2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Sankt-Pēterburgas opera ar izrādi "Seviljas bārddzinis" atvadās no jēkabpiliešiem(FOTO)

Sankt-Pēterburgas opera ar izrādi "Seviljas bārddzinis" atvadās no jēkabpiliešiem(FOTO)

Sestdienas vakarā ar Džoakīno Rosini izrādi "Seviljas bārddzinis" no jēkabpiliešiem atvadījās Sankt-Pēterburgas opera teātris.


Ir noslēdzies piecu gadu sadarbības periods kurā Jēkabpilī Krustpils saliņā izrādītas piecas Sankt-Pēterburgas operas teātra izrādes - "Rigoletto", "Pēteris Pirmais", "Dons Žuans", operete "Sikspārnis" un komēdija "Seviljas bārddzinis".


"Šo piecu gadu laikā esam "iešūpojuši tautu" jeb pieradinājuši skatītājus, ka Operas svētki Jēkabpilī ir valsts nozīmes pasākums uz kuru brauc skatītājs no visas Latvijas. Solu, ka arī turpmāk Jēkabpilī būs operas dienas," atklājot operas dienām veltīto preses konferenci sacīja Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs.


Viņš piebilda, ka pateicoties Sankt-Pēterburgas operas augstvērtīgajam sniegumam, skatītājs pieradis pie augstas kvalitātes izpildījuma, kāds jānodrošina arī turpmāk. Sankt-Pēterburgas operas teātrim viņš novēlēja vēl daudz iestudējumu un veiksmīgu sezonu, sakot uz redzēšanos nevis sveiki, jo nav izslēgts, ka pēc kāda laika to atkal aicinās uz Jēkabpili.


Sankt-Pēterburgas operas teātra režisors Jurijs Aleksandrovs norādīja, ka ļoti ciena draudzību kāda piecu gadu laikā izveidojusies starp jēkabpiliešiem un operas teātra trupu.


"Mūsdienās visu izšķir reģioni. Tieši tur risinās visi svarīgākie notikumu un kūsā dzīve, bet galvaspilsētas ir kā valsts vizītkarte. Mēs spēlējam skatītājam ar simt procentu atdevi, neatkarīgi no vietas, kur uzstājamies. Mums ir tikai viena iespēja iekarot skatītāja/klausītāja simpātijas, jo izrāde te ir tikai reizi gadā un mēs strādājam ar pilnu atdevi un augstu kvalitāti ikvienai publikai," uzsver Jurijs Aleksandrovs.
Viņš piebilda, ka "Seviljas bārddzinis" ir Sankt-Pēterburgas operas visjaunākā izrāde un jau tradicionāli ar viesizrādi Jēkabpilī tiek noslēgta sezona un aktieri dodas atvaļinājumā, lai smeltos spēku jaunai sezonai.


Jurijs Aleksandrovs sacīja, ka izrādes "Seviljas bārddzinis" tematika ir aktuāla arī mūsdienās, jo arī tagad sabiedrībā ir gana daudz cilvēku, kas cenšas nopelnīt nerēķinoties ne ar vienu un peļņas dēļ ir gatavi uz jebkādu krāpšanos un viltībām. Sankt-Pēterburgā esot arī restorāns "Figaro" un Jurijs Aleksandrovs novērojis, ka tajā visi oficianti saģērbti kā "Seviljas barddzinī" Figaro. Tas viņam devis ideju galvenā varoņa tēla dažādošanai, parādot, ka tas var būt jebkurš un jebkur, galvenais lai būtu gūts labums. Šo ideju, ka Figaro ir tik dažāds, skatītāji redzēja izrādes sākumā, kad uz skatuves bija neskaitāmi Figaro, pat sievietes tērpā ģērbies. Izrādes gaitā Figaro kopā ar grāfu Almavivu ar visdažādākajām viltībām dara visu, lai iekļūtu doktora Bartolo namā pie mīļotās Rozīnas.


Jurijs Aleksandrovs atklāja, ka nākamais gads Sankt-Pēterburgas operas teātrim ir 30.jubilejas sezona.


Sankt-Pēterburgas operas teātra viesizrādē Jēkabpilī Krustpils saliņā sestdien bija atbrauksi 85 cilvēku liela trupa. Uz Latviju tie devušies ar dažādiem transporta līdzekļiem – teātra vadība ar lidmašīnu, trupa ar autobusu, bet tehniskie darbinieki ar vilcienu.


Jēkabpils un Sankt-Pēterburgas operas kontaktu dibinātājs un savstarpējā sadarbības projekta aizsācējs Spartaks Leimanis sacīja, ka ideja par šādu sadarbību radusies pirms daudziem gadiem Siguldas operas svētku laikā.


"Uz Rīgas operu mēs ikviens varam aizbraukt, bet uz Sankt-Pēterburgas tikai retais. Tāpēc bija vēlme šī lieliskā kolektīva izrādes sarīkot kādā no Latvijas pilsētām un par tādu kļuva Jēkabpils," saka Spartaks Leimanis.


Viņš piebilda, lai arī pēdējos gados Latvijā daudzās pilsētās vasarā var vērot kaut ko no operas, vērā ņemami un augsta līmeņa pasākumi ir tikai divi - operas dienas Cēsīs un Jēkabpilī. Spartaks Leimanis atzina, ka viņam dots nopietns uzdevums atrast tikpat augsta līmeņa operu nākamajam gadam, kāda bijusi jēkabpiliešiem baudāma pēdējo piecu gadu laikā. Spartaks Leimanis piebilda, ka pēc kāda laika Jēkabpilī būs atkal skatāma Sankt-Pēterburgas opera.


Sankt-Pēterburgas operas direktors Jevgēnijs Maligins pateicās Jēkabpils domes vadībai par sadarbību piecu gadu laikā.


Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele pateicās par augsta līmeņa emocionālo baudījumu, ko Sankt-Pētburgas teātra solisti piecu gadu garumā sagādājuši Jēkabpils operas svētku cienītājiem.


Kā katru gadu, arī šogad uz Sankt-Pēterburgas operu bija ieradies kupls skaits skatītāju, gandrīz visas sēdvietas Krustpils saliņā bija aizņemtas. Skatuves noformējums bija grezns un, kā sacīja Jurijs Aleksandrovs, tas esot veidots pēc Sankt-Pēterburgas operas teātra skatuves izskata. Visas izrādes gaitā teātra Solistu dziedājumus pavadīja skatītāju aplausi, savukārt operas solisti savu darbošanos uz skatuves papildināja ar atsevišķām replikām latviski, kas abpusējo aktieru un skatītāju sadarbību vērta vēl saliedētāku. Izrādes noslēgumā Jēkabpils kultūras pārvalde aktierus un režisoru sveica ar ziediem, par sniegu viņiem pateicās arī Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs.

Atstājiet komentāru