2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Patriotisma nedēļā - Kino Mītnē latviešu dokumentālās filmas

Patriotisma nedēļā - Kino Mītnē latviešu dokumentālās filmas

Patriotisma nedēļas ietvaros, 16. novembrī plkst. 18.00 Kino Mītnē Jēkabpils tautas namā norisināsies divu latviešu dokumentālo filmu “Par svarīgo” un “Četros no rīta mežā” seansi, kā arī tikšanās ar autoriem. Ieeja bez maksas.

 

"Par svarīgo"

 

Pāvela Širova un Ata Klimoviča dokumentālā īsfilma "Par svarīgo" ir personisks stāsts, kurā latviešu žurnālists Atis Klimovičs satiekas ar savu gruzīnu draugu septiņdesmitgadīgo Otari gleznainajā Kahetijas pilsētiņā Signagi.

 

"Kad pirms 10 gadiem iepazinos ar Otaru Mgaloblišvili, jau bija slēgta Signagi tipogrāfija, kurā viņš daudzus gadus bija nostrādājis par direktoru. Dzīve Gruzijā bija pilna neskaidrību un pārmaiņu. Turklāt gan Otari, gan viņa sieva Tinatina bija jau pensijas gados, tā ir manas mammas paaudze, kuras "ziedu laiki" pagāja Brežņeva ērā," saka Atis Klimovičs. "Veidojot filmu, gribējām saprast, kas ir tas svarīgais, pie kā cilvēks šādā situācijā un dzīves posmā turas."

 

"Otari turas pie stieņa. Viņš ir vienīgais septiņdesmitgadīgais dalībnieks, kurš piedalās Gruzijas čempionātā benchpress disciplīnā. Tā ir svaru stieņa spiešana guļus, kas lielākoties pasaulē pazīstama kā viena no pauerliftinga sastāvdaļām, bet Gruzijā, Irānā un vēl dažviet ir populāra arī kā atsevišķa disciplīna. Tomēr stienis, kā izrādījās, nav ne vienīgais, ne svarīgākais," stāsta Pāvels Širovs.

 

Filmas garums – 32 minūtes
Režisors – Atis Klimovičs, Pāvels Širovs
Redaktore – Inese Zandere

 

Filmas tapšanu atbalstījusi Gruzijas vēstniecība Latvijas Republikā, a/s “AirBalticCorporation”, IDS Borjomi International, SEAF Small Enterprise Assistance Funds, Hotel Georgian House.

 

“Četros no rīta mežā”

 

Režisora Reiņa Ūbeļa dokumentālā filma “Četros no rīta mežā” ir stāsts par pieciem latviešu karavīriem mūsu dienās - divi ir profesionāļi no armijas, bet trīs pārstāv zemessardzi. Filmā pieci latviešu patrioti stāsta par savu izvēli atrasties bruņotajos spēkos. Taču ar to filmā ir segta tikai puse no stāsta par šiem cilvēkiem - viņi visi ir aizraujoši cilvēki arī savā civilajā dzīvē.

 

Pulkvežleitnants ar Irākas un Afganistānas pieredzi tagad kļuvis arī par jaunsaimnieku, audzējot liellopus Vidzemē. Gatis Indrēvics, arī karojis Afganistānā, ir mūziķis grupā “Auļi” un aktīvi piedalās viduslaiku bruņinieku cīņu rekonstrukcijās. Gunita no Rēzeknes ir pārdevēja, čakla strādniece savu vecāku saimniecībā. Viesturs ir vēl viens zemessargs no Preiļiem - veterinārārsts, kam esam sekojoši viņa izsaukumos pie slimajiem lopiņiem. Un pēdējais – vēstures maģistrs Artūrs, zemessargs no Ventspils.

 

Filmā, bez nevajadzīga patosa, pieci mūsējie ļoti daudz pasaka par to, kas mums ir Latvija un arī to, ka viņi ir gatavi to sargāt - būtībā to jau dara.

 

Filmas garums – 52 minūtes
Režisors – Reinis Ūbelis

 

dokumentF

Atstājiet komentāru