2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Aicina uz tikšanos ar grāmatas ,,Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Kurzeme, Zemgale, Sēlija” veidotājiem Krustpils pilī

Aicina uz tikšanos ar grāmatas ,,Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Kurzeme, Zemgale, Sēlija” veidotājiem Krustpils pilī

Grāmata ,,Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Kurzeme, Zemgale, Sēlija” jau veiksmīgi ir nonākusi pie lasītājiem dažādās Latvijas vietās, tāpēc Latviešu valodas aģentūra rīko tikšanās ar tās veidotājiem novados. 2020. gada 4. martā plkst. 15.00 visi interesenti aicināti uz Krustpils pils Marmora zāli, informē Latviešu valodas aģentūras projektu koordinatore Ieva Vāvere.

Grāmatas idejas autors un vārdnīcas sastādītājs Ilmārs Mežs pastāstīs par grāmatu sērijas idejas tapšanu, kā arī sniegs priekšstatu par uzvārdu izplatību Kurzemē, Zemgalē un Sēlijā. 

Savukārt vēsturnieks Muntis Auns vēstīs par uzvārdiem un papildvārdiem pirms vispārējās uzvārdu ieviešanas Latvijā, par uzvārdu un mājvārdu saistību, raksturos uzvārdu ieviešanas procesu 1835. gadā, kā arī skaidros, kas notiek ar uzvārdiem pēc to piešķiršanas.

Vietvārdu speciāliste Otīlija Kovaļevska atklās uzvārdu saikni ar vietvārdiem. 

Valodniece Anna Stafecka stāstīs par izlokšņu pēdām un citvalodu ietekmi Sēlijas uzvārdos.

Valodniece Renāte Siliņa-Piņķe iezīmēs vācu valodas ietekmi latviešu uzvārdos. 

2017. gadā nāca klajā grāmata par Latgales uzvārdiem, bet otrais grāmatas sējums (2 daļās) aptver Kurzemi, Zemgali un Sēliju jeb vēsturisko Kurzemes hercogisti, iekļaujot ziņas vismaz par 692 tūkstošiem iedzīvotāju. Sējumā ir gandrīz 9500 uzvārdu šķirkļu (un apmēram 20000 uzvārdu pieraksta variantu). Latviešu uzvārdu kopums veido savdabīgu, neatkārtojamu sistēmu, kas raksturota gan valodniecības, gan ģeogrāfiskās un vēsturiskās izplatības aspektā. 

Mežs, Ilmārs, Stafecka, Anna, Siliņa-Piņķe, Renāte, Kovaļevska, Otīlija. Latviešu uzvārdi arhīvu materiālos: Kurzeme, Zemgale, Sēlija. 2 sēj. Zin. un lit. red. Anna Stafecka. Rīga: LVA, 2019, 352 lpp.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Atstājiet komentāru