2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Draudu vēstules trešdien saņēma pieci Jēkabpils novada bērnudārzi un vēl divas skolas

Draudu vēstules trešdien saņēma pieci Jēkabpils novada bērnudārzi un vēl divas skolas

Naktī uz trešdienu draudu e-pastus par it kā iespējamiem drošības riskiem saņēma daudzi Latvijas bērnudārzi un arī skolas. Kopumā Latvijā trešdien draudu epasta vēstules saņēma 400 izglītības iestādes. To vidū arī pieci Jēkabpils novada bērnudārzi un divas skolas.

Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers informē, ka draudu vēstules par iespējamu spridzināšanu trešdien saņēma Jēkabpils 3.vidusskola un Antūžu pamatskola, kā arī bērnudārzi Jēkabpilī – “Kāpēcītis’, “Auseklītis”, “Zvaigznīte”, Aknīstē - “Bitīte” un Viesītē - “Zīlīte”. Uldis Skreivers atzīmē, ka visu izglītības iestāžu vadītāji rīkojušies atbilstoši policijas norādēm. Jēkabpils novada Izglītības pārvalde visām skolām izsūtījusi informatīvu materiālu, kā rīkoties šādu draudu gadījumā, pamatojoties uz trešdien videokonferencē sniegtajiem ieteikumiem. nevienā no iestādēm nenotika evakuācija un netika pārtraukts mācību darbs. Valsts policija visus aicināja saglabāt vēsu prātu un turpināt darbu ierastajā ritmā, nekādus evakuācijas pasākumus neveicot, jo šādu draudu vēstuļu mērķis esot sēt paniku. 

Rekomendācijas paredz, ka turpmāk saņemot draudus, izglītības iestādēm ir jāinformē Valsts policija un jārīkojas atbilstoši tās sniegtajām norādēm, par šāda rīcības algoritma ievērošanu trešdien panākta vienošanās Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā videokonferencē, kurā piedalījās Valsts policijas un novadu Izglītības pārvalžu darbinieki, tajā skaitā arī Jēkabpils novada skolu. Nolemts, ka pašvaldības arī turpmāk situācijās, kad izglītības iestādes saņem draudus, sadarbosies ar visiem atbildīgajiem dienestiem, informēs vecākus par pieņemtajiem lēmumiem, skaidros situāciju skolēniem un skolotājiem, skolu darbiniekiem, kā arī sniegs visu nepieciešamo palīdzību.

Ar šonedēļ izglītības iestādēm masveidā izsūtīto draudu vēstuļu avotu policija saskārās ne pirmo reizi, šāda veida uzbrukumi nav jauni, un šis avots darbojies arī Polijā un ASV, šodien preses konferencē atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Viņš uzsvēra, ka gan otrdien, gan trešdien, kad bija izsūtīti spridzināšanas draudu vēstules, reāls risku līmenis bija zems. Pašlaik notiek aktīva izmeklēšana, sākts kriminālprocess un policija šo vēstuļu izsūtīšanu saista ar kādiem līdzīgiem, nu jau vairāk nekā gadu veciem notikumiem, un ir zināms, ka šī persona vai personu grupa darbojās ne tikai Latvijā, bet arī Polijā un ASV.

Atstājiet komentāru