2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpilī Lāčplēša dienu un Valsts svētkus svinēs ar vairākiem nelieliem pasākumiem (FOTO)

Jēkabpilī un arī citviet valstī šogad Patriotisma mēnesis noritēs bez lieliem pasākumiem, piedāvājot nelielus pasākumus un individuālas iespējas godināt kritušos par Tēviju un svinēt  Latvijas Republikas proklamēšanas 102. gadadienu.

“Lielos tradicionālos pasākumus mums nācās atcelt vai pārcelt, bet pasākumu klāsts kopumā ir diezgan plašs un cilvēkus aicināsim baudīt svētkus ar noskaņu sirdīs, mājās un pilsētā, ar mūziku, ar ierakstītiem sveicieniem, ar svecīšu liesmiņām. Aicinām piebiedroties un piedalīties šajos pasākumos. Būs gan videoprojekcija uz Krustpils kultūras nama ēkas, gan iespēja nolikt lāpas un svecītes pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju”, gan arī neliels muzikāls sveiciens dažiem pilsētas mikrorajoniem,” saka Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Vita Viļevko. 

Viņa stāsta, ka Brīvības ielas un Draudzības alejas satiksmes aplī ir izvietots jauns vides objekts, kas veltīts Patriotisma mēnesim. Tiek uzstādīti vēl arī vairāki citi rotājumi. Rīgas un Kurzemes ielas satiksmes aplī mastrā pacelts valsts karogs, tāpat arī daudzās citās vietās pilsēta izrotāta ar valsts karogiem.  

Covid-19 izplatības dēļ 11.novembrī Lāčplēša dienā ierastais lāpu gājiens un piemiņas brīdis, kā arī 18.novembrī tradicionālais svētku sarīkojums un salūts nenotiks. Tāpat arī valsts svētku pasākums, kas katru gadu norisinājās 18.novembrī un kurā sveica jēkabpiliešus un pilsētas Goda pilsoņus, pārcelts uz nākamā gada 4.maiju. Lai gan liela daļa svētku pasākumu novembrī nenotiks, Vita Viļevko norāda, ka Kultūras pārvalde ir iecerējusi vairākas citas aktivitātes, kas dos iespēju jēkabpiliešiem izjust svētku noskaņu.

11.novembri ikvienam ir iespēja individuāli aiziet pie pieminekļa “Kritušajiem par Tēviju” Rīgas ielā un nolikt savu lāpu vai iedegt sveci kritušo piemiņai savās mājās.  

Patriotisma mēneša programma ir plaša visas nedēļas garumā, sākot no 11.novembra un beidzot ar 18. novembri. Tie būs kino vakari Tautas namā, protams, ar ierobežotu apmeklētāju skaitu. Ir sagatavoti arī muzikāli pārsteigumi mikrorajonu iedzīvotājiem. Būs iespēja pastaigāties arī pa gaismas ceļu Daugavas promenādē. 

“Lāčplēša dienā un Valsts svētkos mēs nevarēsim būt visi kopā,  bet katrs savā sirdī, savās domās un savās lūgšanās par Latviju mēs varam būt un būsim vienoti,” saka Vita Viļevko.

Viņa informē, ka 17. un 18.novembra vakarā iedzīvotāji sev izdevīgākā laikā varēs vērot gaismas projekcijas uz Krustpils kultūras nama fasādes, kur tiks demonstrēts audiovizuāls stāsts “Tik un Tā”. Tāpat būs iespēja iemūžināt sevi un savu ģimeni pie kultūras nama izvietotā lielā gleznas rāmī, kam būs iedvesmojošs uzraksts “Svinam. Mīlam. Dzīvojam”.

Patriotisma nedēļā četros seansos – 11., 17. un 18. novembrī Jēkabpils Tautas namā tiks demonstrēta režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animētā dokumentālā filma “Mans mīļākais karš”. Animēts dokumentālais stāsts par pieaugšanu aukstā kara laika apstākļos Latvijā no 1970. gadiem līdz Atmodai.

