2024.gada 19. marts

Jāzeps

Notiks sezonas atklāšana Raiņa muzejos "Tadenava" un "Jasmuiža", kā arī Andreja Upīša memoriālajā mājā Skrīveros

Raiņa muzeji “Tadenava” (Dunavas pagasts, Jēkabpils novads) un “Jasmuiža” (Aizkalne, Preiļu novads), kā arī Andreja Upīša Rakstnieka memoriālmāja un dārzs Skrīveros (Daugavas iela 58, Skrīveri, Skrīveru novads) atsāk savu darbību un ir atkal atvērti apmeklētājiem, sākot ar 1. maiju. Visi trīs muzeji būs apmeklētājiem pieejami līdz 31. oktobrim.

Visi muzeji, pienācīgi atpūtušies, ir gatavi uzsākt jauno sezonu ar vēsturiski nozīmīgām iecerēm, jaunām, novatoriskām izstādēm, kā arī aizraujošām muzejpedagoģiskajām programmām, pētījumiem un pasākumiem.

Raiņa muzejs “Tadenava” gatavo izdevumu, kas būs veltīts muzeja pastāvēšanas 60 gadu jubilejai un kurā tiks apkopotas gan bijušo muzeja darbinieku atmiņas, gan arī informācija par paša muzeja vēsturi. 13. septembrī plkst. 13.00 noritēs Dzejas dienas, kas veltītas muzeja 60. gadadienai un Eiropas kultūras mantojuma dienām, kuru tēma šogad ir “Restaurācijas nozares sasniegumi”. Būs arī dzejas gadagrāmatas bērniem “Garā pupa 2019” atvēršana. Pasākumā piedalīsies dzejnieki Inese Zandere un Egīls Zirnis, Jaunā Rīgas teātra dziedošā aktrise Guna Zariņa, teātra mūziķis, komponists un klarnetists Jēkabs Nīmanis, mākslinieki Anita Paegle un Aleksejs Naumovs.
 
Muzeju naktī (18. maijā) plkst. 19.00—24.00 būs iespējams apmeklēt muzeju bez maksas, kā arī izbaudīt atjautības spēli “Misija “Daugava. 1919””.

20. jūlijā – vijoles un arfas koncerts, muzicēs Rasa Kumsāre, Liepājas Simfoniskā orķestra māksliniece (vijole), un Dārta Tisenkopfa (arfa).

Bet 3. augustā tiks atsākts velobrauciens “Raiņa pirmais ceļojums” (Tadenava–Kaldabruņa) pa vietām, kas bija nozīmīgas šim literatūras dižgaram.

4.–6. oktobrī tiks turpinātas “Putnu dienas Tadenavā” sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, kad tiks izzināti gan dabas vērojumi Raiņa dzejā, gan arī notiks ekskursija ar putnu vērošanu dabas liegumā “Eglone”.
 
Raiņa muzejs “Jasmuiža” sadarbībā ar Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju šo sezonu veltīs Latgales mājas alus darīšanas tradīciju izzināšanai un popularizēšanai.

Sākot ar 2. maiju, muzejā būs apskatāma ilustrāciju izstāde “Mans Raiņa dzejolis”, kurā būs redzami labākie darbi, kuros skolēni mākslā atveidoja savu mīļāko Raiņa dzejoli, Latgales keramiķu un keramikas foto izstāde “Latgales zelts”, kā arī preilēnietes Larisas Sparānes filca rotaļlietu un gleznu izstāde “Es dāvinu Jums savu pasauli” (skatāma līdz 20. jūnijam). Jau 10. maijā muzejā notika pirmais pasākums – vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa “Mans Raiņa dzejolis” laureātu apbalvošana. Jūlijā “Jasmuiža” būs arī brīnišķa vieta, kurā brīvā dabā skatīties Latvijas simtgades filmas.
 
Muzeju naktī plkst. 19.00 Aizkalnes Tautas namā izskanēs “Mūzikas noskaņas”. Piedalās jaunie talanti: Arta Anšmite (saksofons), Artis Sparāns (klavieres) un Ramona Zariņa (dzejas lasījumi). Plkst. 19.30 “Teātra noskaņas”: Gaigalavas KN amatierteātris „Bykovīši” piedāvās Aivara Bankas komēdiju „Žņaudzavas zelts”. Izrādes režisore Valentīna Deksne.

Pēc izrādes, sākot no plkst. 21.20, Raiņa muzejā Jasmuiža “Gaismas un krāsu noskaņas”, kur īpaši aicināti jaunākās paaudzes pārstāvji, lai radoši darbotos uz smilšu gaismas lampas „Reiz sensenos laikos...”.

No plkst. 21.20 līdz 24.00 “Muzeja noskaņas”. Apskatei pieejamas ekspozīcijas „Latgales keramika” un „Rainis un Jasmuiža”, kā arī vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstāde „Mans Raiņa dzejolis”, foto izstāde „Latgales zelts”, Larisas Sparānes filca gleznu un rotaļlietu izstāde „Es dāvinu jums savu pasauli”.
 
Andreja Upīša memoriālmājā un dārzā Skrīveros šī sezona būs izstādēm bagātīga: sākot ar 18. maiju, būs skatāma slavenajam latviešu aktierim Gustavam Žibaltam veltīta izstāde “Izcilais latviešu aktieris Gustavs Žibalts”, kā arī Skrīveru kultūras centra radošās apvienības “Bez rāmjiem” gleznu izstāde “Trīsrindes”. Muzeju naktī, sākot ar plkst. 19.00, tiks pieminēts Brīvības cīņu dalībnieks pulkvedis Jorģis Zemitāns. Būs arī baudāma muzikāla programma “Varoņstāsts”, piedaloties senioru korim “Baltābele”.

11. augustā rokdarbniece Tatjana Pilskalne izrādīs savus darbus izstādē “Saimnieču rokdarbi – priekšauti” (skatāma līdz 31. oktobrim), kad noritēs arī ierastā “Olgas diena”, veltīta Andreja Upīša dzīvesbiedres piemiņai.

30. novembrī “Andrejdienā pie Andreja" tiks izspēlēti Andrejdienas ticējumi, tautasdziesmas, dažādi ar šo dienu saistīti rituāli.

Bet 4. decembrī Andrejs Upīts Jūs ielūgs uz savu dzimšanas dienu, kas noritēs kopā ar A. Upīša Skrīveru bibliotēkas kolektīvu un aktīvākajiem lasītājiem. Šogad pasākums veltīs A. Upīša komēdijām.
 
Ieeja visos Muzeju nakts pasākumos bez maksas.

Atstājiet komentāru