2024.gada 14. maijs

Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

Jēkabpils bērnudārzos vasaras mēnešos organizēs apvienotās grupas līdz 24 bērniem

Jēkabpils bērnudārzos vasaras mēnešos organizēs apvienotās grupas līdz 24 bērniem

Ar Radio1.lv sazinājās vecāki no bērnudārza “Zvaniņš” un pauda satraukumu par apvienoto grupu veidošanu pirmsskolas izglītības iestādē vasaras mēnešos. Vecāku satraukumu raisīja fakts, ka apvienotās grupas būs lielas, pat līdz 40 bērniem, un līdz ar to pieaug iespēja tiem saslimt ar Covid-19. Vecāki atsaucās uz valdības lēmumu, kur cita starpā norādīts, ka nav pieļaujama bērnu mainīšana starp grupām. Bērnudārzos arī izskanējis aicinājums vecākiem apsvērt savas iespējas un nevest bērnus uz pirmsskolas izglītības iestādi vasarā, ja ir cita alternatīva. Taču šāda iespēja esot tikai nedaudziem vecākiem.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektoru Guntaru Goguli un lūdza komentēt radušos situāciju.

Viņš apstiprināja, ka ir mainīta kārtība, kādā pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem tiek piešķirti ikgadējie atvaļinājumi. Ja iepriekš uz mēnesi slēdza bērnudārzu, rodot bērniem iespēju apmeklēt citas pirmsskolas izglītības iestādes, tad šovasar bērnudārzu darbinieki atvaļinājumos dodas pēc slīdošā grafika, apvienojot bērnudārzu grupiņas. Taču tas tikšot darīts ievērojot valdības lēmumu un Ministru kabineta noteikumus, kuros, norādot, ka nav pieļaujama bērnu mainīšana starp grupām, norādīts, ka tā nav pieļaujama mēneša ietvaros.

Guntars Gogulis atsaucās uz Ministru kabineta noteikumi Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” pantu 32.7 2.1. “… pirmsskolas izglītības programmas apguvi. Mācību procesu īsteno, veicot izglītības iestādē klātienē nodarbināto iknedēļas testēšanu un nodrošinot, ka izglītības iestādē nodarbinātie ievēro epidemioloģiskās drošības prasības un mācību procesa laikā un ārpus tā lieto mutes un deguna aizsegus. Izglītojamie, kas apgūst pirmsskolas izglītības programmas, mutes un deguna aizsegu var nelietot. 2021. gada jūnijā, jūlijā un augustā pieļaujama pirmsskolas izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās līdz 24 bērniem no vienas izglītības iestādes vai pašvaldības, ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus un vismaz mēnesi nodrošinot apvienotās grupas izglītojamo sastāva nemainību;”

Guntars Gogulis arī piebilda, ka daudzu gadu pieredze liecina, ka vasaras mēnešos samazinās pat līdz 50% bērnu skaits, kas apmeklē bērnudārzu. PII “Zvaniņš” rādītāji gan liecinot, ka tur vasaras mēnešos apmeklētība ir augstāka nekā citās pirmsskolas izglītības iestādēs, taču arī tur apvienotās grupas netikšot veidotas lielākas par noteikto daudzumu, proti, 24 bērniem. Turklāt paredzēts, ka bērnudārzos vasaras darbos strādās skolēni gan teritorijas labiekārtošanā, gan palīdzot tehniskajiem darbiniekiem, gan iesaistoties citos darbos.

Šī gada vasaras mēnešos, saskaņā ar valdības lēmumu, būs pieļaujama pirmsskolas izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās, vienlaikus epidemioloģisko apsvērumu dēļ šādā apvienotajā grupā nedrīkstēs būt vairāk par 24 bērniem.

Tāpat, lai nodrošinātu apvienoto grupu sastāva nemainību un novērstu nevajadzīgus kontaktus starp dažādu grupu bērniem, Ministru kabinets lēma, ka nav pieļaujama bērnu mainīšana starp grupām.

