2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Krustpils pilī atklās izstādi – “Mūsu porcelāns” - no jēkabpilietes Vitas Kalvišas privātās kolekcijas

Krustpils pilī no 29.jūlija būs skatāma izstāde "Mūsu porcelāns" no jēkabpilietes Vitas Kalvišas privātās kolekcijas.

Vita Kalviša par savu kolekciju: "Mūsu porcelāns. Rīgā ražotie porcelāna trauki ikdienišķai lietošanai un smukumam no mūsu vecmāmiņu traukuskapjiem. Atver vecmāmiņas trauku bufeti - ko tu tur redzi? Neinteresantus, novecojušus un nemodernus traukus? Tā tikai šķiet. Paņem rokās, nomazgā, rau, kā iemirdzas. Uzzini kur un kad ražots, varbūt vāzei vai porcelāna tējkannai ir pat vārds? Jau interesantāk, vai ne? Un tad pēkšņi, lasot un izzinot, Tu saproti - klau, tas taču kolekciju retums...

Apmēram tā sākās mans trauku trakums. Man vienmēr  bijis žēl, ja kāds grib izmest vecās tējkannas un šķīvjus - nu kur gan tādas lietot tējas maisiņu gadsimtā... Ņēmu pie sevis, brīnījos, kas tik nav ražots tepat Rīgā, līdz kādu dienu, kad kovids mums bija iedevis daudz brīva laika, sāku pētīt - kas tās tādas. Nezinu, nezinu, vai vajadzēja... Kad pirmais šoks par Rīgas porcelāna fabrikas produkcijas daudzveidīgo klāstu bij pāri, un pēc osiņas vai tējkannas vāciņa formas jau spēju kaut nakts vidū atšķirt Karīnu no Diānas vai Ārijas, sāku vilkt mājās puķainās un strīpainās, apaļās un stilīgās... Servīzes, protams. 

Tagad es savējās kannas un krūzes pazīstu, bet Tu ar savām - vēl tikai iepazīsies. Manā traukuskapī, protams, nav pilns Rīgas porcelāna fabrikas trauku klāsts, kolekcija ir ļoti jauna, arī par vietu, kur visu izvietot, ir dikti jādomā, tomēr, esmu pārliecināta - daudzi atpazīs savas bērnības traukus, kādus redzējāt vecmāmiņas vai tantes bufetē. Un tad iesiet mājās, un no jauna, jau citām acīm sasveicināsieties ar veco servīzi - "Nu sveika, Regīna, Ārija, Laima!"."

Izstādes atklāšana un tikšanās ar kolekcijas īpašnieci 29.jūlijā plkst. 12.00.

Foto: No privāta arhīva

Atstājiet komentāru