2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Galvenā bibliotēka piedāvā jaunu pakalpojumu – grāmatu pakomātu (FOTO)

Jēkabpils Galvenā bibliotēka no otrdienas, 19.oktobra, testa režīmā piedāvā jaunu pakalpojumu – grāmatu pakomātu.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša sacīja, ka pakomāts nodrošinās grāmatu saņemšanu un nodošanu ārpus bibliotēkas darba laika. 

“Ir pieprasītas grāmatas uz kurām lietotāji pieteikušies rindā un gaida savu kārtu to lasīšanai. Otrdien pirmās šādas grāmatas tika ievietotas pakomātā un lasītāji saņēma īsziņu ar kodu, ka var nākt un izņemt,” stāsta Zinaīda Rabša.

Viņa piebilst, ka pakomāta vizuālais izskats vēl tiks uzlabots ar uzlīmēm. Bija plānota arī jaunā pakalpojuma svinīga atklāšana, taču epidemioloģiskā situācija šobrīd to nepieļauj.

Grāmatas saņemt varēs  arī tie, kuri to nevar paspēt bibliotēkas darba laikā vai cilvēki, kuri fiziski nespēj uzkāpt līdz otrajam stāvam, kur atrodas grāmatu krātuve. Vajadzīgā literatūra būs sasniedzama arī laikos, kad epidemioloģiskā situācija nepieļauj klātienes apmeklējumus.

Jēkabpilī uzstādītais skapis ar desmit durtiņām atgādina nu jau ierastos pakomātus, un pēc būtības tas tāds arī ir. Vien saņemt šeit varēs tikai Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā pasūtītās grāmatas.

"Bibliotēkas darbinieks kādā no desmit nodalījumiem ievieto grāmatu vai vairākas grāmatas. Automātiski cilvēks saņem kodu, ka grāmata ir ievietota kādā no nodalījumiem. Atnākot šeit, ievada kodu, līdzīgi kā citos pakomātos, atveras nodalījums un var izņemt grāmatu," skaidro Zinaīda Rabša.

Latvijā jau vairākās pilsētās darbojas šādi grāmatu pakomāti, piemēram, pirmais tika uzstādīts Bauskā, tam sekoja pakomāti Baložos, Gulbenē, Rīgā un šajās dienās tie uzstādīti Balvos, Jēkabpilī un Daugavpilī. 

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas pakomāta iegādi un uzstādīšanu finansēja pašvaldība.

Atstājiet komentāru