2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Atzīmē Atmodas laika līderes Itas Marijas Kozakevičas miršanas 33. gadadienu (FOTO)

Sestdien, 28.oktobrī, pieminot Atmodas laika līderes Itas Marijas Kozakevičas miršanas 33. gadadienu, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, kā arī poļu pulciņa audzēkņi, viņu vecāki un Latvijas Poļu Savienības pārstāvji, nolika ziedus pie I.Kozakevičas pieminekļa Jēkabpilī.

Savukārt svētdien, 29.oktobrī Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notika Sv. Mise, pieminot Itu. Svētdien pēc Mises Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā rudens kamermūzikas dienu ietvaros, pieminot un atceroties Itu Mariju Kozakeviču, izskanēja koncerts "Cauri laikmetiem", kuru sniedza Jēkabpils kamerorķestris. 

Jau ziņots, ka pirms gada Jēkabpilī tika atklāts piemineklis par godu Latvijas un Polijas patriotei Itai Marijai Kozakevičai. Viņas aktīvā darbība Latvijas neatkarības atjaunošanā un tautību saliedēšanā ir nozīmīga gan Latvijai, gan Polijai, bet ar Jēkabpili viņu vienoja īpaša saikne.

Ita Kozakeviča 1988. gadā sāka darboties Latvijas Tautas frontē, aktīvi iestājoties par Latvijas brīvības atdzimšanu. Atmodas laikā viņa daudzkārt viesojās Jēkabpilī, un viņas degsme par valsts neatkarības atgūšanu pārņēma daudzus iedzīvotājus. 1989. gadā jēkabpilieši nobalsoja par Itu, ievēlot viņu toreizējā Augstākajā Padomē no Jēkabpils vēlēšanu apgabala.

1990. gadā Ita Kozakeviča piedalījās Latvijai nozīmīgajā balsojumā, atdodot savu balsi par valsts neatkarību. Itas nesavtīgo kalpošanu cilvēkiem iedzīvotāji novērtēja, nobalsojot par viņu tautas aptaujā un piešķirot goda nosaukumu "Sieviete Latvija".

Itai Kozakevičai veltītā pieminekļa autors ir Romualds Gibovskis. Piemineklis tapis ar Polijas finansiālu atbalstu un uzstādīts skvērā pie Jēkabpils tilta pār Daugavu.

Ita Kozakeviča gāja bojā 35 gadu vecumā – 1990. gada 28. oktobrī Itālijā, Tirēnu jūrā. Šogad viņai būtu apritējuši 68 gadi.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Atstājiet komentāru