2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

JGB kolektīvs bibliotēku nedēļu sāk ar sveicienu nodošanu reģionālās slimnīcas Covid-19 pacientiem (FOTO)

No 19. līdz 25. aprīlim norisinās Bibliotēku nedēļa, kuras laikā Jēkabpils Galvenā bibliotēka piedāvā dažādas aktivitātes. Šī gada Bibliotēku nedēļas moto – “Darīt neticamo!”, proti, izaicināt un pārsteigt lasītājus ar kaut ko neparastu, neiespējamu un līdz šim nebijušu. 

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas kolektīvs šodien bibliotēku nedēļu sāka ar Jēkabpils reģionālās slimnīcas apciemojumu. Pagalmā pie administrācijas ēkas satikās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša, bibliotēkas darbinieces – Anita Katiņa, Lilija Kirilova, Anta Klints, Gita Elksnīte un slimnīcas valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova,  Infekciju slimību nodaļas virsmāsa Sarmīte Lukstiņa un sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule.
Jēkabpils Galvenā bibliotēka bija sagatavojosi nelielu trauciņu ar medu un sirsnīgu vēstuli katram Covid-19 pacientam, kā arī infekciju nodaļas personālam un slimnīcas valdei. Turklāt vēstules pacientiem bija divās valodās - latviešu un krievu, lai katrs grūtā brīdī tiktu uzrunāts viņa dzimtajā valodā.

«Mūsu lasītāju vidū ir gan slimnīcas mediķi, gan pacienti un mēs vēlamies sniegt saslimušajiem pozitīvas emocijas, kas palīdz ātrāk izveseļoties. Varbūt viņi vēlāk neatcerēsies ne to, ka tas notika bibliotēku nedēļā, ne to, kura bibliotēka sūtīja sveicienu, bet atcerēsies pozitīvās emocijas, saņemot dāvanu un vēstuli,» pasniedzot dāvanas sacīja Anta Klints.

«Kārlis Ulmanis ir teicis, ka laba grāmata cilvēkos modina gaišos spēkus. Esiet veseli un lasiet grāmatas !» vēlēja Zinaīda Rabša.

Margarita Meļņikova pateicās par dāvinājumu un sacīja, ka šis laiks mediķiem, kas strādā Covid-19 nodaļā ilgstošas stundas tērpti aizsargtērpos un aizsargmaskās ir gan fiziski, gan emocionāli grūts, tāpēc ir svarīgs katrs atbalsts un uzmundrinājums. Slimnīcas valde Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai, sakot paldies,  pasniedza - Pateicību.

Jēkabpils Galvenā bibliotēka šonedēļ piedāvās arī citus pasākumus.

Ceturtdien, 22.aprīlī tiešsaitē norisināsies Jēkabpils reģiona un Neretas novada publisko un skolu bibliotēku darbinieku sanāksme. Tajā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis, kas bibliotēku darbiniekus iepazīstinās ar redzējumu par iestāžu darbību pēc reģionālās reformas, Kultūras ministrijas pārstāve Vanda Bērziņa runās par tēmu «Bibliotēku nozares aktualitātes un bibliotēkas administratīvi teritoriālā reformā», tiks pārrunātas arī citas aktuālas tēmas, bet semināra noslēgumā paredzēta tikšanās ar dzejnieci, mākslinieci Rutu Štelmaheri un saruna par viņas jaunāko dzejas krājumu «Kalps».

Savukārt piektdien, 23.aprīlī aicina apmeklēt instalāciju “Sūdzību un dzīvības grāmata” Jēkabpilī, Akmeņu ielā 1, līdzi ņemot savas sūdzības, skumjas un dusmas, ar ko šeit būs iespēja  dalīties. Instalācija tapusi sadarbojoties Jēkabpils Galvenajai bibliotēkai un māksliniekam Raimondam Vindulim un režisorei Lienai Šmukstei.

Bibliotēku nedēļā bērnu literatūras nodaļa aicina iepazīties ar ziedu pasauli un doties aizraujošajos piedzīvojumos, kuros aizved grāmatas par ziediem. Tās var iepazīt virtuālā izstādē “Pavasarī ziedi plaukst…”. Izstādes mērķis ir iepazīstināt bibliotēkas lasītājus ar plašo grāmatu un žurnālu izstādi par ziediem bibliotēkā, kā arī atklāt ziedu krāšņumu to daudzveidībā – dzejā, dziesmās, vēsturiskos faktos, ziedu stāstos, tradīcijās un floristikā.

Norisināsies arī interaktīvs tests “Vai atpazīsti pavasara ziedus?”

Interesentus aicina piedalīties radošajā darbnīcā, kas tiks organizēta ZOOM platformā – “Pavasara ziedi“. Tā būs floristikas radošā darbnīca bērniem un vacākiem!  Pasākuma mērķis ir kopā ar bērniem un vecākiem apgūst skaisto ziedu valodu, kas skan no krāšņajiem ziedu pušķiem.

Bibliotēkas darbinieki piedāvā iepazīties ar video rullīti un piedalīties radošajā konkursā –  «Mana grāmata». Katrs lasītājs aicināts no radošās darbnīcas smelties savu ideju, vecās grāmatas atdzimšanai – dodot grāmatai otro dzīvi.  Grāmatas vāks un mākslīgie ziedi var būt izgatavoti no jebkura materiāla – papīrs, audums, āda, filcs utt. Ziedus var šūt, adīt, veidot, līmēt un krāsot. Pēc tam katrs aicināts fotografēt un sūtīt bildes Jēkabpils Galvenās bibliotēkas bērnu literatūras nodaļai sociālajos tīklos vai uz e-pastu berni@jgb.lv.  Darbi jāiesūta līdz 5.maijam. Balvas pirmo triju vietu ieguvējiem – pateicības – visiem dalībniekiem ! Vairāk informācijas Jēkabpils Galvenās bibliuotēkas bērnu literatūras nodaļas Facebook kontā.

Savukārt virtuālajā izstādē “Izcilie bibliotekāri” būs iespēja iepazīties ar darbiem, kādus paveikuši mūsu reģiona bibliotekāri – 1828. gadā dibinot pirmo publisko bibliotēku latviešiem, 1888.gadā veidojot nelegālo «Censoņu bibliotēku», kā arī nostrādājot vienā bibliotēkā 50 gadus! 

Par bibliotēku nedēļas pasākumiem – vairāk informācijas Jēkabpils Galvenās bibliotēkas mājaslapā jgb.lv.

Atstājiet komentāru