lai pieteiktos valsts apmaksātu COVID-19 analīžu veikšanai, ziņo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Uz šo tālruni jāzvana tiem cilvēkiem, kuri ir atgriezušies no ārzemēm un kuriem 14 dienu laikā pēc atgriešanās ir parādījušies viegli saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, klepus, rīkles iekaisums), kā arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologu noteiktajām kontaktpersonām, kuras atrodas karantīnā un kurām 14 dienu laikā ir parādījušies saslimšanas simptomi. Tāpat kā līdz šim, uz ārkārtas tālruni 113 jāzvana tajos gadījumos, kad slimības simptomi ir smagi (ļoti augsta temperatūra, elpas trūkums). 

Tālruņa darbību nodrošinās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD). Atsevišķs tālruņa numurs ieviests, lai nenoslogotu NMPD ārkārtas tālruni 113 un novērstu risku, ka to nevar sazvanīt cilvēki dzīvībai kritiskās situācijās. Tiem pacientiem, kas jau iepriekš ir reģistrēti, zvanot uz 113, nav atkārtoti jāzvana uz jauno tālruņa numuru, jo viņiem katram atzvanīs individuāli un informēs par analīžu nodošanas laiku.  

Zvanus par laboratorisko izmeklējumu veikšanu uz jauno tālruņa numuru 8303 pieņem katru dienu no pulksten 9.00 līdz 18.00.

Aizvadītājā diennaktī veikts 681 izmeklējums personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, savukārt līdz šim Latvijā kopumā veikti 5127 šādi izmeklējumi.

Jau ziņots, ka no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Atstājiet komentāru