2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Latgales un Vidzemes mazpulku forums Jēkabpils 2. vidusskolā (FOTO)

Kad rudens krāso  lapas zeltītos toņos un raža tiek salikta apcirkņos, Latvijas mazpulki (LM) svin Ražas svētkus – gada projektu darbu atskaiti – izvērtēšanu. Šogad mazpulku forumi “Jauniešu izaugsme Latvijas laukos” notiek divās vietās – Saldū un Jēkabpilī.

Jēkabpilī svētki sākās ar mazpulku himnu, ar Jēkabpils 2. vidusskolas direktores Ilonas Salmiņas novēlējumu, ka  tikai mācoties viss izdodas. Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra (BJC) direktors Oskars Elksnis apsveikumā visiem novēlēja ražīgu dienu un lai katram mazpulcēnam svētku dienā izdodas lepoties ar savu veikumu! Klātesošos ar skanīgām dziesmām priecēja BJC mazie dziedātāji.

Visu klātesošo godinājums Daugmales mazpulkam – balvas Sējējs laureātam! 

Katra mazpulku kustības izprotošākie un čaklākie vecāki saņēma ābeļu stādus podiņā, lai arvien augtu un kuplotu mazpulku ābeļdārzi visā Latvijā. Paldies mazpulkiem par dāvāto ābelīti pirms vairākiem gadiem arī man un  vīram Voldim. Ābelīte aug un ražo! Katru rudeni priecē ar garšīgiem āboliem. 

Mazpulcēni Rīgas klubiņa biedru vadībā raiti darbojās astoņās darba grupās. Mazpulku vadītāji un viesi skolas direktores I.Salmiņas vadībā iepazina skolas iekārtojumu, īpašu uzmanību pievēršot IT rīku izmantošanai skolā  mācību procesā. Bija ļoti interesanti un daudzviet pārsteidzoši. Paldies!

Daudzu mazpulcēnu  mērķtiecība, zinātkāre, neatlaidība izpaudās realizētajos lauksaimniecības biznesa projektos “Pastinaks” un pētījuma projektos “Pastinaka pētījums”  sadarbībā ar z/s “Ezerkauliņi”. 

Ceru, ka arī man izdosies nopirkt Viesītes mazpulcēna Arta Zvaigznes  izaudzētos pastinakus, jo es šogad tos neaudzēju. Artis izaudzējis pārdošanai  Maksima veikalos 600 kg. 

Mani  patīkami iepriecināja  rūpīgi veiktais 104. Dagdas mazpulka dalībnieces Luizes Kromānes  pastinaku pētījums.

Tik garšīgus skābētus pastinakus ar burkāniem un pastinaku čipsus es degustēju pirmo reizi mūža, lai gan pati pastinakus audzēju vairākus desmit gadus. Par cik drīz mazpulcēnu audzētos pastinakus varēs nopirkt Maksima veikalos, atklāšu  Luizes izgatavotu pastinaku čipšu recepti.  Pastinakus nomazgā un nomizo. Sagriež plānās šķēlēs un apber ar sāli. Atstāj 30 minūtes iesālīties. Tālāk kārto uz cepešpannas, kura noklāta ar cepam papīru un liek uz izkurinātas plīts virsmas kaltēties 8 – 9 stundas. Kaltēt var arī ievietojot cepeškrāsni ar atvērtām durtiņām. Gatavos čipšus var grauzt tāpat vai izmantot zupās, arī vārot biezeņus.

Interesanta ir bijusi mazpulcēnu  sadarbībā ar Dārzkopības institūtu pētījuma projektā “Trīs māsu dobe”, kura ietvaros mazpulcēni vienkopus izaudzēja kukurūzu, pupiņas un ķirbjaugus. Kukurūza kalpoja kā balsts pupiņām un ķirbji izmantoja pupiņu piesaistīto atmosfēras slāpekli ražas veidošanai. Arī es savā dārzā centos realizēt šo projektu. Man vienīgi stirniņas noēda ziedošus Hokaidi ķirbīšus….Viesītes meitenēm Adriānai Lasinskai un Janai Skutelei  šī projekta izpildē gan  bija veicies pavisam labi! Prieks!