Izglītības un zinātnes ministrijā  atzīmēja, ka Izglītības likums paredz pedagogam tiesības saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu. Pirmsskolas izglītības programmas tiek īstenotas visu gadu bez noteiktiem brīvlaikiem.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem noteikts, ka pirmsskolas mācību satura apguvi plāno un īsteno pirmsskolas pedagogs vai pirmsskolas pedagogs regulārā sadarbībā ar citiem speciālistiem, iesaistot vecākus vai bērna likumiskos pārstāvjus bērna mācīšanās atbalstam.

Ministrijā skaidroja, ka pēc esošā regulējuma pirmsskolas mācību satura apguvē vienmēr ir iesaistīts arī pirmsskolas pedagogs un to nevar īstenot tikai atbalsta personāls - aukle, skolotāja palīgs. Ņemot vērā to, ka vairums pedagogu, tai skaitā pirmsskolas pedagogu, atvaļinājumā dodas tieši vasaras mēnešos, prakse liecina, ka šādos gadījumos tiek veidotas apvienotās pirmsskolas izglītības grupas.

Turklāt tas tiek darīts ne tikai konkrētās izglītības iestādes iekšienē, bet arī sadarbībā ar citām izglītības iestādēm, kas atrodas attiecīgajā pašvaldībā, jo atsevišķos gadījumos attiecīgā pirmsskolas izglītības iestāde uz laiku tiek slēgta.

Līdz ar šī gada vasaru bērnudārzos būs pieļaujama apvienoto grupu veidošana, vienlaikus epidemioloģisko apsvērumu dēļ nosakot arī grupas lieluma ierobežojumu.

Foto: Ilustratīvs attēls

Komentāri (0-10/14)

  • xyxyx
    28.05.2021 11:43
    Audzīte:

