2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Nedēļas nogalē Līvānos notiks Latvijas bērnu un jauniešu folkloras svētki

Nedēļas nogalē Līvānos notiks Latvijas bērnu un jauniešu folkloras svētki

Nedēļas nogalē, 19. un 20. maijā, aicinām uz 34. Latvijas bērnu un jauniešu folkloras svētkiem Pulkā eimu, pulkā teku2018 (PEPT) Līvānos. Dziedot, dejojot, muzicējot, stāstot stāstus un piedaloties interaktīvās darbnīcās, šogad svētkos īpaši tiks izzinātas latviešu kāzu tradīcijas. Svētku notikumos ieeja ir bez maksas.

Bērnu un jauniešu folkloras kopas ik gadu izzina kādu no tautas tradīcijām, kas ir veltīta konkrētai tēmai. 2018. gadā dalībnieki turpināja pētīt tēmu “Zinu, zinu tēva sētu”, padziļināti izzinot latviešu kāzu tradīcijas. Piedaloties gandrīz 1500 bērniem un jauniešiem no visiem Latvijas novadiem, svētku koncerti un norises ļaus iepazīt Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma daudzpusīgumu un Latvijas folkloras kopu devumu tā iedzīvināšanā šodien.

Svētki Līvānos ir plašākas PEPT programmas noslēguma sarīkojums. PEPT ir vienīgā nacionāla mēroga programma, kurā bērni un jaunieši no visiem Latvijas novadiem apgūst latviešu nemateriālo kultūras mantojumu, to izzinot un praktizējot visa mācību gada garumā. Dalībnieki ir apguvuši dziesmas, dejas, rotaļas un stāstus, piedaloties PEPT programmas notikumos – tradicionālās dziedāšanas konkursā “Dziesmu dziedu, kāda bija 2018”, tradicionālās muzicēšanas konkursā “Klaberjakte 2018”, tradicionālās dejošanas konkursā “Vedam danci 2018”, stāstnieku festivālā „Ziv zup’ 2018” un stāstnieku konkursā “Anekdošu virpulis 2018”, kā arī reģionālajos folkloras kopu sarīkojumos.

Tradicionālā kultūra, folklora, nemateriālais kultūras mantojums – tie ir dažādi apzīmējumi mums pašiem piederošām un ļoti svarīgām lietām – dažādām valodas izpausmēm, dziesmām, dančiem, melodijām, ornamentiem, ēdienu receptēm utt. Tā ir nozīmīga latviskās identitātes daļa, PEPT svētki ir tā visa iedzīvināšana, kopā radīšanas un dalīšanās prieks. Programma dod iespēju bērniem un jauniešiem izzināt un piedzīvot tradīcijas šodien, šeit un tagad. PEPT dalībnieki, kuri jau pieauguši, turpina savās ģimenēs iedzīvināt mantojumu, kā arī veido jaunas folkloras kopas, domubiedru klubus. Pārņemot to, kas katram ir vistuvākais, veidojas mūsdienīgas tradīcijas interpretācijas. Tā mēs bagātinām Latvijas kultūrtelpu kopā,” stāsta projekta vadītāja Māra Mellēna.

Galvenie notikumi (pilnu pasākuma programmu, lūdzu, skatiet relīzes pielikuma daļā):

19. maijs, sestdiena

  • 11.00. Svētku atklāšanas koncerts „Vysi muni gosti beja”.

  • 18.00. PEPT folkloras konkursu laureātu koncerti. Norise vienlaicīgi trīs pilsētas vietās.

20. maijs, svētdiena

  • 10.30. Svētku dalībnieku GĀJIENS.

  • 11.30. Svētku noslēguma Novadu koncerts „Kā tur bija, tā tur bija cīrulīša kāziņās”.

*Detalizētu pasākuma programmu, lūdzu, skatiet relīzes pielikuma sadaļā.

