2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jauktā kora “Noskaņa” gada ieskaņa - festivālā “Sudraba zvani”

Jauktā kora “Noskaņa” gada ieskaņa - festivālā “Sudraba zvani”

Krustpils kultūras nama jauktajam korim Noskaņa diriģentes Ilzes Bērziņas vadībā gads sākās dzidri skanošas garīgas vertikāles sajūtās. Koris bija 2000 dziedātāju vidū, kuri pārstāvēja deviņas valstis, laikā no 2019.gada 10. līdz 13.janvārim Daugavpilī piedaloties XIII Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā Sudraba zvani. Daudzveidīga bija kā festivāla programma ar konkursiem un koncertiem koncertzālēs un dievnamos, tā dalībnieku visu paaudžu dažādu muzicēšanas veidu sastāvs no tādām valstīm kā Latvija, Baltkrievija, Čehija, Igaunija, Krievija, Lietuva, Polija, Slovākija un Vācija.

Noskaņa jaukto koru kategorijā izpildīja trīs rakstura ziņā ļoti atšķirīgus skaņdarbus – Ērika Ešenvalda NUNC DIMITTIS latīņu valodā, Sergeja Rahmaņinova Bogoroditse Devo no pareizticīgo Vesperēm, kā arī Agnetas Krilovas Bērziņas Gaiši, gaiši uguns deg jauktajam korim a capella ar latviešu tautasdziesmas vārdiem. 

„Mūsu festivāls Sudraba zvani ir kļuvis gan par Daugavpils un Latvijas kultūras dzīves neatņemamu sastāvdaļu,  gan par spilgtu notikumu Eiropas kultūras kartē. Esmu pārliecināts, ka arī šoreiz tūkstošu dziedātāju balsis dāvinās klausītājiem neaizmirstamus brīžus, spilgtas emocijas, uzbūvēs garīgus tiltus starp valstīm, tautībām, reliģiskām konfesijām un cilvēku dvēselēm,” savos ceļa vārdos teica festivāla mākslinieciskais vadītājs Jevgēņijs Ustinskovs.

Savu skanējumu festivāls uzsāka ar jauno dziedātāju konkursu 10.janvārī, kurā visas dienas garumā sacentās 91 vokālists sešās dažādās vecuma kategorijās. Viņu vidū bija jēkabpiliete Marta Urtāne, kas savā grupā ieguva 1.vietu. (https://kultura.daugavpils.lv/upload/rezultati(1).pdf?fbclid=IwAR0ctLiWifpyBUVSKUBA-KEQlFwMx6sBy4QJl9x5WMMCieL2dr0pC6yzn78) Savukārt no piektdienas, 11.janvāra, sacensību uzsāka kori un ansambļi, - pavisam 46 kolektīvi 15 kategorijās. Visus konkursus vērtēja starptautiska žūrija. Līdzās konkursa aktivitātēm festivālā bija iespēja apmeklēt arī virkni koncertu St. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, Daugavpils Svēta Pētera ķēdes Romas katoļu baznīcā,  Daugavpils Dievmātes Romas katoļu baznīcā un Vienības nama koncertzālē. 13.janvārī izskanēja festivāla noslēguma koncerts, kura laikā notika galvenās balvas izcīņa. 

Festivāla  Grand Prix un 1. vietu ieguva Gdaņskas Universitātes koris ar diriģentiem Marcin Tomczak un Aneta Majda, 2. vietu ieguva Lielvārdes novada mūzikas un mākslas skolas bērnu koris Lielvārde ar diriģentēm Baibu Kleperi un Evitu Konušu, bet 3. vietu – vokālais ansamblis FRESCO ar diriģenti Larisu Romodinu. Bērnu koris Lielvārde ieguva arī labākā bērnu kolektīva nomināciju, savukārt vokālais ansamblis FRESCO – labākā ansambļa nomināciju.

     XIII Starptautisko garīgās mūzikas festivālu Sudraba zvani  rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Latviešu kultūras centru.  Visus festivāla konkursu rezultātus var meklēt adresē: https://kultura.daugavpils.lv/lv/Silver_bells/1/1431/XII_Starptautiskais_Daugavpils_Garigas_muzikas_festivals_Sudraba_zvani
Jauktā kora Noskaņa dziedātāji par atbalstu pateicas Krustpils kultūras nama kolektīvam, īpaši Aivaram Pugačam un Rutai Kalniņai, tāpat Jēkabpils kultūras pārvaldei, īpaši Intai Ūbelei un protams, jo īpaši kora vadītājai un diriģentei Ilzei Bērziņai par ieguldīto darbu, talantu un enerģiju.

Krustpils kultūras nama jauktā kora Noskaņa dalībniece13.janvārī izskanēja festivāla noslēguma koncerts, kura laikā notika galvenās balvas izcīņa. Festivāla  GRAND PRIX un 3000 eiro ieguva Ponomarjova bērnu koris Vesna Nadeždas Averinas vadībā. 1. Vietu un 1000 eiro ieguva Lisenko v.n. Kijevas Speciālās mūzikas skolas meiteņu kamerkoris, 2. Vietu un 600 eiro - Bērnu un jauniešu radošās izaugsmes studija Gaismiņa  Dzintras Orbas un Ievas Dreimanes vadībā, bet 3. vieta un 400 eiro tika piešķirti Jāņa Ozola vadītajam Babītes novada jauktajam korim Maska . Kā labākais bērnu kolektīvs ar 500 eiro tika godalgots- Ponomarjova bērnu koris Vesna .XIII Starptautisko garīgās mūzikas festivālu Sudraba zvani  rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Latviešu kultūras centru.  Visus festivāla konkursu rezultātus var meklēt adresē:
https://kultura.daugavpils.lv/lv/festivali/Starptautiskais_Daugavpils_garigas_muzikas_festivals_/XIII_Starptautiskais_Daugavpils_Garigas_muzikas_festivals_Sudraba_zvani/?cat_id=7297&item=65

Jauktā kora Noskaņa dziedātāji par atbalstu pateicas Krustpils kultūras nama kolektīvam, īpaši Aivaram Pugačam un Rutai Kalniņai, tāpat Jēkabpils kultūras pārvaldei, īpaši Intai Ūbelei un protams, jo īpaši kora vadītājai un diriģentei Ilzei Bērziņai par ieguldīto darbu, talantu un enerģiju.

Teksts un foto: Daiga Kalniņa, Krustpils kultūras nama jauktā kora Noskaņa dalībniece

Atstājiet komentāru