2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Krustpils pilī atver Annas Skaidrītes Gailītes jaunās grāmatas - “Viens vienīgs elpas vilciens” un “Mīli mani” (FOTO)

Krustpils pilī pagājušās nedēļas nogalē norisinājās divu Annas Skaidrītes Gailītes šogad apgādā Zvaigzne ABC iznākušo grāmatu “Viens vienīgs elpas vilciens” un “Mīli mani” atvēršanas svētki. Rakstniece pasākumā atzina, ka viņai nepatīk nosaukums - grāmatu atvēršanas svētki, jo tas skanot pārāk pompozi, tāpēc dalībnieki tika aicināti uz “Sarunu par dzīvi un likteņiem”.

Pasākumu vadīja Jēkabpils novada Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša un rakstnieces ģimenes draugs, savas zemes patriots, kura dzimta aprakstīta vienā no autores grāmatām – Gundars Kalve. Pasākumā muzicēja Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas direktore Smaida Ščerbicka (flauta) un pasniedzēja Iveta Serkova (klavieres).

Anna Skaidrīte Gailīte, uzrunājot pasākuma dalībniekus, mudināja domāt par cilvēku dzīvi un likteņiem, viņa sacīja: “Mēs dzīvojam, steidzamies, plānojam un pēkšņi viss sabrūk vai atveras citas iespējas. Kāpēc tā notiek?” Viņa salīdzinājumam minēja baronu Korfu dzimtu, kas dzīvoja Krustpils pilī, dejoja ballē zālē, kur norisinājās rakstniecei veltīts pasākums un plānoja vēl daudzus gadus šeit dzīvot un darboties, bet tad vienā brīdī bija spiesti bēgt no savām mājām, neko nepaņemot līdzi, cerībā drīzi atgriezties. Taču šīs cerības nepiepildījās. Nedaudz vēlāk Krustpils pilī apmetās Latgales artilērijas pulks. Tā orķestrī muzicēja jauns puisis Miķelis, kas šajā zālē, kur iepriekš bija dejojuši baroni, spēlēja orķestrī un nevarēja iedomāties, ka pēc daudziem daudziem gadiem, šajā zālē pasākumā pulcēsies viņa pēcnācēji uz grāmatas “Viens vienīgs elpas vilciens” par viņa dzimtu, atvēršanu. “Vai tas, kā veidojas cilvēku dzīves ir nejaušība, sakritība, vai tas ir liktenis vai no Dieva noteikts ceļš?” jautāja rakstniece.

Anna Skaidrīte Gailīte stāstīja arī par savu likteni, par to kādu apstākļu sakritība noveda viņu pie lēmuma sākt rakstīt grāmatas un, ja gandrīz katru reizi, kad izdota kārtējā grāmata ir sajūta, ka ar to rakstīšanai pielikts punkts, pavisam nemanot top nākamā un nākamā. Kopumā uzrakstītas 20 grāmātas.

Romāns “Viens vienīgs elpas vilciens” ir piedzīvojusi atkārtotu izdošanu, tas ir papildināts, grāmatas varoņi ir nosaukti īstajos vārdos, pievienoti fotoattēli. Savukārt otra grāmata - “Mīli mani”, vēsta par dzīvniekiem, kuri bagātinājuši Annas Skaidrītes Gailītes dzīvi, piemēram, par bērnības māju runci Pinku, kaķu skaistuli Bellu un daudziem citiem. Tas ir stāsts par tiem, kuri dzīvo mums līdzās un ir bezgala uzticīgi saviem saimniekiem. “Līdz ar rakstīšanu par dzīvniekiem man bija jāstāsta arī par sevi, par situāciju, kādā es atrodos, par apstākļiem,” stāsta Anna Skaidrīte Gailīte. “Daļēji tā ir arī grāmata par Jēkabpili, par krastmalu, saliņu, Krasta ielu, pili, par dzīves vietu, kur ir mūžs nodzīvots. Šobrīd ar mani kopā dzīvo ļoti iedomīgs kaķis Princis, kurš mani komandē un neļauj pa telefonu runāt, un Džeinīte – maza sunīte, kas ir paņemta no patversmes. Viņa dzīvo jau sesto gadu, mēs ejam pastaigāties pa dambi, pa saliņu.” Grāmatas māksliniece ir jēkabpiliete, Jēkabpils mākslas skolas pasniedzēja Daina Eglīte. Pasākumā bija skatāma arī Jāņa Urtāna šai grāmatai veltīto skiču izstāde.

