2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Maija otrajā svētdienā Latvijā svin un godina Mātes dienu

Maija otrajā svētdienā Latvijā svin un godina Mātes dienu

Svētdien, 12. maijā, Latvijā atzīmē Mātes dienu. Tā ir diena, kad īpaši godinām mātes, vecmāmiņas, krustmātes, augstu vērtējot nesavtīgo ieguldījumu ģimenē un bērnu ikdienas dzīvē.

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus. Mātes dienu dažādās pasaules valstīs svin dažādos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena. Mātes diena Latvijā jau ir kļuvusi par ikgadēju un neatņemamu svētku dienu.

Sagaidot Mātes dienu, labklājības ministre Ramona Petraviča no sirds sveic visas mātes, vecmāmiņas un krustmātes: “Būt mātei ir svēta misija. Manas vissiltākās bērnības atmiņas saistītas ar māmiņu un vecmāmiņu - tās dod spēku, pārvarēt grūtības arī tagad, kad viņu vairs līdzās nav. Saudzējiet, mīliet un sargājiet savas māmiņas! Sveicu šajā dienā ikvienu, jo neviens nav pasaulē nācis bez paša galvenā – mātes.”

Un, Mātes dienā vēl daži interesanti skaitļi un fakti:

2017. gadā piedzima 20,8 tūkstoši bērnu, un, salīdzinot ar 2016. gadu, tas ir par 1,1 tūkstoti mazāk;
Nelielais dzimstības pieaugums, kas iezīmējās pēdējos gados, saistīts arī ar sieviešu skaita palielināšanos dzimstībai labvēlīgā vecumā. Tās ir sievietes, kuras dzimušas astoņdesmito gadu vidū un beigās, kad dzimstība bija visaugstākā; 
2017. gadā augstākie dzimstības rādītāji bija sievietēm 25–34 gadu vecumā – 62% bērnu piedzima sievietēm šajā vecuma grupā;
valstī šobrīd palielinās otro un trešo bērnu īpatsvars jaundzimušo kopskaitā, otro bērnu īpatsvaram jaundzimušo kopskaitā (2017. gadā - 37.9%) sasniedzot apmēru, kāds bija 80. gadu vidū-beigās, bet trešo bērnu īpatsvars jaundzimušo kopskaitā (2017.gadā -15.6%) ir augstākais pēdējo 30 gadu laikā;
Latvijā ir vairāk nekā 200 tūkstošu ģimeņu ar bērniem līdz 18 gadu vecumam, no kurām gandrīz 40 tūkstoši ir daudzbērnu ģimenes, kuras ikdienā aprūpē trīs un vairāk bērnus.
Pēdējo gadu laikā ir stājušās spēkā arī vairākas būtiskas izmaiņas normatīvajos aktos, kas skar jaunās māmiņās. Tagad vecāku pabalstu var saņemt arī tad, ja darba tiesiskās attiecības beigušās grūtniecības vai pēcdzemdību atvaļinājumā laikā. 


Sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju kapitālā bērna kopšanas atvaļinājumā laikā līdz bērna pusotra gada vecumam palielinātas līdz 171 eiro. Ja vecāks vienlaikus aprūpē divus vai vairākus bērnu vecumā no 1-20 gadiem, tiek izmaksāta papildus piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta. Pozitīvas izmaiņas ir veiktas arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas jomā – pakāpeniski ik gadu tiek palielināts atvieglojums par apgādībā esošām personām (t.sk. bērniem) un palielināts attaisnoto izdevumu limits bērnu interešu izglītības izdevumiem. 

Tāpat iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu tagad var saņemt arī par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir, piemēram, bērns vecumā līdz trim gadiem vai trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam u.c.


Informāciju sagatavoja:
Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists

Atstājiet komentāru