2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Atzīmējot Lāčplēša dienu un Valsts svētkus, aicina apmeklēt Kena parku un Daugavas dambi (FOTO)

Jēkabpilieši un Jēkabpils novada iedzīvotāji, sagaidot Lāčplēša dienu, aicināti piedalīties dažādos pasākumos, no kuriem centrālais ir Lāpu gājiens piektdienas vakarā (Plašāk skat.3.lpp.). Tāpat arī ikviens patriotisma nedēļā ir aicināts doties nesteidzīgā pastaigā pa Daugavas dambi un noķert skaistos gaismas saspēles mirkļus uz Daugavas tilta. Gaismas saspēle būs skatāma 11., 12., 13., 18., 19. novembrī no plkst. 17.00 – 22.00.

Tāpat arī dodoties pastaigā pa Daugavas dambi 12., 13., 18. un 19. novembrī varēs dzirdēt pilsētas un novada bērnu un jauniešu sveicienus Latvijai svētkos, kā arī tiks atskaņotas latviešu mīļākās dziesmas.

12. un 13. novembrī Kena parkā darbosies audio stāstu parks "Savai  tautai - savā valodā", kurā būs iespējams dzirdēt Latvijas Brīvvalsts prezidentu uzrunas savai tautai. Ko mūsu tautas līderi mums vēlējušies pateikt pirms 100 gadiem, ko tie mums vēsta šodien?

Šī audio stāstu taka  dos vietu iedvesmai, iztēlei un radošumam, pārdomām par vērtībām, mūsu valodu, dažādajām paaudzēm, kas dzīvo līdzās, pagātni, tagadni un nākotni. 

Pie deviņiem izgaismotiem kokiem Jēkabpils Kena parkā būs dzirdami audio stāsti, audio uzrunas, kurās būs mūsu valsts prezidentu vārdi, ko tie veltījuši tautai 18. novembrī un citos valstij nozīmīgos svētkos. Sākot ar Jāni Čaksti, kurš bija prezidents no 1992. līdz 1927. gadam, noslēdzot ar tagadējo Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu.

Audio stāstu taka "Savai tautai - savā valodā" Kena parkā darbosies no plkst. 17.00  līdz plkst. 20.00.

11. novembrī plkst. 19.00 Latvijas pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša filma "Janvāris". Filmu varēs noskatīties arī Jēkabpils Tautas namā ( Mežrūpnieku ielā 2 ) 11. novembrī plkst. 19.00 un 15. novembrī plkst. 18.00. Šis ir maksas pasākums.

Filma ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija 1991. gada barikāžu laikā, kas vēsta par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos.
No 13. līdz 23. oktobrim Romā notika starptautiskais Romas kinofestivāls "Festa del Cinema di Roma", kura galvenajā konkursā "Concorso progressive cinema" starp 16 filmām no Francijas, Spānijas, ASV, Itālijas, Šveices, Beļģijas, Vācijas bija atlasīta arī Viestura Kairiša jaunā spēlfilma "Janvāris". Noslēguma ceremonijā atklājās, ka starptautiskā žūrija piešķīrusi filmai "Janvāris" trīs svarīgākās balvas festivālā – labākā filma, labākā režija (Viesturs Kairišs), labākais aktieris (Vitorio Gasmana vārdā nosauktā balva Kārlim Arnoldam Avotam). 

Festivāla galvenā žūrija, kurā strādāja pieci Eiropas kino profesionāļi, savā balvas pamatojumā atzinusi: "Par filmu "Janvāris" bijām vienprātīgi – tas ir skaists, personisks pieaugšanas stāsts uz nemierīga laikmeta fona. Aktieru sniegums ir lielisks, filmas varoņu trauslums, neraugoties uz situācijas brutalitāti, mūs visus aizkustināja. Filma ir skaists veltījums Kino un brīvībai; diemžēl stāsts ir joprojām aktuāls, jo redzam līdzīgus notikumus šābrīža pasaulē."

Attēlos: Jēkabpils svētkos
Foto: Jēkabpils novads/Facebook

Atstājiet komentāru