2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kampaņas „Apturēsim mobingu skolās!” ziedojumu saņems arī Jēkabpils 2.vidusskola

Kampaņas „Apturēsim mobingu skolās!” ziedojumu saņems arī Jēkabpils 2.vidusskola

Pateicoties sabiedrības lielajai atsaucībai, kampaņas „Apturēsim mobingu skolās!” ziedojums sasniegs vairāk kā 60 000 skolēnu visā Latvijā. Par kampaņā iegūtajiem līdzekļiem vairāk kā 15 000 eiro apmērā sociālais uzņēmums „Esi/emocionālā, sociālā intelekta centrs” 125 skolām nogādā speciāli veidotus izglītojošo materiālu komplektus, kas attīsta un pilnveido skolēnu sociāli emocionālās prasmes un tādējādi palīdz novērst mobingu, portālu Radio1.lv informēja kampaņas koordinatore Līga Ivanova.    

Ceturtdien, 2. novembrī, plkst.12.30 kampaņā saziedoto grāmatu komplekti tiks nogādāti arī Jēkabpils 2. vidusskolai un 10. klases skolēniem “Esi/centrs” trenere – pedagoģe Laura Mičule-Šuste vadīs nodarbību par emocionālo inteliģenci.

Izglītojošo materiālu komplekts, kas tiek nogādāts skolām, sastāv no sešām grāmatām, kur apkopotas pedagogu un psihologu metodes kā spēles emocionālās inteliģences attīstībai. Tās palīdz skolēniem un arī pašiem skolotājiem pilnveidot komunikācijas prasmes, mērķtiecību, emociju, jūtu izpausmes un nostiprina to pašregulāciju. Grāmatas ir lielisks un praktisks instruments pedagogiem, risinot dažādās mobinga situācijas skolās. Tāpat ar tām pašmācības ceļā var darboties, gūt zināšanas un iedvesmu skolēni un viņu vecāki.

Uzsākot kampaņu “Apturēsim mobingu skolās!”, pēc "Procter&Gamble" pasūtījuma vecāku organizācija „Mammamuntetiem.lv” 2023. gada vasarā veica Latvijas vecāku aptauju. Tā atklāja šokējošus datus - gandrīz 67% aptaujāto vecāku atzina, ka viņu bērns mācību iestādē dažādu iemeslu dēļ ir apcelts, un vēl 19% zina, ka viņu atvase bijusi blakus un novērojusi pret kādu citu vērstu mobinga situāciju.

Uz jautājumu, kā atbildība ir novērst mobingu skolās, lielākā daļa vecāku atbild, ka tā ir visas sabiedrības problēma un atbildība. Savukārt kā galvenos iemeslus, kāpēc Latvijas skolās mobings ir tik bieža parādība, vecāki min sabiedrībā kopumā valdošo neiecietību pret citādo un atšķirīgo, agresijas pilno saturu masu medijos un sociālajos tīklos, bērnu visatļautību un pārlieku daudz pavadīto laiku viedierīcēs, uzmanības, komunikācijas un kopīgā laika trūkumu ģimenēs, kā arī ļoti atšķirīgo ģimeņu finansiālo stāvokli, no kā ir atkarīga bērna higiēna, apģērbs un skolas piederumi. Tā dēļ vienaudži mēdz pazemot citus. Starptautisku pētījumu dati pat rāda, ka nepietiekama higiēna un blaugznas ir problēma katram trešajam jaunietim skolā.

Atstājiet komentāru