2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils pilsētas svētkos dižosies uzņēmēji, varēs izbaudīt jaunas garšas un dažādu stilu mūziku

Jēkabpils pilsētas svētkos dižosies uzņēmēji, varēs izbaudīt jaunas garšas un dažādu stilu mūziku

Jēkabpils pilsētas svētki ar devīzi “Iedvesma Daugavas krastos” šogad notiks 11. un 12. augustā. Šogad pašvaldība nav paredzējusi prezentācijas pasākumus - uz svētkiem nav uzaicinātas delegācijas no sadraudzības pilsētām, kā arī nav paredzēta jēkabpiliešu svinīgā pieņemšana pie novada mēra. Pilsētas svētkos būs ne tikai jau ierastie tradicionāliem pasākumi un sportiskās aktivitātes, bet piedāvās arī  izbaudīt arī jaunas garšas, visdažādāko stilu mūziku un iepazīt netradicionālus uzņēmēju piedāvājumus.  

Tiekoties ar vietējo plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem, Jēkabpils Sporta centra sporta organizatore Dace Zariņa informēja, ka svētki ar sporta aktivitātēm sāksies piektdien, 11. augustā, ar pludmales volejbola turnīru “Smiltis 2023”, kam jau bijuši vairāki posmi, un 11. augustā būs noslēdzošais, kad arī apbalvos kopvērtējumā labākos. Dace Zariņa norāda, ka turnīrs “Smiltis” ir īpašs ar to, ka komandā ir nevis divi spēlētāji, kā tas parasti ir pludmales volejbolā, bet gan trīs, un noteikumi paredz, ka komandā vienai noteikti jābūt sievietei, varbūt arī vairāk vai tikai sieviešu komanda, bet nevar būt tikai vīri vien. Sacensības pulksten 18.00 sāksies Jēkabpils Mežaparkā.

12. augustā jau plkst. 6.00 sāksies pludiņmakšķerēšanas  sacensības Daugavā ar pulcēšanās vietu pie tilta. Plkst. 9.35 Vec¬pilsētas laukumā sāksies rīta vingrošana kopā ar Jēkabpils Sporta centru, un, kad visi būs gana iesildījušies vingrojot, plkst. 9.45 varēs doties holi krāsu skrējienā. Tas sāksies Vecpilsētas laukumā, tālāk virzīsies pa Pļaviņu ielu uz Strūves parku, tad augšup pa dambi līdz tiltam un atkal atpakaļ, pa Ostas ielu atgriežoties Vecpilsētas laukumā. Distances vidū dalībniekus gaida atveldzējošs pārsteigums, kas arī ļaus krāsām bagātīgāk rotāt skrējiena dalībniekus, par ko parūpēsies Ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktore Valda Jermanova, sarunā ar žurnālistiem informēja, ka ir uzrunāti vietējie ēdināšanas uzņēmumi, kas šajā svētku nedēļā piedāvā īpašu ēdienkarti. Visi svētku koncerti un pasākumi 11. un 12. augustā būs bez maksas. 

11. augustā varēs doties izzinošā pastaigā gar Jēkabpils iedvesmas upi – Daugavu, pa Daugavas aizsargdambi upes labajā krastā jeb Krustpils pusē. Pastaigu vadīs biedrības «Jēkabpils mantojums» pārstāvis un vēstures entuziasts, jēkabpilietis Jānis Zeps, ļaujot ielūkoties Daugavas plostnieku, strūdzinieku ikdienā un zvejnieku sadzīvē, uzzināt, kā veidojusies senākā apbūve upes krastos un kā te kādreiz saimniekojuši ļaudis. Ar stāstiem par savu Daugavu dalīsies Jēkabpils Goda pilsone, rakstniece, Anna Skaidrīte Gailīte. Pastaigu noslēgs viesošanās Krustpils evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar vakarēšanu pie prāvesta Ēvalda Bērziņa. Pastaigas sākums – plkst. 16.30 pie tirdziņa Rīgas ielā, ilgums – līdz četrām stundām. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, zvanot pa tālruni 29556045.

11.augustā pulksten 16.00 un 18.00 Jēkabpils vecticībnieku draudzes lūgšanu nama pagalmā, Viestura ielā 15, būs iespēja klausīties Pomoras vecticībnieku garīgo dziedājumu koncertu. Latvijas Vecticībnieku Pomoras baznīcas zīmju jeb kāšu dziedāšanas tradīcija (Знаменный распев) ir sakrālie lūgšanu dziedājumi, kuru saknes meklējamas Bizantijā Taču pēc Krievijas Pareizticīgās baznīcas šķelšanās 17. gadsimta vidū šī tradīcija kopā vecticībniekiem nonāca Latvijā. Nu jau gandrīz 400 gadus Latvijas Pomoras vecticībnieku dziedājumi ir atsevišķs, unikāls dziedāšanas veids, kas ir atdzīts par vienu no Latvijas nemateriālās kultūras mantojuma pērlēm.

