2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpilī koncertēs Pareizticīgie dziedoņi

Jēkabpilī koncertēs Pareizticīgie dziedoņi

Sestdien, 9. janvārī plkst. 16.00 Krustpils kultūras namā koncertu sniegs jēkabpiliešiem labi zināmais Maskavas vīru koris “Pravoslavnije pevčije” (“Pareizticīgie dziedoņi”). Jau kopš pirmajiem koncertiem Jēkabpilī koris pārsteidz klausītājus ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni.

 

Maskavas vīru koris “Pravoslavnije pevčije” (“Pareizticīgie dziedoņi”) tika izveidots 1992. gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Krievijā, kur izcilu vīru koru nav mazums, tas pelnīti uzskatāms par labāko kori, kas turpina jau kopš XVI gadsimta Krievzemē pastāvošo dziedošo diakonu koru tradīcijas.

  

Vīru koris piedalījies daudzos starptautiskos festivālos Maskavā, Vācijā, ASV, Šveicē un Itālijā, ņēmis dalību arī Vispasaules akcijā “Pasaule bez kājnieku mīnām” Ženēvā (akcijas patronese bija princese Diāna).

 

Kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs, kormeistars un muzikologs Georgijs Smirnovs ir Maskavas Valsts konservatorijas kordiriģēšanas fakultātes absolvents. Bijis  vairāku Maskavas profesionālo vīru koru un baznīcas koru diriģents un kormeistars, kā arī studējis krievu baznīcas dziedāšanas vēsturi. Būdams izdevniecības “Muzika” redaktors, viņš sagatavojis izdošanai vairākus krievu sakrālās mūzikas krājumus.

 

Pastāvīgi kora koncertu partneri ir izcili dziedātāji - Irina Arhipova (kopā koncertējuši Krievijā, Grieķijā, Šveicē un Latvijā), Artūrs Eizens un Aleksandrs Vederņikovs.

 

Santa Vucāne,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Kultūras pārvaldes

Projektu koordinatore

Atstājiet komentāru