2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpils pieteikums konkursam “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” dodas uz Kultūras ministriju

Šodien ceļā uz Kultūras ministriju devās Jēkabpils pilsētas pieteikums konkursa “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” (EKG2027) priekšatlasei, informē Jēkabpils pilsētas sabiedrisko attiecību nodaļa. 

Pasākums „Eiropas kultūras galvaspilsēta” ir viena no zināmākajām Eiropas iniciatīvām. Tai ir divi mērķi - aizsargāt un veicināt kultūru daudzveidību Eiropā un uzsvērt to kopīgās iezīmes, vairot iedzīvotāju piederības apziņu kopējai kultūras telpai, kā arī veicināt kultūras ieguldījumu pilsētu ilgtermiņa attīstībā saskaņā ar to attiecīgajām stratēģijām un prioritātēm.

2027.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukums tiks piešķirts vienai Latvijas un vienai Portugāles pilsētai. Latvijai šī ir jau otrā iespēja piešķirt kādai no pilsētām Eiropas kultūras galvaspilsētas nosaukumu. 2014.gadā nosaukums tika piešķirts divām Eiropas pilsētām – Latvijas galvaspilsētai Rīgai un Ūmeo Zviedrijā.

Pie pieteikuma sagatavošanas strādāja Jēkabpils pilsētas domes apstiprināta pašvaldības nozaru vadošo speciālistu darba grupa, ko vadīja Līva Rūliete. Pieteikuma izstrādes sagatavošanas procesam tika piesaistīts arī kultūras eksperts – režisors, dramaturgs, vairāku Latvijas augstskolu pasniedzējs Kārlis Anitens. 

Jēkabpils virzītājspēks dalībai EKG2027 ir vienkāršs – mēs vēlamies pārmaiņas savā pilsētā! Vēlamies pētīt, analizēt, izglītoties, lai  līdz kaulam apzinātu savu un savas vietas esības jēgu, lai apzinātu un saprastu katrs savu misiju laikā un telpā. 

Jēkabpils, Latvijas mērogā ir unikāla ar divu pilsētu – Krustpils un Jēkabpils apvienošanu, un, mūsu, kā pilsētas attiecībām ar pievienoto reģionu. Mēs esam brīnišķīgs piemērs  visā Eiropas kontekstā tam, kas notiek un kā attīstās sabiedrība sarežģītā reģionālu reformu modelī.

2021.gadā Latvijā tiek īstenota administratīvi teritoriālā reforma.  Tā paredz Jēkabpils pilsētai pievienot piecas apkārtējās pašvaldības (Krustpils, Jēkabpils, Aknīstes, Salas un Viesītes), izveidojot  Jēkabpils novadu ar administratīvo centru – Jēkabpils. Pēc reformas viens no lielākajiem izaicinājumiem būs pašvaldības kapacitātes līdzsvarošana, tā, lai pēc apvienošanās pašvaldības nebūtu sašķeltas savās ambīcijās un  lai tām ir nodrošinātu līdzvērtīgas attīstības iespējas. 

EKG2027 titula iegūšana veicinātu teritoriālo reformu ietekmes apzināšanos ceļā uz vienotu pilsētas un reģiona attīstību, mazinot sadrumstalotību starp pilsētu un tai pievienotajām teritorijām, veicinātu visa reģiona radošas, bagātas, mūsdienīgas un starptautiskas kultūrvides attīstību.  

Ar EKG programmas starpniecību vēlamies rast jaunas, radošas iespējas, lai nostiprinātu Sēliju kā īpašu, nozīmīgu vietu Eiropas kultūrtelpā.

Jēkabpils ir multinacionāla pilsēta. Laikā, kad pasaulē plaši notiek dažādu tautu un reliģiju sadursmes un neiecietības izpausmes, ar EKG programmas starpniecību vēlamies parādīt, ka kultūras daudzveidība ir attīstības dzinējspēks, ka dažādais var būt vienojošs.

EKG2027 ietvertās kultūras programmas koncepcijas vadmotīvs ir mūsu atstātais nospiedums laikā un telpā, kas caurvīsies četros programmas virzienos: ES UN DABA, ES UN SABEIDRĪBA, ES UN ES, ES UN NĀKOTNE.

Izstrādātā EKG kultūras programma paredz plašu, inovatīvu kultūras pasākumu klāstu, inovācijas pilsētvidē, kas būs saistoši ne vien jēkabpiliešiem, bet arī pilsētas visiem. Ar izstrādātās EKG programmas starpniecību mēs aicināsim izstaigāt tās takas un ceļus, kas gadsimtu gaitā līdz pat šodienai šķērso Jēkabpili, aicināsim kopā ar mums doties aizraujošā kultūrceļojumā, atstājot sava laika nospiedumu.

Ceļā uz pieteikuma sagatavošanu tika īstenotas arī vairākas aktivitātes sabiedrības iesaistei – diskusijas ar Jēkabpils un kaimiņu novadu izglītības un kultūras darbiniekiem, NVO pārtāvjiem, tika atvērta “Ideju banka”, kur iedzīvotāji varēja “noguldīt” savas pasākumu un iniciatīvu idejas, tika īstenota vispasaules Jēkabpiliešu sasaukšanās akcija “Es esmu šeit”, lai veicinātu Jēkabpiliešu lokālpatriotisku un apzinātu Jēkabpils vēstnešu tīklu pasaulē. Šobrīd ir uzsākta komunikācija ar Portugāles EKG kandidātpilsētām, par iespējamo sadarbību gan kultūras, gan citās jomās. 

Nākamais solis ir EKG2027 pieteikuma prezentācija žūrijai, kas norisināsies jūlija sākumā tiešsaistē. Savukārt pilsēta, kas iegūs “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” titulu Latvijā, tiks paziņota 2022. gadā.

Atstājiet komentāru