2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Šonedēļ Jēkabpilī norisinās dzejas festivāls – “Identitāte” (FOTO)(PAPILDINĀTS)

(Papildināta 5 rindkopa, mainīta tikšanās vieta ar Dzintaru Tilaku)

Septembris Latvijas kultūrā nozīmīgs ar Dzejas dienām, kas norisinās šajā laikā. Arī Jēkabpilī šis festivāls ir jau ierasts un pilsētnieku iecienīts pasākums. Šī gada Dzejas dienās, kuras norisināsies no 8. līdz 12. septembrim, runāsim par dzeju, vārdiem un skaņām, kas veido un raksturo mūs gan individuāli, gan kā kopienu. Šī gada Dzejas festivāla tēma ir “Identitāte”, kura laikā paplašināsim savu redzesloku par to, kas un kādi mēs esam.

Pagājušajā gadā Dzejas dienu laikā iedzīvinājām Kena parka estrādi, un arī šogad vēlamies turpināt tradīciju – veidot notikumus šajā vietā. Īpaši radītā atmosfērā ļausim dzejai un vārdiem dzīvot un likt mums aizdomāties. Dzejas siltumnīcas teltī būs iespējams patverties no negaidītām lietus lāsēm. Spēcīga lietus gadījumā, iespējams, pasākums tiks pārcelts uz iekštelpām, tādēļ aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai Jēkabpils Kultūras pārvaldes sociālajos tīklos. Nelabvēlīgu laikapstākļu gadījumā konkrēti pasākumi tiks pārcelti iekštelpās. Vairāk par pasākumu meklē www.jkp.lv

Dzejas festivāls IDENTITĀTE
8.-12. septembris, 2020
Dzejas siltumnīcā Kena parka estrādē



Dzejas festivālu IDENTITĀTE atklāsim otrdienas vakarā plkst. 18.00, tiekoties Kena parka estrādē, kur būs uzcelta un ierīkota Dzejas siltumnīca. Festivāla atklāšanā mēs visi piedalīsimies nelielā dzejas rakstīšanas akcijā. Plkst. 18.30  būs iespēja dzirdēt dzejnieces no Jēkabpils – Rutu Štelmaheri, Sintiju Kampāni Štelmaheri un Gitu Grozu. Viņām ar muzikālu sniegumu pievienosies Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņi.

9. septembrī ikkatrs, kuram ir vēlme, aicināts piedalīties akcijā “Sirds uz trotuāra”. Akcijas laikā aicinām uzrakstīt savas mīļākās dzejas rindas uz kāda no Jēkabpils trotuāriem. Vakarā par valodas īpatnībām dažādās Latvijas vietās runās Kārlis Kazāks. Tā būs muzikāla saruna par mums, sēļiem un valodu, kurā runājam.

10. septembrī mazākajiem Jēkabpils iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties jau tradicionālajā pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu konkursā dzejoļu lasīšanā “Runčuka pantiņu kaujas”.  Interesanti būs visiem, kas atnākuši. Vakarā, plkst. 18.00, notiks tikšanās ar Dzintaru Tilaku. Pasākuma organizatori informē, ka laikapstākļu dēļ tikšanās ar Dzintaru Tilaku pārcelta no Kena parka uz Jēkabpils tautas nama lielo zāli. Viņš zināms kā stāstnieks, rakstnieks un režisors. Viņa balsi būsim dzirdējuši Latvijas Radio ēterā. Kopā ar komponistu un dziesminieku Āri Ziemeli, abi kopā radīs patīkamu atmosfēru programmā “Cauri gadiem ar dziesmām un grāmatām”.

11. septembrī ikkatru, kurš raksta dzeju, dzejprozu, aicinām pieteikt savu dalību dzejas lasījumu konkursā Dzejas slams. Šis konkurss kļuvis ļoti populārs pēdējo gadu laikā. Dalībniekiem ir iespēja prezentēt savu dzeju, kuru vērtē žūrija un skatītāji. Dalībniekus aicinām pieteikties, sūtot e-pastu uz info@jkp.lv un norādot savu kontaktinformāciju.

Pēc tam plkst. 18.00 tiksimies ar žurnālistu, režisoru un producentu Sandiju Semjonovu. Uzzināsim, ko vairāk par viņa profesionālo pieredzi, kā arī iespaidus, veidojos raidījumu “Neatklātā Sēlija”. Viņam pievienosies Sēlijas tūrisma speciālists Jānis Dzimtais. Kopā ar sarunas dalībniekiem diskutēsim, kas mēs esam un kā sevi izjūtam šeit, Jēkabpilī. 

Jēkabpils Jauniešu dome aicina uz pasākumu “Ļaujies dzejas staumei”.

Festivālu noslēgsim sestdienas dienā. Pirmkārt ar iespēju piedalīties dzejas foto orientēšanās konkursā. Otrkārt, šajā dienā vērsim vaļā Jēkabpilij nozīmīgas mājas pagalma vārtus. Visi ir aicināti paviesoties mākslinieku Skulmju dzimtas mājas pagalmā.

Vakarā aicinām Kena parka estrādē uz skaistu koncertu, kura laikā atgriezīsimies pie saknēm un izbaudīsim valodu Vitas Tallas folkloras kopas radītās mūzikas skanējumā. 

Ieva Druveniece

Atstājiet komentāru