2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Orlovs:  Kā valdība ložņāja pensionāru kabatās

Orlovs: Kā valdība ložņāja pensionāru kabatās

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas locekļi Vitālijs Orlovs un Andrejs Klementjevs izstrādāja grozījumus likumam “Par valsts pensijām”, kas uzliks valdībai pienākumu atrast nepieciešamos finanšu līdzekļus, kas segs pensiju un pabalstu piegādes izdevumus tiem pensionāriem, kas ir vecuma grupā no 80 + un cilvēkiem ar invaliditāti. Mēs piedāvājam vajadzīgos resursus  piešķirt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Pēdējā laika situācija sociālajā sfērā nebeidz pārsteigt ar satraucošiem simptomiem. Nepārvarama slimīga tieksme piesavināties svešas mantas – tā raksturo kleptomāniju. Šoreiz runāsim par valdības “kleptomāniskajām” tieksmēm pret pašu senioriem.  No 2020. gada maksa par pensiju un pabalstu piegādi dzīvesvietā pieaugs divas reizes.  Pavisam nesen izskanēja ziņa, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izsludinātā publiskā iepirkuma ietvaros par piešķirto valsts pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi saņēmēja dzīvesvietā no 2020. gada 1. janvāra par uzvarētāju atzina “Latvijas Pasts”. Savukārt VAS “Latvijas Pasts” noteiktā maksa par VSAA pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā pakāpsies līdz 4,88 EUR, bet no 2021. gada šī maksa būs 5, 28 EUR. Un izmaksas būs jāsedz pašiem pensionāriem.

   Atbildīgā Labklājības ministrija tikai klusi smīn un apgalvo, ka naudas šādiem izdevumiem neesot. Jāpiebilst, ka uz šo brīdi ir vairāk nekā 78 000 senioru, kas izvēlās šo viņiem ērtāko pensiju piegādes veidu. Nedrīkst arī aizmirst, ka mūsu valstī ir kritisks, praktiski nabadzīgs pensiju vidējais apmērs- 333, 17 EUR. Ar šādu summu cilvēki knapi izdzīvo! Zāles, ārsti, komunālās izmaksas, pārtika, un tagad arī vēl maksa par pensiju un pabalstu piegādi dzīvesvietā…

  Situācija ir traģikomiska. Nākamā gada sociālajā budžetā ir vairāk nekā viens miljards eiro, bet valdība nespēj vai negrib atrast divus miljonus eiro organizatoriskajam procesam, lai atvieglotu pensionāru tā jau sarežģīto dzīvi! Sanāk, ka valdība it kā apzinās savas rīcības aplamo raksturu, bet no tās atturēties nespēj un vien turpina un turpina paaugstināt izmaksas. 

Varbūt tad, kad tiks apstiprināts mūsu priekšlikums, valdībai beidzot pietiks drosmes ieskatīties acīs saviem senioriem un sākt pildīt savus priekšvēlēšanu solījumus!

Komentāri (0-2/2)

  • Pensionāre
    10.09.2019 23:58
    Izskatās, ka cienījamais Orlova kgs piesavinās Klementjeva kga idejas...
  • ha
    10.09.2019 16:52
    Grūti saprast, kur taisnība - Orlovs un Klementjevs vai "Deputāts Klementjevs rosinās personām ar invaliditāti un cilvēkiem no 80 gadiem pensijas piegādi dzīvesvietā segt no valsts budžeta
    Rīga, 6.sept., LETA. Pensiju, pabalstu un atlīdzības izmaksa dzīvesvietā personām ar invaliditāti un personām, kuras sasniegušas 80 gadu vecumu, jānodrošina par valsts budžeta līdzekļiem, šādus grozījumus likumā nolēmis iesniegt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) kopā ar citiem opozīcijas partijas "Saskaņa" deputātiem."

Atstājiet komentāru