2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Šodien ir Pēterdiena, ticējumi vēsta: Ja Pēteros līst – būs laba raža, bet vājš siena laiks

Šodien ir Pēterdiena, ticējumi vēsta: Ja Pēteros līst – būs laba raža, bet vājš siena laiks

Sensenos laikos, kad par Bībeles tēliem šaipusē neko nezināja, 29. jūnijs tika atzīmēts kā Lapu, Pērkona vai Zibens diena. Kā viegli iedomāties, tolaik pērkons bija pietiekami ietekmīgs un bīstams, un tāpēc nav brīnums, ka šai dienai un zibeņu pielabināšanai piederējās ugunsrituāli – līdzīgi kā Jāņa dienai. Atšķirībā no Jāņa, Pēterim tikusi tikai diena (vismaz līdz mūsu dienām nav nonākušas norādes par Pētera vai Pērkona nakti). Taču uguns kurināšana, ciemos iešana un aplīgošana abiem līdzīga, un Pēterim ir savi Pēterbērni un sava Pētersieva.

Samaisīju iemauktiņus,
Metu ceļa maliņā:
Lai Jānītis kavējās,
Lai panāca Pēterītis!

Ar laiku Pērkona (Pētera) diena pārtapusi par Jāņu atsvēti, tāpēc dainās Jānītis–Ziedainītis un Pēterītis–Lapainītis bieži minēti kopā. Varam spriest, ka galvenā pušķošanās tad notikusi tieši ar lapām.

Izņēmums ir tīruma pēterenes (pēterpogas, pērkonpuķes) – ar šīm puķēm rotāja šķūni, lai siens nepel un peles neālējas, kā arī lasīja to, lai vēlāk lietotu pret krampjiem, pakrūts un nieru vainām, gan iekšķīgi, gan ārīgi.

Līksmo, mana istabiņa,
Jel ar' šo vakariņu;
Tā līksmoja Pērkonīts
Dažu dienu vasarā.

Nekāda dižā gastronomiskā līksmošana gan senlaikos nesanāca, jo šis bija vēl badaināks laiks par Jāņa laiku... Bet mūsdienās jau citādi, un varam veikt arī kādu meditatīvu ugunsrituālu, ja pa saulstāvjiem nav iznācis.

Pēteŗa dienā neviens (ne vīrieši, ne sievietes) nestrādā.H. Skujiņš, Aumeisteŗi

Dainās atrodam arī norādes, ka šajā dienā sākas sēņu laiks un siena pļauja, savu dziesmu aprauj lakstīgalas un dzeguzes (un, ja tās tiešām beidz kūkot ap Pēteriem, gaidāms silts rudens). Tiesa, pašā Pēterdienā sienu šķūnī vest vai kaudzē mest ir liegts – tad to pērkons sasperot. Arī sīpolus šķīt nevajag, ja negribi, lai ātri savīst. Un vispār šajā dienā strādāt neesot labi, toties var "ieskatīties" un "cerēties", vai, ja simpātijas abpusēji apstiprinātas, runāt par kāzām.

Kā jau Pērkona dienai pienākas, šīs dienas ticējumi saistās ar laika vērošanu un prognozēšanu.
•    Ja Pētera dienā līst – līs līdz Annai (26. jūlijam).
•    Ja Pētera diena lietaina – viss siena laiks lietains.
•    Ja dzeguze beidz kūkot ap Pēteriem, tad būs silts rudens.
•    Ja vakars pirms Pēterdienas auksts – aukstums pieturēsies vairākas dienas.
•    Ja Pēteros līst – būs laba raža, bet vājš siena laiks.
•    Šajā dienā zagļi nedrīkst zagt – Pēteris tos sodīs.

AVOTS: DELFI
Attēlā: Pļavas puķe - Pēterpoga

Atstājiet komentāru