2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Iestudēta luga pēc Annas Skaidrītes Gailītes romāna “Durvis nav aizslēgtas” motīviem (FOTO)

Bauskas novada Gailīšu pagasta Uzvaras amatierteātris iestudējis lugu “Likteņi” pēc Annas Skaidrītes Gailītes romāna “Durvis nav aizslēgtas” motīviem un 7.augustā kultūras centrā “Kamarde” notika lugas pirmizrāde, uz kuru bija uzaicināta rakstniece.

“Man tas bija liels pārsteigums, ka no šī darba tapusi izrāde. Kad pirms tās redzēju aktierus ietērptus,  kā lugas varoņus, es atpazinu visus tēlus, viņi bija vizuāli ļoti tuvi romāna varoņiem un atbilstoši iejutās savās lomās. Izrādei bija ņemta viena sižeta līnija – Katrīnas un Kristapa mīlas stāsts. Ja lugai scenāriju būtu rakstījusi es, varbūt es to būtu veidojusi nedaudz garāku, tieši ziņotāja tekstu. Izrāde man patika un tās beigās es redzēju zālē sēdošajiem cilvēkiem acīs asaras un tas liecina, ka viss ir izdevies,” saka Anna Skaidrīte Gailīte.

Izrādes režisore Iluta Puķīte stāsta, ka lasot romānu “Durvis nav aizslēgtas” iztēlē jau redzējusi izrādi.

“Lasīju grāmatu un gara acīm redzēju tās varoņus uz skatuves. Domāju, nē varbūt tās tik manas iedomas. Lasu tālāk un tomēr gara acīm redzu izrādi un savus aktierus konkrētās lomās. Uzrakstīju scenāriju, iestudējām un tā tapa luga,” stāsta Iluta Puķīte.

Viņa piebilst, ka luga piedzīvojusi ne tikai pirmizrādi, bet 14.-15.augustā piedalījusies amatierteātru festivālā “Spēlējam, dancojam” Auces novada Vītiņos, kur iegūta otrā vieta. Iluta Puķīte atzīst, ka izrāde ir jauna un aktieriem vēl ir jāsaspēlējas, noslīpējot savus tēlus, tāpēc otrā vieta ir labs rezultāts. Iluta Puķīte teic, ka Vītiņos pēc izrādes daudzi cilvēki nākuši klāt un teikuši, ka ļoti laba izrāde. Amatierteātrim Vītiņos piešķīra pateicību par Latvijai svarīgas tēmas risināšanu. Savukārt augusta nogalē Uzvaras amatierteātris ar izrādi “Likteņi” brauks uz Ludzu, kur norisināsies amatierteātru brīvdabas izrāžu festivāls “Vezums”. Iluta Puķīte stāsta, ka šis festivāls vienu gadu notiek Bauskas novadā, citu Ludzā, kur patlaban dzīvo šī festivāla idejas autore. Savukārt novembra nogalē paredzēts ar šo izrādi piedalīties Bauskas novada amatierteātru skatē, cerot uz godalgotu vietu.

Braucienā uz Gailīšu pagastu līdzi devās arī Jēkabpils Galvenās bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša. Viņa stāsta, ka viesus Gailīšu pagastā sagaidīja ar lielu sirsnību. Pirms izrādes, režisores Ilutas Puķītes vadībā, bijusi iespēja apmeklēt vietējo bibliotēku, kuras telpas 2019.gadā atklātas pēc renovācijas. To atklāšanas laikā pasākuma dalībniekiem tika prezentēta daļa no Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Biznesa bibliotēku potenciāla attīstība uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās” (BUSINESS BAG), rezultatīvajiem rādītājiem – izremontētas bibliotēkas telpas, iegādātais informācijas tehnoloģiju aprīkojums, bibliotēkas mēbeles un iegādātā literatūra. 

Tāpat arī jēkabpilietēm tika izrādīts atpūtas komplekss “Miķelis”, kas atrodas Mūsas krastā. Šajā gleznainajā Zemgales nostūrī ir iespējams baudīt dabas mieru un sakoptību, izzināt vēsturi, apskatot Zemnieku sētu un Retro auto muzeju. Jāpiebilst, ka šo vietu filmēšanai izmantoja filmas “Dvēseļu putenis” radošā komanda. 

Foto: No arhīva

Atstājiet komentāru