    Mīļie vecāki, izlasiet beidziet rīkojumu! APVIENOTĀ grupiņa un 24 bērni. Ja katrā grupā ir 25 - 29 bērni, tad kā APVIENOTAJĀ var saiet 24??? Bērnudārzs taču strādā un VISI var vest! Jūs VISI gribat bērniņu vest.Cik kopā sanāk? Kur un kad audzītes melò? Ja visi ir pieteikušies un nāks, tad sanāk....pie 50 bērni. Un Jūs te sakāt, ka "kāpēc gan nevest, ja bērnudārzs strādā". Par pagājušo gadu nerunājiet, jo tā bija pavisam cita situācija. Tad valdība bija izdevusi pavisam citu rīkojumu. Tad uz bērnudārzu drīkstēja vest bērnus, kuru vecāki atnesa zīmi, ka strādā. Tad strādāja dežūrgrupu režīmā. Tad strādāja visas grupas, jo pašvaldība audzītes bija aizdzinusi piespiedu atvaļinājumā jau pavasarī. Tagad audzītes LŪDZ nevest tos bērniņus, kuru vecāki nestrādā un paši VAR nodarboties ar bērnu, ar domu, lai bērnudārzā tiek tie bērniņi, kuru vecākiem nav atvaļinājuma. Kāds ir JŪSU, mīļās mamma, padoms??? Kā Jūs APVIENOTU 2 grupas, kurās katrā ir vismaz 25 bērni, lai apvienotajā būtu 24??? Nelaist audzītes jau otro gadu atvaļinājumā? Kad viņas to vatētu izmantot? Mācību gada laikā? Tad veidot APVIENOTĀS grupas? Tad būtu tā pati situācija - 25 + 25. Pašreiz Jēkabpils ir viena no retajām pašvaldībām, kur bērnudārzs vienu mēnesi vasarā nav slēgts. Vairākās citās pašvaldībās vasarā vienu mēnesi bērnudārzu slēdz. Tāpēc, mīļās mammas, audzītes LŪDZ nevis BAIDA.
    Tā nav audzīšu problēma, bet gan domes galīgi aplams lēmums! Vai tad Jūs neejat uz veikalu pirkt maizi, kad pārdevēja ir atvaļinājumā? Tak būtu dīvaini, ja pēkšņi lūgtu nenākt uz veikalu vasarā, jo tad redz darbinieki ir atvaļinājumā. Darba devējam ir jānodrošina, ka atvaļinājumu laikā sniedzamie pakalpojumi ir tādā pat kvalitātē un apjomā kā atvaļinājuma laikos. Varianti ir visādi, kā to nodrošināt - piemēram sadalīt atvaļinājumu 3 daļās visa gada griezumā, un vienai audzītei aizvietot otru tās atvaļinājumā (kā citus gadus darījāt ar atlikušajām 2 atvaļinājuma nedēļām, kuras neietilpa 1,5 mēnešu atvaļinājuma periodā, vai kā darat, kad kolēģes slimo) vai arī pieņemt papildus audzinātājas, kuras rotē stap grupām, un aizvieto prombūtnē esošus kolēģus. Tie ir pirmie varianti, kas iešaujas galvā, kurus lieto uzņēmumi privātājā sektorā, lai nodrošinātu nepārtrauktu uzņēmumu darbību. Es kā mamma jūtos ļoti slikti, ka man bērns būs jāgrūž pārpildītā grupā, bet dabūt 3 mēnešus brīvus ar nevaru. Tad jāiet prom no darba, bet tad būs jauna problēma - kā bērnu apģērbt un pabarot, ja ienākumu nav. Žēl, ka mūsu pilsētas dome noliek tādas izvēles priekšā... Labs temats, par ko padomāt pirms vēlēšanām...
  • Viesis
    27.05.2021 09:43
    Uzskatu, ka katrs vecāks pats izlemj vest vai nevest bērnu uz dārziņu neatkarīgi no tā vai vecāki strādā vai nestrādā. Jauku dienu.
  • Juriste
    27.05.2021 07:37
    Atvaļinājumu var izmantot VISU gadu, nejauciet bērnudārzu ar skolu. Bērnudārzā nodarbībām jānotiek VISU gadu, kas diemžēl nenotiek. Atvaļinājums darbiniekiem nav obligāts tikai vasaras mēnešos. Un vēl -pēc saraksta bērniņu skaits ir 25, bet reāli nāk 12-14. Vismaz manā dēla grupā tā ir. Un dārgās audzītes, ja tik ļoti nepatīk strādāt ar bērniem, tad ir arī citas darba vietas.
  • Krista
    27.05.2021 07:26
    Bērnu daudzuma ierobežojums grupās nedrīkst būt audzinātāju problēma! Viņām vispār par to nebūtu galva jālauza! Un, protams, audzinātājām ir tiesības (un pat pienākums) izņemt atvaļinājumu vasarā un kārtīgi atpūsties! Ja pašvaldība izlēma neslēgt dārziņu vasarā, vajadzēja padomāt arī par to, kā nodrošināt bērnudārza darbību, paredzēt finansējumu papildus personāla algošanai, veikt šī personāla atlasi utt. Labi, nevarēja zināt, ka būs valdības lēmums par 24 bērniem grupā, bet tāpat risks, ka apvienotajā grupā var būt pat 50 bērni, bija reāls, un tādā gadījumā ir vajadzīgs personāls dubultā!
    Bet tagad es jūtos vainīga, ka man nav iespējas iet atvaļinājumā uz visu vasaru, lai varētu paturēt bērnus mājās. Bet man tā nevajadzētu justies, jo dārziņš taču ir vaļā, man ir līgums ar dārziņu, es drīkstu vest savus bērnus.
  • Audzīte
    27.05.2021 04:08

