2024.gada 19. marts

Jāzeps

Valsts svētkos Jēkabpilī: Dievkalpojums, piemiņas brīdis, svētku pasākums, akcija “Brīvības liesmiņas”, Normunda Rutuļa koncerts un salūts (PROGRAMMA)

Valsts svētkos Jēkabpilī: Dievkalpojums, piemiņas brīdis, svētku pasākums, akcija “Brīvības liesmiņas”, Normunda Rutuļa koncerts un salūts (PROGRAMMA)

Un miljoniem ozola zīļu
Simts gados šai zemei ir dots
Šai zemei, kas izdīdzēt prot
Mēs atdzimstam ozolu birzīs
Ik rudeni dzimstam arvien
Ik rudeni arvien
/Ainars Virga/

Latvijas Republikas dibināšana 1918. gada 18. novembrī bija pagrieziena punkts, kas izgaismoja noteiktu politisko ideju un šo ideju īstenotāju izšķirošo lomu Latvijas valsts izveidē. Tas bija brīdis, kad tika izteikta latviešu nācijas valstsgriba. Pagājušajā gadā atzīmējām Latvijas simtgadi. Nevar aizmirst to pacilājošo sajūtu, kad stāvi Vecpilsētas laukumā, rokās uzvilcis vecmammas adītos rakstainos dūraiņus, dziedi līdzi korim vārdus: 

“Simts gadu lapas ir dzītas
Simts gadu vainagos vītas
Simts gadu”.

Latvijas simtgades svinības ilgst piecus gadus – no 2017. līdz 2021. gadam –, tā godam un cienīgi, lepni un priecīgi, svinot svētkus, izstāstot Latvijas stāstu un veidojot nākotnes Latviju. Un arī šogad, svinot Latvijas 101. gadadienu, aicinām būt kopā. Katram simtgades svinību gadam dots savs atslēgas vārds, atminoties vēsturiskos notikumus, kas bija nozīmīgi neatkarīgas valsts dibināšanai un pastāvēšanai.  2019. gads – varonības gads – Neatkarības karā izcīnītā Latvijas Republikas neatkarība un aktīvs darbs dibinot valsts pārvaldes, izglītības un kultūras institūcijas, Baltijas ceļa 30. gadadienas atzīmēšana. 

Viens no šī gada satraucošākajiem valsts svētku notikumiem ir filmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde. Iespēja sekot filmas tapšanas procesam, radījusi lielu interesi par to, kā šis latvietim zināmais stāsts izskatīsies audiovizuālā formātā. Filma 8. novembrī piedzīvos Latvijas pirmizrādi. Arī Jēkabpilī būs iespēja noskatīties šo filmu pirmizrādes dienā. Pirms filmas seansa, plkst. 19.00, notiks video tiešraide no filmas pirmizrādes kinoteātrī "Forum Cinemas", kas ilgs apmēram 25 minūtes. Pēc tam tiks demonstrēta filma. Vēsturiska kara drāma pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem ved 100 gadus senā pagātnē. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar draugiem cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļauj skatītājam pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Filmas seansi Jēkabpils tautas namā 12.11. plkst. 18.00, 13.11. plkst. 18.00; 14.11. plkst. 18.00; 15.11. plkst. 17.00; 18.11. plkst. 15.00. Filma latviešu, krievu un vācu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Filmas garums: 2h 03 min. Režisors Dzintars Dreibergs. Biļetes cena 3€. Biļetes Jēkabpils Tautas nama kasē.

10. novembrī plkst. 17.00 Krustpils kultūras namā aicinām uz svētku koncertuzvedumu   „Sirdspuksti”. Koncertuzvedums ir dāvana Latvijai svētkos. Emocionāli spraigi un vizuāli krāšņi uz skatuves tiks izdzīvots stāsts par četrām dabas stihijām, par tiem senlaikiem, kad cilvēks sevi apzinājās kā dabas, Visuma un pirmelementu sastāvdaļu. Lai atkal sajūtam to skaidrību, kāda piemīt tīram ūdenim, gara uguns spēkam, gaisa vieglumam saziņā un zemes stabilitātei drošībā.  Arī dalībnieku izvēle ir pakārtota cilvēka un četru dabas pirmelementu mijiedarbībai - koncertuzvedumā piedalīsies četri solisti – Mārtiņš Ruskis, Ieva Kerēvica, Atis Ieviņš un Ginta Krievkalna. Biļetes cena 12 € - 20 €. Biļešu iepriekšpārdošana – „Biļešu Paradīze” kasēs un internetā.   

