2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Mūsdienu mākslas galerijā atklāta Mētras Štelmaheres foto izstāde “Substance”(FOTO)

Mūsdienu mākslas galerijā atklāta Mētras Štelmaheres foto izstāde “Substance”(FOTO)

12.maijā Mūsdienu mākslas galerijā tika atklāta Mētras Štelmaheres foto izstāde SUBSTANCE. Ar muzikālu priekšnesumu izstādes atklāšanā uzstājās mūziķi Anna Sēruma un Mareks Sarnovskis. Izstāde galerijā būs apskatāma līdz 9.jūnijam.

Izstāde „Substance” ir vizuāli saistošas, pat biedējošas sešpadsmit lielformāta fotogrāfijas. Tās ir mākslinieces Mētras Štelmaheres redzējums: „Cilvēks, ievietots neizprotamajā telpā, kas savieno divas puses. Zemi kā balstu. Fizisko, taustāmo esamību, kurā atrodoties, iespējams eksistēt arī ārpus tās. Varbūt nav nekā starp debesīm un zemi. Cilvēks, kurš nebeidzami grimst zemē, vienlaikus tiecas tikt ārpus tās, ilgojoties pēc tik kārotās brīvības. Viņš elpo debesis, kas noliecas pie tā. Viņš elpo starp redzamo un neredzamo, taustāmo un netveramo, miegu un nomodu laiku, sevis apzināšanos un bezapziņu. Starp īstenību, pēc kuras tiecas un neīstumu, kurā grimst, nespējot no tā izkļūt. Viņš ir. Dzīve šķiet tik pašsaprotama un reizē pilnīgi neizprotama. Posms starp piedzimšanu un nomiršanu. Katrs dzīvības pilnais solis cilvēku neatgriezeniski tuvina nāvei, - gan bērnu, gan pieaugušo un sirmgalvi. Realitāte, kura ir apzināta, jo tajā atrodas visu apziņas laiku. Bet vai tiešām apzinās? Varbūt apziņas slieksnis vēl tikai priekšā? Kad to pārkāpj, pēkšņa kā atklāsme notiek pamošanās. Brīdis, kad iegrimt zemē pavisam. Vai varbūt pacelties ārpus tā, iegrimstot debesu dziļumos?”. Izstāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Mētra Štelmahere dzimusi 1990. gadā, mācījusies Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā kvalifikācijā foto dizains Raimo Lielbrieža vadībā (2006-2010) un Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības apakšnozarē (2010-2014). Māksliniece piedalās izstādēs kopš 2002. gada un ir izstādījusies Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Saldū u.c.

Mūsdienu mākslas galerija atrodas Rīgas ielā 108a, Līvānos, tās apmeklējums – bez maksas. Galerijas darba laiks – no trešdienas līdz sestdienai no pl.12:00-18:00. Mūsdienu mākslas galerijas darbības virzieni ir izstāžu darbība, neformālās un tālākizglītības joma un inovatīvu kultūras pasākumu organizēšana. Galerijas mērķis ir sekmēt dažādas mākslas izpausmes reģionā un vecināt to pieejamību vietējiem iedzīvotājiem, nodrošinot kvalitatīvu un inovatīvu kultūras pasākumu piedāvājumu.

Vairāk informācijas: www.facebook.com/musdienumaksla

Lāsma Vindule
Mūsdienu mākslas galerija
Biedrības “Galerija” valdes locekle
vindule.lasma@gmail.com
t.28326761

Atstājiet komentāru