2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Pavasara tradīcija - Vesnjanki

Pavasara tradīcija - Vesnjanki

Katru pavasari Ukrainā atzīmē Izšuvuma dienu. Izšuvuma dienas tradīcija nāk no Ukrainas pilsētas Černovicas. Maija trešajā ceturtdienā, visi pilsētas iedzīvotāji ejot uz darbu, vai skolu uzvelk tautas tērpu. Svētki apvieno ukraiņu tautu neatkarīgi no dzimuma, sociālā statusa, reliģiskajiem un politiskajiem uzskatiem. Svētku mērķis – saglabāt senās izšūta tautas tērpa veidošanas un valkāšanas tradīcijas.

2016. gada 20. maijā NVO senioru dienas centrā notika pasākums “Ukraiņu tautas pavasara paražas "Vesnjanki"” biedrības ‘’ Javir’’ projekta “Ukraiņu kultūras dienas 2016’’ ietvaros, kurā dalībniekiem bija iespēja iepazīt ukraiņu tautas pavasara sagaidīšanas tradīcijas. Pasākuma dalībniekus laipni uzņēma savās telpās Jēkabpils pensionāru apvienības „Sasaiste” priekšsēdētāja Biruta Jemeļjanova. Pasākumā piedalījās Jēkabpils 2. vidusskolas 1. klase, skolotāja Tatjana Novikova, Jēkabpils pamatskolas 1. klase, skolotāja Dace Rateniece, Jēkabpils Galvenās bibliotēkas pārstāvji.

Pirmajā pasākuma daļā dalībniekiem bija iespēja darboties piecās radošajās darbnīcās: stikla apgleznošana, vainagu veidošana no mākslīgiem ziediem, ukraiņu tautas tērpa krāsošana, leļļu ( Ļaļka-motanka) veidošana ar ukraiņu tautas motīviem, kopīgās gleznas veidošana ( Tēma- „Lai vienmēr ir saule”) no krāsainās mīklas. Otrajā pasākuma daļā kopīgi pavadījām laiku ar autentiskām ukraiņu „VESNJANKI” pavasara dziesmām un kustību rotaļām. Īpaši pasākumam tika izgatavots „Krokove koleso” – „Soļu rats” kurš griežas ap savu asi un ir ar dažādām krāsainām lentām, kas simbolizē sauli. Jēkabpils 2. vidusskolas 1. klase bija sagatavojusi dziesmu par sauli, kuru dziedāja latviešu, krievu un ukraiņu valodās. Kā draudzības apliecinājumu 2. vidusskolas skolēni dāvāja saules krāsas tulpes, turpretī pamatskolas skolēni dāvāja dziesmu par virtuālām konfektēm.

Pasākuma beigās katrs no dalībniekiem tika cienāts ar ukraiņu nacionālajām maizītēm „Žaivoronki”’ (cīrulīši), kuri simbolizē pavasara svētkus „VESNJANKI” un no bibliotēkas katrs saņēma kartītes ar cīrulīšiem un novēlējumu.

Atstājiet komentāru