2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

FOTOMIRKĻI: Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā tiekas ar mākslinieci Gitu Cankali

No 4. līdz 30. martam Jēkabpils Galvenā bibliotēkā Rīgas ielā 212 skatāma Gitas Cankales gleznu izstāde “Burbuļi” un 8. martā notika tikšanās ar mākslinieci.

Gita Cankale par sevi saka: “Nu jau gandrīz divdesmit gadus gleznoju, pārsvarā ar eļļu, kaut gan plenēros izmantoju temperu vai akrilu. Gleznošana prasa laiku, viens seanss var ieilgt līdz 4, 5 stundām. Sagatavojos, iejaucu krāsas, uzstellēju molbertu, sagatavoju audeklu, piemeklēju otas, gleznojot laiks paskrien nemanot. Jāizmazgā otas, lai nesakalstu, tas arī prasa laiku. Un eļļas darbiem ilgi jāžūst. Kad uznāk neatvairāma tieksme ātri kaut ko radīt, ķeros pie zīmējumiem. Tie top emociju iespaidā, ļoti strauji, kā eksplozija, kad gribas ātri un tūlīt. Dažreiz vēlme zīmēt  dzen un skubina pat nepiemērotā laikā un apstākļos, tāpēc arī top tie straujie zīmējumi uz papīra. Un tad izmantoju to, kas pie rokas. Ja ir akvareļi vai tuša, tad jau lieliski, jo tie ātri klājas un strauji žūst. Ja nav, ņemu pasteļu krītiņus vai ogles, vai flomāsteru. Arī papīrs noder jebkurš, dažreiz pat ietinamais. Dažreiz ir krāsas, bet nav otiņu. Citkārt atkal ir otiņas, bet nav krāsu.

Šai reizē gribu parādīt zīmējumus, kuros emocijas “trakojušas” visspilgtāk, kā viesulis, kas izskrien cauri, un tad iestājas miers. Kā gaistošs zibsnis, kas tik ātri pazūd, atstājot vien nospiedumus uz papīra. Tie būs darbi uz papīra. Zīmējumi izmantojot dažādas tehnikas. Ar krāsainu tušu pludināti ziedi, dārzeņi, ogles zīmējumi, akvareļi. Viens darbs būs zīmēts, neizmantojot otiņas, bet tikai ar pirkstiem."

Foto: Spodra un Voldis Purviņi

Komentāri (0-2/2)

  • māklsa
    16.03.2019 00:06
    Man tomēr liekas nekorekta informācija - ir amatiermākslinieki kā Gita ( visu cieņu) un piemēram mākslinieki Džemma Skulme, Līga Purmale ,Jānis Anmanis... ,Nejauksim makaronus ar gaļu:)))
  • Spodra
    10.03.2019 12:50
    Paldies, Gita, par Tavu smaidu, mīļumu, gaišumu tavos darbos!
    Paldies par svētku prieku ne vien svētkos, bet arī ikdienā!

Atstājiet komentāru