2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notikusi pirmā literārā saruna – “Dzīve grāmatā, grāmata dzīvē” (FOTO)

Ceturtdienas pēcpusdienā Jēkabpils Galvenā bibliotēka aicināja uz lieterāru sarunu “Dzīve grāmatā, grāmata dzīvē”, kas bija pirmais pasākums trīs sarunu ciklā. Saruna norisinājās Krustpils balkoniņā, pasākuma dalībniekiem ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus. Projektu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Atklājot pasākumu Jēkabpils Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša atzina, ka Covid-19 ierobežojumi ienesa arī pārmaiņas bibliotēkas ierastājā ikdienā, tajā skaitā pasākumu organizēšanā. Līdz ar to izpalika arī literāri pasākumi un bibliotēkas kolektīvas ar lasītājiem kādā no pasākumiem nav tikušies kopš 2020.gada oktobra. 

‘’Šī gada sākumā VKKF izsludināja projektu konkursu, kurā startējām mēs JGB ar projektu “Dzīve grāmatā, grāmata dzīvē”, projektā mērķis bija organizēt literārus pasākumus, klātienē tikties ar literātiem, jo mūs ļoti priecēja, ka pandēmijas laikā cilvēku vēlme lasīt nav mazinājusies. Mūsu iecere tika atbalstīta un mēs varam noorganizēt trīs pasākumu,  tās būs trīs literāras sarunas, kuru laika pasākumu vadītāja, kultūras žurnāliste, Latvijas kultūras kanona popularizētāja Liega Piešiņa  diskutēs ar autoriem  par sabiedrībā neērtām tēmām un to atspoguļojumu literārajos darbos,” sacīja Zinaīda Rabša.

Viņa piebilda, ka katrai tēmai ir rūpīgi izvēlēti sarunu biedri. Pirmā tēma, kurā sarunas norisinājās ceturtdien, bija -  “Vardarbība mūsu sabiedrībā un ģimenē”. Risinot šo nopietno un smago tēmu Liega Piešiņa sarunājās ar rakstnieci  Daci Vīganti. 

Viņas pirmais stāstu krājums “Ledus apelsīns” (2016) tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā “Spilgtākā debija” un saņēma bērnu vecāku žūrijas balvu, savukārt otrais krājums “Tad redzēs” (2018) nominēts balvai “Kilograms kultūras”. Rudenī apgādā “Zvaigzne ABC” klajā nāks Daces Vīgantes trešais stāstu krājums – “Bumbulītis, kur pievēršas smalkai un niansētai cilvēku, dzīves, pasaules uztverei un atveidei, aprakstot cilvēkus un viņu iekšējās drāmas no sieviešu skatu punkta.

Liega Piešiņa un Dace Vīgante sarunā, balstoties uz autores varoņu dzīvesstāstiem, atklāja dažādās nianses vardarbības izpausmēm ģimenē un iemesliem, kāpēc ne vienmēr vai ilgstoši no vardarbības cietušie nespēj pārtraukt postošās attiecības.

 Projektā norisināsies vēl divas sarunas, kur vienas tēma būs “Rakstnieki dzejniece, rakstniece un dramaturģe, kuras jaunākā romāna “Rakstītāja” centrā ir latviešu rakstniece un sieviešu tiesību aktīviste Ivande Kaija. Savukārt otras sarunas tēma būs “Mēs paaudžu paaudzēm”. Tajā Liega Piešiņa sarunāsies ar Ingu Žoludi, rakstnieci, kas saņēmusi Eiropas Savienības Literatūras balvu. Inga Žolude raksta gan pieaugušajiem, gan arī izdevusi pirmo grāmatu bērniem “Pirmo reizi uz Zemes”. 

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā nākamās literārās sarunas norisināsies augustā un septembrī. Pirmā saruna, un arī pārējās, tiešraidē tiek translētas Jēkabpils Galvenās bibliotēkas profilā sociālajā tīklā Facebook. Ineteresenti bibliotēkas facebook kontā var noklausīties pirmo sarunu.

Foto: Jēkabpils Galvenā bibliotēka

Atstājiet komentāru