2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Sākusies ledus iešana Dubnā pie Līvāniem (FOTO) (VIDEO)

Dubnā pie Līvāniem sestdienas rītā sākusies ledus iešana. Par to liecina Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietnieces Gintas Kraukles ieraksts sociālajā vietnē Facebook un publicēti šorīt fotogrāfētie attēli.

Lūk, ko raksta Ginta Kraukle: “Vēl vakar pēc darba izbraucu mūsu Līvānu Ubaglīci, un Dubna vēl gulēja zem ledus mierīgi! Šorīt pamodos ar ziņu no mūsu pašvaldības Civilās aizsardzības speciālista Andra Kundziņa - ir sākusies ledus iešana Dubnā pie Līvāniem! Tā tas notiek! Agri šogad. Mūsu dienesti sekos līdzi situācijai upē!”

Komentāros šai ziņai Juris Saule raksta «Ledus kārta bija plāna un līdz ar to nevajadzētu veidoties ledus sastrēgumiem, kas celtu ūdens limeni. Dubnas baseinā vēl viss sniegs nav nokusis. Reāli Dubnā ledus kust no leiteces.”

Iepriekš tika prognozēts, ka Līvānu novada upēs, Dubnā ,Ošā, Feimankā, ledus iešana varētu sākties marta pirmajā nedēļa. Ja laika apstākļi nemainīsies, tad arī Daugavas upes baseinā ledus iešana varētu būt marta pirmās nedēļas beigās , vai otrās nedēļas sākumā. 
 
Aktuālā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka pavasarī palu laikā pastāv plūdu risks, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD)  ir apkopojis padomus un ieteikumus iedzīvotājiem gadījumam, ja apkārtnē sākas plūdi.
 
Veicamie pasākumi plūdu draudu periodā:

- Sekojiet līdzi meteoroloģiskajiem apstākļiem un prognozēm, kā arī situācijas attīstībai savu mājokļu tuvumā.
- Saglabājiet savā mobilajā tālrunī un piezīmju grāmatiņā tālruņu numurus, uz kuriem jāzvana, lai ziņotu par plūdu sākšanos un saņemtu palīdzību – operatīvo dienestu un pašvaldības tālruņa numurus.
- Izvērtējiet apdraudējumus saimniecībai. Pārvietojiet mantas no pagrabtelpām un pirmajiem stāviem uz augšējiem stāviem vai bēniņiem, nostipriniet pagalmā un mājas tuvumā esošos priekšmetus. Esiet gatavi atvienot elektrisko strāvu.
- Savlaicīgi parūpējieties par vecāka gadagājuma cilvēkiem, bērniem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī slimniekiem, atrodot viņiem plūdu laikā drošāku mājvietu pie radiem, draugiem, kaimiņiem. Ja tādas iespējas nav jau savlaicīgi griezieties pēc palīdzības pašvaldībā.
- Apziniet vietu, kur nepieciešamības gadījumā evakuēt mājlopus, mājdzīvniekus un kā tos nodrošināt ar barību. Ja tādas iespējas nav, jau savlaicīgi griezieties pēc palīdzības pašvaldībā.
- Sagatavojiet evakuācijai izmantojamos transporta līdzekļus (automašīnas, traktorus u.c.) un peldošos līdzekļus (laivas, plostus u.c.).
- Sagatavojiet līdzi ņemšanai evakuācijas gadījumā personiskos dokumentus, naudu, medikamentus, apģērbu un apavus, kā arī citas pirmās nepieciešamības lietas.
 
Veicamie pasākumi plūdu gadījumā:

- Par tiešu apdraudējumu informējiet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, policiju vai pašvaldību.
- Evakuējoties ņemiet līdzi personiskos dokumentus, naudu, pārtiku, medikamentus, nepieciešamo apģērbu un apavus, kā arī citas pirmās nepieciešamības lietas.
- Atstājot ēkas un būves, atslēdziet elektroenerģijas padevi, gāzes padevi, noslēdziet ūdens apgādes ierīces un vietējās apkures ierīces un iekārtas.
- Aizveriet ēku un būvju durvis, logus, lūkas, slēģus.
- Neaizmirstiet par mājdzīvniekiem!
- Ja pašu spēkiem nav izdevies tikt prom no plūdu skartās vietas, informējiet operatīvos dienestus pa tālruni 112.
- Atsakoties evakuēties, nodrošiniet sevi ar pārtiku, dzeramo ūdeni, medikamentiem, citām visnepieciešamākajām lietām. Atteikums evakuēties personai jāapstiprina rakstiski, uzņemoties atbildību par iespējamajām sekām.
 
Nepieciešamības gadījumā par plūdu briesmām (strauju ūdens līmeņa celšanos) vietās, kur uzstādītas trauksmes sirēnas (pilsētās), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests iedzīvotājus brīdinās, ieslēdzot trauksmes sirēnas. Iedzīvotājiem, izdzirdot sirēnas, jāklausās informācija, kas tiks pārraidīta radio un televīzijā.
 
Pašvaldība atgādina: Pavasarī bīstams ir arī biezs ledus! Atrasties uz ledus ir ļoti BĪSTAMI!
 
Avots: livani.lv
Foto: Ginta Kraukle Video: L'iv'ani/Facebook


 

Atstājiet komentāru