Pulkā eimu, pulkā teku ir nemateriālā kultūras mantojuma apgūšanas programma, kuras galvenais uzdevums ir aktualizēt paaudzēs krātā mantojuma – īpaši nemateriālais kultūras mantojuma: prasmju, iemaņu, stāstu, dziesmu, melodiju, deju, ēdienu recepšu un dzīves gudrību pielietojuma iespējas šodien, šeit un tagad katram no mums, atbildīgi saglabāt un attīstīt, nododot tālāk. Nemateriālais kultūras mantojums tiek apgūts dažādos folkloras žanros.

Atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Līvānu novada pašvaldība, AS „Latvijas valsts meži” un MammaDaba. Svētku lieldraugi: AS “Swedbank” un zīmols “Kārums”.

Vairāk: www.facebook.com/PEPTlv, www.pept.lv, #peptlv

Papildu informācija: Māra Mellēna, projekta vadītāja, mob. 26522141, mara.mellena@visc.gov.lv

34. Latvijas bērnu un jauniešu folkloras svētki

Pulkā eimu, pulkā teku 2018

19.-20.05.2018., Līvāni

PROGRAMMA

 

19. maijs, sestdiena

 

10.00. Ieskaņu koncerts CĪRULI, CĪRULI, KAD ŅEMSI SIEVU? (brīvais mikrofons). Norises vieta: pie Līvānu novada Kultūras centra.

11.00. Svētku atklāšanas koncerts VYSI MUNI GOSTI BEJA. Folkloras kopu un individuālo izpildītāju koncerts. Norises vieta: pie Līvānu novada Kultūras centra (ap strūklaku).

15.00 – 16.00. Ielu koncerti. Folkloras kopu individuālās programmas.Norises vietas: pie Līvānu Kultūras centra un pie Līvānu novada domes.

18.00. PEPT 2018 folkloras konkursu laureātu koncerti. Koncerti notiek vienlaicīgi trīs vietās.Norises vietas: Līvānu novada Kultūras centrs, Līvānu Sv. Miķeļa katoļu baznīca un Līvānu luterāņu baznīca.

Pasākumi bērnu un jauniešu folkloras kopu dalībniekiem:

12.00 – 17.30. Interaktīvās darbnīcas svētku dalībniekiem. Norises vieta: Dubnas krasts pie Līvānu 1.vidusskolas.

15.30 – 16.30. Muzikantu saspēle. Norises vieta: Līvānu novada Centrālā bibliotēka, Straumes zāle.

20.30 – 23.00. Saldais Danču vakars svētku dalībniekiem.Norises vieta: tiks precizēta.

21.00 – 22.00. Stāstu laiks svētku dalībniekiem. Norises vieta: Līvānu novada Kultūras centrs.

20. maijs, svētdiena

10.30 – 11.30. Svētku dalībnieku GĀJIENS. Norises vieta: no Līvānu novada Kultūras centra līdz Latgales Mākslas un amatniecības centram.

11.30 – 14.00. Svētku noslēguma Novadu koncerts KĀ TUR BIJA, TĀ TUR BIJA CĪRULĪŠA KĀZIŅĀS. Norises vieta: pļava pie Latgales Mākslas un amatniecības centra.

13.30 – 14.00. Rotaļu sarīkojums ROTAĻU VIJA LATVIJAI un svētku NOSLĒGUMS. Norises vieta: pļava pie Latgales Mākslas un amatniecības centra.

* Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā programmā iespējamas izmaiņas.

Notikumu vietu adreses Līvānos:

Līvānu novada Kultūras centrs – Rīgas iela 105.
Līvānu novada dome – Rīgas iela 77.
Līvānu novada Centrālā bibliotēka – Rīgas iela 136.
Līvānu 1.vidusskola –  Rīgas iela 101.
Līvānu 2.vidusskola – Rīgas iela 113.
Līvānu Sv.Miķeļa katoļu baznīca – Baznīcas iela 19.
Līvānu luterāņu baznīca – Dzelzceļa iela 17.
Latgales Mākslas un amatniecības centrs – Domes iela 1.

Atstājiet komentāru