11. novembrī svinēsim Lāčplēša dienu. Aicinām ikvienu izgaismot lāpu liesmu ceļu un būt kopā šajā notikumā. Gājiena sākums plkst. 17.30. Pulcēšanās gājienam 17.00 Kļavu ielā pie Kena parka. Gājiens noslēgsies pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”, kur notiks piemiņas brīdis.

16. novembrī Krustpils Kultūras namā plkst. 14.00 notiks smilšu izrāde “Mazais princis”. Tā ir viena no pasaulē slavenākajām pasakām, kas nav pasaka tikai bērniem. Kā savas grāmatas veltījumā teicis pats Antuāns de Sent-Ekziperī: “Visi pieaugušie vispirms bija bērni, tikai nedaudzi no viņiem to atceras”. Nu ko – ir pienācis laiks visu atcerēties! Izrādē piedalās smilšu kino māksliniece Tatjana Gavriļenko un aktieris Madars Zvagulis. Biļetes cena 5€ - 8€.  Biļetes „Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā.
16. novembra vakarā Jēkabpils tautas namā notiks svētku balle kopā ar grupu “Audiokvartāls”. “Audiokvartāls” ir jauna grupa, kas dibināta 2014. gadā. Pavisam nesen puišu grupa klajā laidusi singlu “Nāc ar mani spēlēties”. Viņi parūpēsies par svētku sajūtu šajā vakarā. Balles sākums plkst. 22.00. Biļešu iepriekšpārdošana un galdiņu rezervācija Jēkabpils tautas nama kasē, tālr.: 65231475. Biļetes cena 5€.

Svētku dienu, 18. novembri, pilsētā ieskandināsim ar akciju “Lūgšana Latvijai”, kuras laikā plkst. 13.20 visu konfesiju dievnamos zvanīs zvani. 18. novembrī plkst. 13.30 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā norisināsies svētkiem veltīts Ekumeniskais dievkalpojums. Pēc tā ar nelielu svētku koncertu uzstāsies sieviešu koris “Unda” un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauktais koris “Ritums”. Plkst. 15.00 pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” notiks piemiņas brīdis. Plkst. 15.00 aicinām gūt svētku sajūtu un Jēkabpils Tautas namā noskatīties vienu no jaunākajām latviešu filmām “Dvēseļu putenis”. Biļetes iespējams iegādāties Jēkabpils Tautas nama kasē. Biļešu cena 3 €. Plkst. 16.00 Krustpils kultūras namā notiks Latvijas Republikas proklamēšanai veltīts svinīgs sarīkojums, kurā tiks sveikti Jēkabpils Goda pilsoņi, kā arī izsniegti goda raksti un atzinības raksti. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Brūveris. Koncertā uzstāsies deju ansamblis “Pastalnieki”, tautas deju kolektīvs “Delveri”, ansambļi “Bariņa” un “Dižbrāļi”, koris “Noskaņa”. 

No plkst. 17.00 līdz 19.00 Kena parkā aicinām ikvienu pilsētas iedzīvotāju un viesi piedalīties gaismas akcijā “Brīvības liesmiņas” un nolikt parkā iedegtu svecīti kā simbolisku pateicību ikvienam, kurš piedalījies Latvijas veidošanā. Jau plkst. 19.00 Kena parka estrādē notiks svētku koncerts “Man nav žēl” ar Normundu Rutuli. Koncertā ar Normundu Rutuli sadziedāsies sieviešu koris “Unda” un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauktais koris “Ritums”. Plkst. 20.15. aicinām sajust svētku sajūtu un vērot svētku uguņošanu, kuru ieteicams vērot no Vecpilsētas laukuma un labā krasta aizsargdambja.

Visa novembra laikā Krustpils pils Marmora zālē būs iespēja apskatīties izstādi “Latgales artilērijas pulkam 100” un Izstāžu zālē Latvijas simtgadei veltītu izstādi “100 iemesli lepoties ar Jēkabpili”. Ieejas maksa uz katru no izstādēm skolēniem, studentiem un pensionāriem 0,30 €, pieaugušajiem 0,50€. 

Lai skaists un sirsnīgs šis Latvijas svinību laiks!

VALSTS SVĒTKU PROGRAMMA

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Dzintra
    07.11.2019 18:51
    Jaunas vēsmas svētku pasākumā - koncerts un tautas pulcēšanās Kena parkā.

Atstājiet komentāru