2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Šodien Baltijas ceļa – 34.gadadiena (FOTO)

1989. gada 23. augustā plkst. 19.00 aptuveni 2 miljoni Baltijas valstu iedzīvotāju uz autoceļa Tallina–Rīga–Viļņa 660–670 kilometru garā maršrutā sadevās rokās, veidodami dzīvu un nepārtrauktu ķēdi. Baltijas ceļš kļuva par Baltijas valstu pilsoniskās sabiedrības izšķirošo pieteikumu nevardarbīgi, nelokāmi atgūt neatkarību un atgriezties Eiropā. Tas bija pirmais kauliņš domino efektā, kas sagrāva totalitāro režīmu Austrumeiropā, pirmais solis valstiskās neatkarības atgūšanā.

Baltijas ceļā piedalījās arī jēkabpilieši. Jēkabpils apkārtnes iedzīvotāji, kuri piedalījās „Baltijas ceļā", toreiz dzīvoja kur kurais, tādēļ arī atrašanās vietas „Baltijas ceļa" akcijā bija dažādas. Liela daļa bija Cēsu rajonā Rīgas – Pleskavas šosejas 57. kilometrā, citi Rīgā vai Vidzemē, bet vēl citi -- Zemgalē uz Lietuvas pusi. Pavisam no Jēkabpils pilsētas un rajona piedalījās ap 600 cilvēku. Kaut arī šodien Jēkabpilī un Jēkabpils novadā nenotiek nekādi oficiāli Baltijas ceļa atceres pasākumi, ikviens aicināts sirdī atcerēties dienu, kad visa pasaule ieraudzīja nepārraujamu cilvēku ķēdi un Baltijas alkas pēc brīvības.

Baltijas ceļa dalībniekus, pirms 34 gadiem, uzrunāja Igaunijas tautas frontes "Rahvarinne", Lietuvas kustības "Sajūdis" un Latvijas Tautas frontes vadītāji. No mutes mutē skanēja vārdi: "laisvė", "svabadus", brīvība. Milzu sārtos dega nacistiskās Vācijas un komunistiskās PSRS simboli. Igaunija, Latvija un Lietuva vienoti vērsās pret Hitlera un Staļina 1939. gada 23. augusta neuzbrukšanas līgumu un tā slepenajiem protokoliem jeb "velna paktu".

Baltijas ceļš kļuva par Baltijas valstu pilsoniskās sabiedrības izšķirošo pieteikumu nevardarbīgi, nelokāmi atgūt neatkarību un atgriezties Eiropā. Tas bija pirmais kauliņš domino efektā, kas sagrāva totalitāro režīmu Austrumeiropā, pirmais solis valstiskās neatkarības atgūšanā.

Par godu Baltijas ceļa 34. gadadienai Valsts kanceleja laidusi klajā foto galeriju, kurā attēlotas fotogrāfijas ar 34. gadus veciem notikumiem Rīgā un to, kā šīs vietas, kur notika Baltijas ceļš, izskatās šodien. Foto aplūkojumi Valsts kancelejas mājaslapā.

Foto: Jēkabpils vēstures muzejs. Krustpils pils/Facebook

Atstājiet komentāru