Ar trīskārši lielāku atbildību veikti grupas projekti. Šo projektu veikšanā iesaistīti finansētāji, konsultanti, sadarbības partneri. Svarīgs noteikums: kāds ir apkārtējās sabiedrības labums no šī projekta?

Patīkami apzināties, ka līvānieši izaudzējuši samtenes skolas dārzam, alūksnieši daudz darba un izdomas ieguldījuši projektā “Alūksnes dabas dārzs”. Šogad Viesītes pilsētā mazpulka vadībā tapa urbānais kopienu dārzs. Šis projekts turpināsies arī nākamajos gados.

Pēc garšīgam pusdienām mazpulcēnus un viesus priecēja  Hip Hop  dejas kopā ar Kseniju.

Saistošas izvērtās vērtētāju sarunas ar mazpulku vadītājiem. Īpašs gandarījums, par visu vērtētāju pozitīvām atsauksmēs un saņemto prieku ieklausoties daudzu mazpulcēnu drošajos, pārliecinošajos stāstījumos par darba veikšanu un secinājumiem. Projektu tēmas bija ļoti daudzveidīgas: Ko tik visu bērni bez prioritāriem projektiem bija audzējuši un pētījuši! Tomāti, gurķi, redīsi, saulespuķes, paprika, kaktusi, arbūzi, bietes u.c. Viesītes meitene Ērika Krūmiņa siltumnīcā  audzēja savādniekus: batātes un fizāļus.

Katrs mazpulcēns izstrādāja projektu atbilstoši savam vecumam. Gados vecākiem mazpulcēniem  svarīgs rādītājs ir “Manas izaugsmes pašnovērtējums”.

Vērtīgs ieteikums: mudināt mazpulcēnus prezentēt savus projektus klases biedriem. Liels, liels paldies lielajai vērtētāju komandai!

Raiti ar pateicības rakstu un balvu pasniegšanu ritēja projektu īstenotāju sumināšana.

Izdzīvot šo dienu plašajā skolā, kura visa ar tās darbiniekiem nodota mazpulku rīcībā, bija kolosāli! Paldies lielajam skolas kolektīvam Ilonas Salmiņas vadībā! Paldies arī par brokastīm un pusdienām ēdamzālē!

Liels paldies dārzniecības kolektīvam Sedumi par iekārtotām vietām lietainā dienā telpās mazpulku tirdziņam, par interesanto ekskursiju divi hektāri plašajā teritorijā, par ziedu podiņa dāvinājumu katram foruma dalībniekam! Mīļš paldies Sarmim Kalniņam par interesanto stāstījumu un ilgstošu sadarbību ar mazpulkiem! Jutām, ka mazpulku aktivitātes tiek novērtētas!

Mazpulcēni kā balvu vēl saņēma iespēju iepazīties ar Sporta halli un izbaudīt slidošanas prieku! Paldies halles darbiniekiem!

Jēkabpils forumu galvenie organizatori bija  Jēkabpils BJC direktors Oskars Elksnis, kopā ar mazpulka vadītāju Sandru Āriņu, 2. vidusskolas direktori Ilonu Salmiņu un SIA “Sedumi” valdes locekli, Jēkabpils novada domes deputāti Aiju Bojāri (LZP). Viss notika Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētājas Gundegas Jēkabsones, LM atbildīgās sekretāres Ilzes Jukņevičas  un Rīgas klubiņa virsvadībā un saskaņošanā. Vienots, pārdomāts un saskaņots darbs šo pasākumu izvērta par skaistu un neaizmirstamu svētku dienu divdesmit vienam mazpulkam no Latgales un Vidzemes ar vairāk kā 110 mazpulcēniem, to aktīviem vecākiem un mazpulku vadītājiem. Prieks, ka šajā skaitā bija arī Jēkabpils novada mazpulki: Jēkabpils BJC, Biržu, Sūnu, Dignājas un Viesītes. Katrs mazpulka vadītājs par atmiņu no foruma mājup aizbrauca ar BJC sarūpētu suvenīru. Kopā forumā piedalījās ap 170 dalībniekiem.

Paldies par jauko kopā būšanas dienu visiem, kuri ielika daudz darba, rūpes, lai mums visiem viss patiktu!

Augsim Latvijai!

Foto un teksts: Spodra Purviņa, Jēkabpils BJC ilggadējā mazpulku vadītāja, tagad pensionāre

Atstājiet komentāru