    Mīļie vecāki, izlasiet beidziet rīkojumu! APVIENOTĀ grupiņa un 24 bērni. Ja katrā grupā ir 25 - 29 bērni, tad kā APVIENOTAJĀ var saiet 24??? Bērnudārzs taču strādā un VISI var vest! Jūs VISI gribat bērniņu vest.Cik kopā sanāk? Kur un kad audzītes melò? Ja visi ir pieteikušies un nāks, tad sanāk....pie 50 bērni. Un Jūs te sakāt, ka "kāpēc gan nevest, ja bērnudārzs strādā". Par pagājušo gadu nerunājiet, jo tā bija pavisam cita situācija. Tad valdība bija izdevusi pavisam citu rīkojumu. Tad uz bērnudārzu drīkstēja vest bērnus, kuru vecāki atnesa zīmi, ka strādā. Tad strādāja dežūrgrupu režīmā. Tad strādāja visas grupas, jo pašvaldība audzītes bija aizdzinusi piespiedu atvaļinājumā jau pavasarī. Tagad audzītes LŪDZ nevest tos bērniņus, kuru vecāki nestrādā un paši VAR nodarboties ar bērnu, ar domu, lai bērnudārzā tiek tie bērniņi, kuru vecākiem nav atvaļinājuma. Kāds ir JŪSU, mīļās mamma, padoms??? Kā Jūs APVIENOTU 2 grupas, kurās katrā ir vismaz 25 bērni, lai apvienotajā būtu 24??? Nelaist audzītes jau otro gadu atvaļinājumā? Kad viņas to vatētu izmantot? Mācību gada laikā? Tad veidot APVIENOTĀS grupas? Tad būtu tā pati situācija - 25 + 25. Pašreiz Jēkabpils ir viena no retajām pašvaldībām, kur bērnudārzs vienu mēnesi vasarā nav slēgts. Vairākās citās pašvaldībās vasarā vienu mēnesi bērnudārzu slēdz. Tāpēc, mīļās mammas, audzītes LŪDZ nevis BAIDA.
  • xyxyx
    26.05.2021 10:47
    Šī ir oficiālā versija.... Realitātē sola ko pavisam citu... Visi vedīsiet savus bērnus, grupiņā būšot 48 bērni... Terors pret vecākiem, lai bērnu uz bērnu dārzu neved. Diez kur ir tās zelta darba vietas, kurās var dabūt atvaļinājumus uz visu vasaru, lai bērnam visu vasaru varētu iedot brīvu!!!???
  • Krista
    26.05.2021 07:52
    Pagājušajā vasarā arī dārziņi strādāja, nebija apvienoto grupu, un grupas bija PILNAS! Kāpēc lai šogad būtu savādāk?!
    Tagad nabaga audzinātājas gandrīz vai cenšas pierunāt vecākus, lai neved savus bērnus vasarā uz dārziņu, lai nesanāk apvienojamās grupās katrā vairāk par 12 bērniem. Bet tas taču nav risinājums! Kāpēc gan vecākiem nevest bērnu uz dārziņu, ja tas strādā?!
  • audzīte
    25.05.2021 20:01
    triju bērnu māmiņa:
    Kaut kā neesmu novērojusi, ka vasaras mēnešos audzītes būtu pārstrādājušās. Nodarbības nenotiek, dzīvojas visu dienu pa āru, bērnu ir daudz mazāk.
    Ne jau audzītes izdeva rīkojumu. ka grupā drīkst būt ne vairāk kā 24 bērni. Ne jau audzītes atteiksies uzņemt Jūsu bērnu. Neviena audzīte te nečīkst, ka viņām grūti! Izlasiet rakstu un tad to komentējiet! Tā pamatdoma ir pavisasm cita,
  • triju bērnu māmiņa
    25.05.2021 17:54
    Kaut kā neesmu novērojusi, ka vasaras mēnešos audzītes būtu pārstrādājušās. Nodarbības nenotiek, dzīvojas visu dienu pa āru, bērnu ir daudz mazāk.
  • Ingai
    25.05.2021 16:57
    Ja vecākiem vasarā jāstrādā un nav kam pieskatīt bērnu, tas nozīmē, ka man viņš nerūp? Slimi...
12

Atstājiet komentāru