2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Saeimas deputāti no Jēkabpils Kaspars Ģirģens un Vitālijs Orlovs saņem administratīvo sodu (PAPILDINĀTS, MAINĪTS VIRSRAKSTS)

Saeimas deputāti no Jēkabpils Kaspars Ģirģens un Vitālijs Orlovs saņem administratīvo sodu (PAPILDINĀTS, MAINĪTS VIRSRAKSTS)

(Papildināta un precizēta 4.rindkopa saskaņā ar jaunāko informāciju)

Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija trešdien 20.februāra sēdē izskatīja saņemto informāciju no sodu reģistra par administratīvi sodītajiem Saeimas deputātiem ziemas sesijas laikā un sagatavoja Ziņojumu Saeimai, kas tiks nolasīts 28.februāra sēdē.

Saeimas mandātu un ētikas komisijas priekšsēdētājas biedrs  Vitālijs Orlovs informē, ka laika periodā no 6.novembra līdz 8.janvārim administratīvo pārkāpumu sodu saņēmuši pieci Saeimas deputāti, to vidū arī Saeimas deputāts no Jēkabpils – Kaspars Ģirģens (KPV LV).

Vitālijs Orlovs norāda, ka pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa pirmās daļas, viņa vadītā komisija periodiski sniedz informāciju Saeimai par administratīvi sodītiem deputātiem.

Mandātu ētikas un iesniegumu komisijas Ziņojumā teikts, ka valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes biroja Patruļpolicijas nodaļas Satiksmes uzraudzības rotā pieņemts lēmums pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.8 panta septītās daļas par braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošanu. Lēmums ir stājies spēkā pagājušā gada 17.novembrī un par braukšanas ātruma pārkāpšanu Saeimas deputātam Kasparam Ģirģenam piemērots naudas sods.

Par braukšanas ātruma pārkāpšanu administratīvais sods piemērots vēl trim citiem 13.Saeimas deputātiem - Jānim Urbanovičam (Saskaņa), Edgaram Kucinam (Saskaņa), Vitālijam Orlovam (Saskaņa) un Viktoram Valainim (ZZS). Savukārt deputātam Didzim Šmitam (KPV LV) administratīvais sods piemērots par amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu. Šī informācija liecina, ka puse no 13.Saeimas sodītajiem deputātiem ir partijas "Saskaņa" deputāti. Sākotnēji redakcijas Radio1.lv rīcībā nebija informācijas, ka administratīvo sodu saņēmis arī deputāts Vitālijs Orlovs, sniedzot informāciju redakcijai par citiem sodītajiem, viņš par sev piešķirto sodu noklusēja, tāpēc sākotnēji publicētā informācija bija nepilnīga. Šodien, 28.februārī, kad šī informācija tika nolasīta Saeimas sēdē, atklājās pilns sodīto saraksts, kuru vidū ir arī Vitālijs Orlovs.

Jau ziņots, ka Saeima pieņēma Satversmes grozījumus, tādējādi atceļot valsts pamatlikumā līdz šim paredzēto deputātu administratīvo imunitāti. Līdz ar to parlamentāriešus var sodīt par administratīviem pārkāpumiem, vairs neprasot likumdevēja piekrišanu par konkrētā deputāta izdošanu administratīvajai sodīšanai. Līdz ar deputātu administratīvās imunitātes atcelšanu Saeima arī pieņēma grozījumus Saeimas Kārtības rullī, nosakot, ka ziņas par deputātu administratīvajiem pārkāpumiem plānots sniegt pēc lēmumu par sodiem stāšanās spēkā. Kārtības rullī noteikts, ka reizi kārtējās sesijas laikā Saeimas sēdē tiks paziņots par iepriekšējās sesijas un starpsesiju laikā administratīvi sodītajiem deputātiem. Paziņojumā sabiedrība tiks informēta par deputāta izdarīto administratīvo pārkāpumu, norādot normatīvā akta normu, kurā paredzēts attiecīgais pārkāpums.

Tāpat paredzēts publiskot informāciju par institūciju, kura pieņēmusi lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu un uzliktā soda veidu, kā arī datumu, kad stājies spēkā lēmums par administratīvā soda uzlikšanu. Lai sagatavotu šo paziņojumu, Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai ir tiesības pieprasīt ziņas no Sodu reģistra.

Foto: saeima.lv

Komentāri (0-3/3)

  • Guntars
    21.02.2019 22:21
    Cik tad ir to, kuri ātruma ierobežojumu nepārkāpj? Domāju no visiem Latvijas autovadītājiem tādu ir labi ja 5%
  • Huligāns
    21.02.2019 11:54
    Vai nepārkāpa tai reizē, kad ar mobiļņiku rokā pa Laukezera ceļu dzinās pakaļ piedzērušajai dāmītei?
  • si si dra
    20.02.2019 20:41
    ka tad tā? Šitas pareizais zēns arī pārkāpj

Atstājiet komentāru