2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpilī atzīmē Latvijas un Polijas patriotes, Latvijas atmodas aktīvistes Itas Kozakevičas 68.dzimšanas dienu (FOTO)

Pirmdien, 3.jūlijā, pie pieminekļa Itai Kozakevičai, norisinājās ziedu nolikšana, atzīmējot Latvijas un Polijas patriotes, Latvijas atmodas aktīvistes Itas Kozakevičas 68.dzimšanas dienu.

Atceres pasākumā piedalījās Jēkabpils poļu biedrības pārstāvji, Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers un citi. 

1989. gadā Ita Kozakeviča kļuva par 1988. gada novembrī dibinātās Latvijas Poļu kultūras biedrības priekšsēdētāju. 1988. gadā viņa iestājās Latvijas Tautas frontē, kas aktīvi darbojās Latvijas nacionālās atdzimšanas, autonomijas un pēc tam neatkarības labā. Itas Kozakevičas politiskā karjera sākās 1989.g., kad viņa tika ievēlēta Padomju Savienības Augstākās Padomē no Jēkabpils apgabala. Ita Kozakeviča bija Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija locekle un Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja, kur pievērsās jautājumiem, kas bija būtiski nacionālo minoritāšu pārstāvjiem. 1990. gadā Ita Kozakeviča piedalījās Latvijai nozīmīgā balsojumā, atdodot savu balsi par valsts neatkarību no PSRS. 

Jau ziņots, ka 2022.gadā Jēkabpilī tika atklāts I.Kozakevičai veltīts piemineklis.

Avots: Jēkabpils novada pašvaldība

Komentāri (0-1/1)

  • Tas labi,
    04.07.2023 13:48
    ka vēl atceraties!

Atstājiet komentāru