2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilī uzstāsies Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā

Jēkabpilī uzstāsies Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā

Sestdien, 21.septembrī pulksten sešos vakarā Kvernes Vīru koris no Averojas komūnas Norvēģijā uzstāsies Jēkabpils Romas katoļu baznīcā.

Iepriekšējā vakarā koris dziedās arī  Petera Baznīcā Rigā plkst. 17:30.

Līdzīga programma tiks izpildīta arī Jēkabpilī, tikai papildus pievienosies arī kora ērģelnieks Kriss, izpildot pavadījumu dažām dziesmām, kā arī būs daži ērģeļu solo priekšnesumi.

Mazliet par kori: šogad korim paliek 35 gadi kopš dibināšanas, un daudzi dalībnieki tajā dzied kopš pirmās dienas. Kora reperturārā ir Norvēģijas romantiskās dziesmas, bet tāpat arī zviedru, vācu, svahili un, protams, latviešu dziesmas. Koris ir viesojies Jēkabpilī arī iepriekš - 2000.gadā. 

Daudz tiek dziedāts mājās - Kvernes baznīcā un tuvākajā apkārtnē, bet ir bijuši koncerti arī Budapeštā, Helsinkos, Berlinē, Dublinā. Koristiem patīk ceļot un apvienot to ar uzstāšanos dažādās zemēs un vietās.  Jēkabpilī viesosies 18 koristi, kurus pavadīs to 11 ģimenes locekļi (sievas). 

Viens no kora dalībniekiem un brauciena iniciators Arve (attēlā 4 no kreisās) saka: “Ar nepacietību gaidām šo braucienu un tikšanos ar jaukajiem cilvēkiem Jēkabpilī, un maniem vecajiem draugiem.”

Te būtu jāpaskaidro, ka Arve iesaistījās sadarbībā starp Jēkabpils un Averojas pašvaldībām jau pirms kādiem 20 gadiem, un šīs saites ir laika gaitā izpletušās un izmainījušās, iesaistot daudzus cilvēkus abās pusēs, un tai skaitā veidojot arī ciešas personīgas saites. Šajos gados ir arī izdevies īstenot unikālus kopīgus kultūras projektus, saņemt starptautisku atbalstu no pasaules Rotari kustības, pateicoties cilvēkiem, kas šoreiz dalīsies priekā par atkalredzēšanos, dziedot Jēkabpils Katoļu baznīcā kopā ar mājiniekiem.

Uldis Urtāns

Atstājiet komentāru