2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī notiks Nacionālo bruņoto spēku simtgades parāde

4. maijā, valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, Jēkabpilī notiks Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārā parāde.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, kādā no Latvijas pilsētām vai novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. 2019. gadā šī parāde notiks Jēkabpilī. Papildus pievienoto vērtību parādes norisei Jēkabpilī piešķirs fakts, ka šajā dienā Latvijas armija atzīmēs savu 100. gadadienu.

Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsver: “Jēkabpils pilsētai tik vērienīga pasākuma uzņemšana ir goda un prestiža jautājums, vēl jo vairāk tādēļ, ka parāde tiek rīkota gadā, kad Latvijas armija atzīmē savu 100.gadadienu. Jēkabpils ar šo faktu ieies valsts vēsturē! Protams jāpiebilst, ka pasākuma nozīmīgums uzliek lielu atbildību un apjomīgu darbu, bet esmu pārliecināts, ka kopīgiem spēkiem viss izdosies.”

Gaidot nozīmīgo notikumu pilsētā, šobrīd tiek organizētas regulāras tikšanās, lai laicīgi sagatavotos parādes norisei, plānojot gan transporta, gan gājēju kustību pilsētas iedzīvotāju un viesu ērtībai. Plānots, ka militārajā parādē piedalīsies karavīri, zemessargi, robežsargi, policisti, gaisa spēka pārstāvji, ugunsdzēsēji un jaunsargi. Pasākumi iecerēti visas dienas garumā, tos noslēdzot ar Latvijas Valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai veltītu vakara koncertu Vecpilsētas laukumā. Galvenā parādes norises vieta būs Rīgas iela. Iedzīvotājiem un viesiem jārēķinās, ka šajā dienā būs ierobežota transportlīdzekļu satiksme Rīgas ielā, kā arī citi satiksmes ierobežojumi. Parādes sākums plānots ar militārās tehnikas ekipējumu un aprīkojumu paraugdemonstrējumiem Rīgas ielā un Krustpils saliņā. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris, savukārt Daugavas akvatorijā plānoti gaisa spēku paraugdemonstrējumi. Pēcpusdienā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā notiks draudzības futbola mačs starp jēkabpiliešu un NATO paplašinātās kaujas grupas komandām. Dažādas aktivitātes visas dienas garumā norisināsies arī Krustpils pilī, “Sēļu Sētā”, vēsturiskajā Latvijas bankas ēkā, galerijā “MANS'S” un Kena parkā. Dienas noslēgumā, saglabājot tradīciju,  Vecpilsētas laukumā būs koncerts, un šoreiz jēkabpiliešus un viesus priecēs grupa “Līvi”.

4. MAIJA PROGRAMMA

10.00–16.00 Izstādes un radošās darbnīcas Krustpils pilī.
Ieejas maksa: pils apskate: 1,50 / 2,- euro; izstādes: 0,30/0,50 euro; radošās darbnīcas: 2 euro.
10.00 – 16.00 Ekspozīcijas apskate un radošās darbnīcas Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta”.
Ieejas maksa: muzeja apskate 1,-/1,50 euro; radošās darbnīcas:2 euro.
11.00-12.00 Nacionālo bruņoto spēku militāro vienību un tehnikas parāde Rīgas ielā. 
Parādē piedalās Latvijas un ārvalstu bruņotie spēki, Valsts robežsardze, Valsts policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Jaunsardzes vienības. Parādi pieņem Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. 
12.00-16.00 Aktīvas, aizraujošas atrakcijas un Ūdens cirks bērniem un ģimenēm Kena parkā. 
10.00- 16.00 Mājražotāju un amatnieku gadatirgus Zaļajā tirdziņā, Rīgas ielā.
12.00-16.00 Militārās tehnikas apskate stāvlaukumā pie Krustpils saliņas. Izstādes apmeklētājiem iespēja aplūkot Zemessardzes, Pretgaisa aizsardzības diviziona, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības, glābšanas dienesta u.c. militāro tehniku. 
12.00-16.00 Ekipējuma, ieroču un militārās tehnikas izstāde un paraugdemonstrējumi Jēkabpils pamatskolas stadionā, Rīgas ielā 200. 
12.00-15.00 Aviācijas tehnikas izstāde Krustpils saliņā. Apmeklētājiem iespēja apskatīt un nofotografēties pie Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes helikopteriem. 
13.00-17.00 Izstādes vēsturiskajā Latvijas bankas ēkā, Pormaļa ielā 11.  
15.00-15.50 Aviācijas šovs. Gaisa spēku izpletņlēcēju paraugdemonstrējums virs Daugavas. ( Labākās paraugdemonstrējumu pārredzamības zonas:
Daugavas labajā krastā uz aizsargdambja, posmā starp Dārzu ielu un Kārļa Skaubīša ielu;
Daugavas kreisajā krastā uz aizsargdambja, posmā starp Klostera ielu un Plostu ielu.)
16.00    Audiovizuāla stāsta “Jēkabpilieši Atmodas laikā” demonstrējums vēsturiskajā Latvijas bankas ēkā, Pormaļa ielā 11.  
16.00-18.00 Sadraudzības spēle futbolā starp jēkabpiliešu un NATO paplaši­nātās kaujas grupas ko­mandām, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā. 
16.30-18.00 Akcija “Latvijas spēka zīmes”.
17.00-18.00 Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīts lielkoncerts Vecpilsētas laukumā kopā ar grupu “Līvi”.
18.30     Filmas “Es savos zābakos” pirmizrāde Jēkabpils Tautas namā. 
Ja biļešu cena nav norādīta, pasākums bez ieejas maksas!
Rīgas ielā darbosies āra kafejnīcas:
3. maijā sākot no plkst. 13.00 līdz plkst. 23.00;
4. maijā no plkst. 8.00 līdz plkst. 16.00.
Informācija laika gaitā var tikt papildināta. Vairāk par notikumiem 4. maijā un satiksmes ierobežojumiem parādes laikā var meklēt www.jkp.lv sadaļā “NBS SIMTGADES PARĀDE”.

Komentāri (0-1/1)

  • inita
    19.04.2019 20:31
    Jēkabpilī Rīgas iela tiek posta ,ēkas vecās nojauktas un citas krāsotas.Tas parāda tikai to,ka pilsētai ir slikts saimnieks,jo tikai slikta saimniece vāc māju pirms viesu atnākšanas.Varbūt Vējoņa kungu vajadzētu iepazīstināt ar reālo pilsētu?Vai nesanāk kā PSRS armijas laikā,kad pirms ģenerāļa ierašanās pat zāli krāsoja!!??

Atstājiet komentāru