Savukārt veikparka teritorijā pie Radžu ūdenskrātuves pulksten 20.00 būs mūziķa Normis Music (Normunds Ņērbulis) koncerts – jaunā albuma prezentācija. Normis Music rada savu mūziku ar elektroakustisko ģitāru un ierīci "looper". Vispirms ar ģitāru tiek spēlēts ritms, tad ar «loopera» palīdzību šis ritms tiek ierakstīts un atkārtots vai izlaists bezgalības cilpā. Pēc tam šī ieraksta augšdaļā tiek veidots nākamais ieraksts, lai izveidotu mūziku, kas atgādina pilnas grupas vai pat orķestra skanējumu. Šādas mūzikas radīšanas tehnika Latvijā ir maz zināma. Taču visi, arī tie, kuriem absolūti svešs, droši var doties uz koncertu, jo mūzika, kas noteikti var patikt dažāda vecuma  klausītājiem,  ir ļoti relaksējoša un lieliski iederēsies ūdenskrātuves ainavas atmosfērā.

11. augustā pulksten 21.00 Krustpils saliņā varēs baudīt Marijas Naumovas koncertprogrammu "Franču saulrietā".  Kultūras darbinieki gādājuši, lai arī koncerta ēdināšanas zonā valdītu  franču kulinārijas gaisotne, par ko parūpēsies "Spilves vīni", "Lii konditoreja" un kafejnīca "Ķēķis". Ieeja uz koncertu ir bez maksas.

Svētku galvenās dienas, 12. augusta rīts Jēkabpilī sāksies ar jau tradicionālo iedzīvotāju modināšanu lielākajos pilsētas mikrorajonos. Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste un projektu koordinatore Aija Klāne žurnālistiem sacīja, ka tas, kā notiks modināšana, esot noslēpums, bet tas noteikti būšot iespaidīgi un uzmundrinoši, lai dotu pozitīvu lādiņu visai svētku dienai.  

 Pulksten 10.00 Krustpils Vissvētākās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā  notiks svētku dievkalpojums.
    
Sestdien dienā plānotas vairākas paralēlas aktivitātes. Kā ierasts, Kena parkā no pulksten 10.00 līdz 15.00 būs pasākums ģimenēm ar bērniem – mazuļu rāpošanas sacensības, radošās darbnīcas, koncerti un bezmaksas atrakcijas. Dambja ielas posmā no Filozofu līdz Brīvības ielai  savu ekipējumu rādīs Zemessardze, bet Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola iepazīstinās ar savu mācību iestādi. No pulksten 12.00  Viestura ielā pie pamtreka trases (aiz bijušā tiesu nama) darbu sāks jauniešu kvartāls, kur aktivitātes organizētas sadarbībā ar Jēkabpils jauniešu domi. Tur būs gan «Ādažu čipšu» telts, gan grafiti meistarklases un citas radošas un sportiskas aktivitātes. 

No pulksten 13.00 līdz 14.00 varēs iepazīt retro automobiļus, kas dosies braucienā no Jēkabpils multihalles stāvlaukuma līdz Krustpils pilij. Valda Jermanova sacīja, ka plānots Jēkabpilī sagaidīt ap 100 retro spēkratus. 

Jēkabpils pilsētas svētki nav iedomājami bez dižtirgus, kas Brīvības ielā pircējus un tirgotājus pulcinās no pulksten 9.00 līdz 16.00. 

Koncertprogrammu Vecpilsētas laukumā no  pulksten 10.00 līdz 11.00 ar koncertu «Iedvesa mūsdienu ritmos» aizsāks Jēkabpils deju studiju dalībnieki. Programmā varēs baudīt gan modernās dejas, gan austrumu un citas eksotiskās dejas un arī latino ritmus. 

Interesentus Vecpilsētas laukumā no pulksten 10.00 gaidīs Jēkabpils pilsētas bibliotēkas telts. Tur  varēs iepazīt jaunās Jēkabpils bibliotēkas ēkas metu un tikties ar vienu no idejas autoriem – arhitektu Mārtiņu Ostaņēviču. Būs arī konkursi par pilsētas vēsturi. Pasākumu klāstā arī Jurija Tatarkina Zīnu meistarklase Pasta ielā 39, ko piedāvā Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Sākums – plkst. 11.00.