Tāpat Jēkabpilī iecerēti vēl citi svētku pasākumi, kas pieļaujami, ievērojot valstī noteiktās drošības prasības. 

Jēkabpils Kultūras pārvalde aicina sekot līdzi jaunākajai informācijai medijos un sociālajos tīklos, jo, mainoties situācijai valstī saistība ar Covid-19, iespējamas izmaiņas pasākumu plānā.

Attēlos: Svētku rotājumi un akcenti Jēkabpilī.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-2/2)

  • Skolnieciņš no svētupes
    10.11.2020 18:41
    Tuvojas valsts svētki – Lāčplēša diena. Šajā laikā atcerēsimies mūsu tautas varoņa Lāčplēša varoņdarbus, kā Lāčplēsis varonīgi cīnījās pret iebrucējiem – krustnešiem un kristīgajiem misionāriem. Katrā no mums dzīvo Lāčplēsis (izņemot baznīcēnus, jo tie skeptiski raugās uz pagāniem). Lāčplēsis ir mūsu brīvības alku un latvietības iemiesojums. Lāčplēsis ir īstens Latvju Dievu dēls. Lāčplēsis ir visas latvju tautas aizsargs. Godinot mūsu senču spēku, iedegsim svecītes pie loga. Divas asins sarkanas un vienu baltu. Šajā laikā būsim pateicīgi katram tautietim, kurš ar saviem darbiem un vārdiem aizstāv latvietību un latviešu tautu. Noliksim mežā uz svētakmeņa rupjmaizes klaipu un alus kausu par godu mūsu aizgājušo karavīru dvēselītēm. Ziedosim sauju monētu ugunskurā par godu Lāčplēsim – mūsu tautas aizstāvim! Piedosim mūsu valdībai tās kļūdas un noziegumus pret tautu. Aizmirsīsim aizvainojumu pret savu valsti. Nedzīvosim pagātnē, raudzīsimies nākotnē. Domāsim par mūsu valsts attīstību un labklājību nākamajos gadu simteņos. Leposimies ar savu latvietību, brīvību un senču gudrību. Turēsim cieņā senlatvju spēka zīmes. Lūgsim Latvju Dievus par savu labklājību, valsti un cilvēkiem. Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu – lai Pērkons aizsargā mūsu mīļās zemītes cēlās robežas! Pateiksimies Latvju Dieviem par mūsu burvīgo valsti! Latvija ir Latvju Dievu dāvana mums. Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos!
    Ar mīlestību pret Latviju, Skolnieciņš no svētupes [Latvju Dievu dēls]
    [Latvju Skaudības Dievs]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
    #saticība #mīlestība #LatvjuDievuSvētība #Latvija #brīvība #Lāčplēšis #LāčplēšaDiena
  • Skolnieciņš
    10.11.2020 18:40
    Ārkārtējā stāvokļa laiks ir grūts un smags katram no mums. Latvijā pašlaik ir ārkārtas stāvoklis kovid-19 sērgas dēļ. Diemžēl kovid-19 sērga turpinās. Koronavīruss negrib padoties. Par spīti grūtībām mūsu dzīvēs, nezaudēsim cerību un sirds gaismu sevī. Būsim atbildīgi par sevi un saviem tuvajiem. Ievērosim visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. Apzinīgi lietosim sejas maskas. Ieturēsim 2 metru distanci cits no cita. Regulāri mazgāsim rokas ar ziepēm. Iedegsim uz palodzes zaļu svecīti par godu Dabas Mātei – mūsu radītājai. Dabas Māte mūs ir radījusi tādus kādi mēs esam. Būsim pateicīgi Dabas Mātei par dzīvību, kuru Dabas Māte ir sniegusi katram no mums. Lūgsim Dabas Mātes svētību no visas sirds! Lai Latvju Dievi mūs sargā! Lai Latvju Dievi mūs svētī!
    Ar Dabas Mātes viedumu, Skolnieciņš – Latvju Skaudības Dievs
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-) (Skauģu Skauģis)
    #kroņvīruss #kovid-19 #drošība #veselība #DabasMāte #LatvjuDievuSvētība

Atstājiet komentāru