2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Saglabāsim jēkabpiliešu ievēlētās AP deputātes Itas Kozakevičas piemiņu

Saglabāsim jēkabpiliešu ievēlētās AP deputātes Itas Kozakevičas piemiņu

Itas 1
Tautas ievēlētā Latvijas AP deputāte Ita Marija Kozakeviča

Viena no brīvās un neatkarīgās Latvijas veidotājiem, Atmodas laika izcila politiķe, Latvijas Tautas frontes (LTF) Domes valdes locekle (1989.g.), LR Augstākās Padomes deputāte (1990.g.), AP Prezidija locekle, Cilvēka tiesību un nacionālo jautājumu komisijas priekšsēdētāja, Latvijas Poļu savienības priekšsēdētāja, Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijas priekšsēdētāja, tautas nominētā „Sieviete Latvija '90" – poliete Ita Marija KOZAKEVIČA (1955 – 1990). Pirms pāris gadiem viņu Latvijas prezidente Vaira Vīķe–Freiberga nodēvēja par „Latvijas brīvības un neatkarības simbolu".

I.M.Kozakevičas piemiņa ir iemūžināta dokumentālajā filmā „Ita" un (Itas Kozakevičas laiks), kurā stāstīts par viņu kā īpašu personību Latvijas politikā. Caur aculiecinieku stāstiem filma un grāmata rāda personību un sievieti, kura sava mūža īsajā laikā pierādīja, ka iespējama intuitīva, tālredzīga sirds politika.
A. Melnalkšņa grāmatas „Zvaigznei tikai stunda" atvēršanas svētki notika Jēkabpilī 2004.gadā, jo LTF Jēkabpils rajona nodaļu apvienība viņu 1990.gada 18.marta AP vēlēšanās izvirzīja par deputāta kandidāti. Par Itu, kā viņu sirsnīgi dēvēja ļaudis Latvijā, savas balsis 129.Jēkabpils vēlēšanu apgabalā atdeva 4 087 vēlētāju.

Atstājiet komentāru