Koncertu no pulksten 12.00 līdz 13.00 turpinās "Dižtirgus lustes",  kur uzstāsies vietējie amatierkolektīvi – vokālie ansambļi, solisti un deju kolektīvi "Delve",  "Zīlānietis", "Kauranieši" un dejotāji no Ogres. Pulksten 13.30 Vecpilsētas laukumā sāksies  Jāņa Stībeļa koncerts. Mūziķis sadziedāsies ar  Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauniešiem.

Muzicēšana notiks arī "Sēļu sētā", kur no pulksten 14.00 līdz 16.00 uzstāsies mazākumtautību kolektīvi, kā arī no pulksten 10.00 līdz 14.00 varēs apmeklēt Jēkabpils Galvenās bibliotēkas organizēto "Iedvesmas bibliotēku", lai piedalītos grāmatu tirdziņā (viesojas SIA "Latvijas grāmata", apgāds "Jumava" un izdevniecība "Avots"). Būs iedvesmas paklājs bērniem un ievērojamu cilvēku iedvesmojoši stāsti par Jēkabpili un ne tikai.

Paralēli norisēm Vecpilsētas laukumā būs arī citi pasākumi pilsētvidē. No pulksten 9.00 līdz 15.00 "Uzņēmumu dižošanās" notiks Viestura ielas posmā no Pasta līdz A. Pormaļa ielai. Novada un viesu uzņēmumi te netirgosies, bet iepazīstinās ar savu stāstu, savu darbību un piedāvājumu, Valda Jermanova sacīja, ka uzņēmēji paši rosinājuši rīkot šādu aktivitāti. Kultūras pārvalde arī apzinājusi daudzus uzņēmējus, aicinot piedalīties.

Savukārt stāvlaukumā  Viestura ielā 10B no pulksten 9.00 līdz 15.00 savu produkciju piedāvās  Latvijas Modes, rotaslietu un aksesuāru dizaineri. Pasākumu organizē "Rīgas dizaina tirgus".

Brīvības ielā laukumā iepretim novada domes ēkai no pulksten 11.00 notiks tradicionālās sporta sacensības svaru stieņa  spiešanā  guļus un citās disciplīnās, kā arī būs konkursi un aktivitātes bērniem.  

Stāvlaukumā pie bijušā tiesu nama no pulksten 12.00 līdz pat 23.00 "Garšu kvartālā" tiks piedāvāti  ēdieni, uzkodas un dzērieni, kas nav Jēkabpils kafejnīcu ikdienas piedāvājumā. "Garšu kvartālā' ēdienkarte vairāk būs Street Food jeb 'ielu ēdiens"  – pārtika vai dzērieni, ko uz ielas tirgo no pārnēsājamas pārtikas kabīnes, pārtikas ratiņiem vai pārtikas kravas automašīnām.  
   
Svētku pasākumu vakara daļu ievadīs svētku gājiens, kas pulksten 18.10 sāksies no Kļavu ielas līdz Vecpilsētas laukumam. Svētku gājienu muzikāli pavadīs divi Jēkabpils pūtēju orķestri, bet dalībniekus Vecpilsētas laukumā sagaidīs un komentēs vakara vadītājs Māris Grigalis. Tad sekos Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa uzruna un akcijai "Mans draugs – mana iedvesma" pieteikto personu apbalvošana. 

Koncerta vakara daļu ap plkst. 19.30 ievadīs grupas "Astro’n’out" koncerts, bet  ap plkst. 20.30 stafeti pārņems repa apvienība "Kreisais krasts", koncertu ap pusdesmitiem turpinās grupa "Dagamba" un pēdējos divus grupas skaņdarbus papildinās lāzeršovs.  

No pulksten 23.10 līdz 23.40 laivu piestātnes laukumā pie Daugavas tilta notiks  gaisa balonu uguns šovs. To vislabāk vērot no dambja abās upes pusēs vai  tilta. Gaisa baloni pacelsies un paliks noenkuroti atsaitē, un tad, izmantojot balonu gāzes degļu gaismu, mainot liesmas stiprumu, mūzikas pavadījumā tiks radīts gaismas efektu šovs. 

Svētku ballē no pulksten 23.00 līdz 3.00 muzicēs grupa "Rock’n’Berries". 

Kārtību Jēkabpils pilsētas svētkos nodrošinās - Valsts un pašvaldības policija un ir slēgti līgumi par kārtības uzturēšanu arī ar apsardzes darbiniekiem. 


Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Atstājiet komentāru