2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

“Ēnas” Autobusu parkā interesē autotransporta inženiera un loģistikas specialitāte

“Ēnas” Autobusu parkā interesē autotransporta inženiera un loģistikas specialitāte

13.februārī SIA “Jēkabpils autobusu parks” (JAP) bija ieradušās “ēnas” – Rinalds un Andrejs no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un Viktors no 2.vidusskolas. Jaunieši interesējās, kā kopumā tiek organizēts uzņēmuma darbs un kādi ir atsevišķu speciālistu darba pienākumi un specifika. 

Vispirms uzņēmuma direktora vietniece Aija Vetere izskaidroja,  ka JAP sniedz pasažieru pārvadājumu pakalpojumus  pēc pašvaldību un Autotransporta direkcijas pasūtījuma vietējos un  reģionālajos maršrutos. Papildus pēc klientu pieprasījuma uzņēmums nodrošina autobusus ekskursijām Latvijā un tūrisma maršrutos citās tuvākajās valstīs – Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Krievijā.

Rinalds un Andrejs “ēno” Aiju Veteri

Savukārt JAP galvenais inženieris Juris Zālītis jauniešiem izrādīja uzņēmuma teritoriju un izskaidroja, kādi darbi tiek veikti katrā blokā.  “Ēnām” bija jaunums, ka mehāniķi ik vakaru pārbauda katra autobusa tehnisko stāvokli un tas jau vakarā, lai cik vēlu arī neatgrieztos no reisa, tiek sagatavots darbam nākamajā dienā. Autobusam tiek piepildīta degvielas bāka, tad automatizētajā mazgātavā tiek nomazgāta autobusa ārpuse, bet salonu uzkopj divas autobusu mazgātājas. Ja kādam no autobusiem tiek konstatētas nopietnāki tehniskie bojājumi,  kurus nevar novērst līdz nākamajai dienai, to atstāj remontu darbnīcā uz ilgāku laiku, kur ar diagnostikas iekārtu tiek precīzāk noteikta problēma un veikts remonts.

Andreju vairāk interesēja loģistikas jautājumi, tāpēc transporta inežniere Ināra Daņilova izskaidroja, kā tiek plānoti ekskursiju maršruti  pēc klientu pieteikumiem, kā aprēķina ceļojuma izmaksas.

Noslēguma sarunā jaunieši atzina, ka ir uzzinājuši daudz ko jaunu, kaut arī pirms nāciena uz JAP bija iepazinušies ar  informāciju uzņēmuma mājaslapā.  Patīkams notikums jauniešiem bija brauciens līdz Salai ar nupat saņemto jauno SOR markas autobusu, kuru darbina saspiestā dabasgāze. Viņi atzina, ka galvenais ieguvums no šiem autobusiem  ir tas, ka tie nepiesārņo vidi ar kaitīgajiem izmešiem, ko izdala ar naftas produktiem darbināmie transportlīdzekļi. 

Kaut arī abiem jauniešiem vēl nav pilnībā skaidri nākotnes plāni, Rinalds domā, ka varētu augstskolā apgūt auto inženiera specialitāti un varbūt atgriezties uz dzīvi Jēkabpilī, jo dzimtas saknes ir šeit jau vairākās paaudzēs.

Atstājiet komentāru