Atmiņās, sajūtās un pārdomāspar izlasītajiem autores romāniem dalījās apmeklētāji. 

“Es esmu lasījusi, manuprāt, gandrīz visas Skaidrītes grāmatas, tās visas man ļoti patika,” stāsta jēkabpiliete, bijusī kultūras darbiniece Ruta Kalniņa. “Grāmata “Viens vienīgs elpas vilciens” ir brīnišķīga, to var lasīt gan vecāks cilvēks, gan jauns cilvēks, tur ir daudz faktu materiāla, ļoti skaisti, interesanti cilvēku raksturi. Bija ļoti interesanti lasīt, kā Leontīne – spēcīga sieviete ar spēcīgu raksturu – spēja savu dzimtu saliedēt un uzturēt, īpaši, kad viņas vīrs bija apcietināts un viņai bija jārūpējas vienai pašai par bērniem.” Ruta Kalniņa  grāmatas varoņu dzīvi salīdzināja ar savas dzimtas vēsturi, norādot, ka lasot par Leontīni, mēs lasām par sevi, ar savām asociācijām par saviem tuviniekiem, kas pieredzējuši to pašu laikmetu, tos pašus notikumus.

“Ja runājam par otru grāmatu, tā ir vienkārši burvīga, stāsta gan par suņiem, gan kaķiem, ar humoru, ar izstāstītiem dažādiem gadījumiem no bērnības, ar palaidnībām, ko kopā darījuši. Dzīvnieciņi Skaidrīti ir izglābuši, piemēram, sunītis ir atradis viņu tad, kad viņa mežā bija nomaldījusies. Vienkārši burvīga grāmata,” sacīja Ruta Kalniņa, piebilstot, ka arī šī grāmata būs interesanta gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša norādīja, ka šis asākums vienlaikus ir arī grāmatas “Es stāstu par savu pilsētu” atvēršana, jo pērn iznākušo iespieddarbu toreiz Covid-19 ierobežojumu dēļ nebija iespējams atvērt publiskā pasākumā. To atzīmēja arī žurnālists, rakstnieks un dzejnieks Andris Grīnbergs: “Šis patiesībā ir kultūrvēsturisks brīdis. Kuram rakstniekam vēl Latvijā vienā reizē atver trīs grāmatas? Jēkabpils grāmata par pilsētu – to nevarēja atvērt tāpēc, ka bija kovids. Tagad ir reize, kad Skaidrītei ir nevis divas, bet trīs grāmatas. Gundars Kalve vada šo pasākumu kopā ar bibliotēkas vadītāju, un šajā saulainajā dienā mēs jūtam Ukrainas skarbo elpu, jo neviens no klātesošajiem nav bijis tur, kur ir bijis Gundars. To skarbo elpu viņš ir atnesis līdz šejienei. Tas arī ir vēsturisks brīdis.”

Grāmatu atklāšanas pasākumā piedalījās arī Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un priekšsēdētāja vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks. par abpusēji veiksmīgo sadarbību ar Annu Skaidrīti Gailīti stāstīja izdevniecības Zvaigzne ABC vadītāja Vija Kilbloka. Sveicienus un laba vēlējumus no Briseles šajā dienā rakstniecei sūtīja arī Jēkabpils novada domes deputāts Leonīds Salcevičs. Savās pārdomās par autores grāmatām pasākumā dalījās arī citi tā apmeklētāji - rakstnieces talanta cienītāji un radinieki. Noslēgumā klātesošie cēlās kājās un aplaudēja, lai izrādītu cieņu rakstniecei, viņas talantam un ieguldījumam novada un Latvijas vēstures un cilvēku likteņstāstu atspoguļošanā. 

Anna Skaidrīte Gailīte pasākuma apmeklētājus bija lūgusi nenest un nedāvināt viņai ziedus, bet tā vietā sarūpēt ziedojumu Ukrainas aizstāvjiem. Pasākuma vadītājs Gundars Kalve informēja klātesošos, ka saziedotie līdzekļi tiks izmantoti kaujas dronu iegādei, lai palīdzētu latviešu vienībai Ukrainā. Kopsummā tika saziedoti 1027,50 eiro.

Foto: Aloīzs Savickis, Jēkabpils Galvenā bibliotēka un Jēkabpils novada dome/Facebook

Atstājiet komentāru