2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Saistībā ar sievietes slepkavību, Jēkabpilī pirmsskolas izglītības iestādē ievieš drošības pasākumus

Saistībā ar sievietes slepkavību, Jēkabpilī pirmsskolas izglītības iestādē ievieš drošības pasākumus

Jēkabpilī pirmsskolas izglītības iestādē, kuru apmeklē viens no Leona Rusiņa noslepkavotās sievietes bērniem, no piektdienas ieviesti pastiprināti drošības pasākumi.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada izglītības pārvaldes vadītājs Juris Līcis sacīja, ka šādi pasākumi ieviesti pamatojoties uz vecāku un bērnudārza vadītājas lūguma. Saskaņā ar drošības pasākumiem, vecāki bērnudārzā netiek ielaisti, atvedot bērnus uz iestādi viņi telefoniski sazinās ar audzinātāju, kas iznāk pēc mazuļa un tūlīt aiz viņiem tiek aizslēgtas iestādes durvis. Juris Līcis piebilda, ka drošības pasākumi ieviesti bažās, ka gadījumā, ja Leons Rusiņš slēpjas Jēkabpilī, lai viņam nerastos izdevība iekļūt bērnudārzā. Tāpat arī tuvākajā laikā plānots pie bērnudārza izvietot videonovērošanu. Par to pašvaldībā paredzēts lemt 2.maijā. Juris Līcis nezināja teikt vai videonovērošanas kamera tiks izvietota tikai pie šī konkrētā bērnudārza vai preventīvos nolūkos pie visām pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm. Juris Līcis arī sacīja, ka, iespējams, drošības nolūkos nogalinātās sievietes bērnam tiks mainīta pirmsskolas izglītības iestāde.

Jautāts vai līdzīgi drošības pasākumi ieviesti arī skolā, kur mācās Rusiņa noslepkavotās sievietes otrs bērns, Juris Līcis atbildēja noliedzoši, piebilstot, ka mācību iestādē par drošību tiekot gādāts ar citām metodēm, plašāk tās neatklājot.

Jau ziņots, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Savukārt portāls "Delfi" vēsta, ka letālais uzbrukums aprīlī nebija pirmā reize, kad Rusiņš uzbruka sievietei ar nazi. Viņas radi stāstījuši, ka uzbrukums noticis arī 2022.gada 18.februārī pie iepirkšanās centra "Sēlija". Rusiņš tur sievietei uzbrucis ar nazi, no kā palikušas skrambas no naža griezieniem uz sejas un rokām. Par to Rusiņam piemēroja 500 eiro sodu.

Līdzīgas problēmas radušās arī citai Rusiņa bijušajai dzīvesbiedrei, kuru arī viņš pēc izšķiršanās sācis terorizēt. Arī šī sieviete uzsvērusi, ka no tiesībsargiem gaidīto palīdzību īsti nav saņēmusi - viņa rakstījusi iesniegumus policijai, vēstules Valsts prezidentam un tiesībsargam, taču "tas neko nedeva". Sieviete pašlaik cenšas neatklāt savu dzīvesvietu, jo baidās, ka "viens nepareizs solis, un viss būs pagalam", proti, ka viņa var būt nākamais upuris.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

Tāpat arī vēstīts, ka saistībā ar Leona Rusiņa meklēšanas pasākumiem pirms bijušās dzīvesbiedres slepkavības amatu nāksies zaudēt Valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa (bijušā Jēkabpils iecirkņa) priekšniekam Rolandam Bērziņam.

Komentāri (0-3/3)

  • Inese
    30.04.2023 18:55
    Nopietni, pie bērnudārziem nav novērošanas kameru?
  • Nukse
    29.04.2023 10:31
    Tas ir prātam neaptverami.Cik cietsirdīgi cilvēki mums ir apkārt, kapēc policisti nerīkojās....tā ir traģēdija.Tas liecina, ka valstī nav sakārtota drošības sfēra.
  • Jecis
    28.04.2023 21:10
    Ak tas drošības nolūkos bd vārti bija vairākas stundas līdz galam vaļā....

Atstājiet komentāru