2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas piedāvātie pasākumi, atzīmējot Raiņa 150.jubileju (FOTO)

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas piedāvātie pasākumi, atzīmējot Raiņa 150.jubileju (FOTO)

Atzīmējot Raiņa 150 jubileju, Jēkabpils Galvenā bibliotēka piedāvāja plašu pasākumu klāstu:

 

Raiņa dzejas filmu maratons:

Redz visu pasauli dimantos mirdzam”

 

Atzīmējot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusē, Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu realizējis projektu "Latvijas filmu izlase" – apjomīgu filmu kolekciju DVD formātā (25 diski), kurā apkopotas Latvijas kinovēstures būtiskākās parādības un spilgti mūsdienu kinomākslas paraugi. Izlasē ievietotas 70 Latvijas filmas (10 spēlfilmas, 16 dokumentālās un 44 animācijas). Filmas grupētas divos hronoloģiskos periodos – klasiskais un mūsdienas. Tā ir pirmā tik apjomīga un hronoloģiski plaša Latvijas filmu izlase (1961-2014). Jebkuru filmu no kolekcijas izsniedzam uz mājām.

 

Šajā kolekcijā ietvertas arī animācijas filmas ar Raiņa darbu motīviem: Zelta sietiņš, Zelta zirgs, Spēlēju, dancoju. Lai caur animācijas filmām iepazītu daudzveidīgo Raiņa daiļradi, bērnus un jauniešus aicinājām uz kino seansiem un bibliotekārajām stundām. 8. septembrī Jēkabpils 3. vidusskolas 5.b. klases audzēkņi skatījās animācijas filmu „Spēlēju, dancoju”, “Zelta sietiņš”, 15., 23. septembrī „Zelta sietiņš” – PII ”Auseklītis” (izbraukums uz b.d.), 21., 22. septembrī skatījāmies fragmentus no animācijas filmām „Zelta zirgs”, “Spēlēju, dancoju”, “Zelta sietiņš”, analizējām, diskutējām par filmām un Raiņa orģināladarbiem kopā ar Jēkabpils Vakara vidusskolas audzēkņiem; 29. septembrī kopā ar Jēkabpils pamatskolas skolniekiem noslēgsim filmu maratonu. Pasākumu dalībniekus iepazīstinājām ar Raiņa un Aspazijas visvecākajām grāmatām ( no 1918. gada) līdz jaunākajiem izdevumiem un vismazākā izmēra iespieddarbu.

 

Kā pienākas kino seansos, dalībnieki cienājās ar popkornu. Izbraukuma seansos tāda ekstra nebija, dārziņa bērniem pirmajā reizē dāvinājām putniņus ar Raiņa četrrindēm, otrajā reizē saulītes ar Raiņa četrrindēm.

 

Lekcija: “Aktuāli motīvi Raiņa dzejā un mūsdienu sabiedrībā”

 

8. septembrī literāte Ligita Ābolniece piedāvāja lekciju “Aktuāli motīvi Raiņa dzejā un mūsdienu sabiedrībā” Referente, izmantojot, Raiņa dzejas motīvus, meklēja kopsakarības ar mūsdienām.Kā izteicās audzēkņi no Jēkabpils Vakara vidusskolas, kas piedalījās literārajā stundā, lekcija bija interesanta un izzinoša.   

 

 Dzejas dienu pasākums

Trejkrāsainā saule”

 

Sadarbībā ar ukraiņu biedrību Javir 10. septembrī klausījāmies Raiņa un Aspazijas dzejas lasījumus latviešu, ukraiņu, krievu un gruzīnu valodās. Pasākuma apmeklētāji vairāk uzzināja par dzejoļu tulkojumiem.

 

Pasākuma iedvesmas avots grāmata - Trejkrāsu saule/Трикольоровое сонце, kurā apkopota Raiņa un Aspazijas dzeja latviešu, ukraiņu un gruzīnu valodās. Izdevuma idejas, koncepcijas un priekšvārda autors, tulkotājs ukraiņu un gruzīnu valodā Rauls Čilačava. R. Čilačava bija Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā no 2005. līdz 2010. gadam. Tulkojis Raini, Aspaziju, Vācieti un Čaku ukraiņu un gruzīnu valodās. Labi pazīst un ciena Latvijas kultūru un kultūras mantojumu. Savas vēstnieka karjeras laikā, viesodamies bibliotēkās, mācību iestādēs un muzejos, daudz darījis ukraiņu un latviešu kultūras sakaru stiprināšanā.

 

Pasākumā piedalījās R. Čilačavas draugi no Rīgas.

 

Izstāžu cikls: Raiņa un Aspazijas gads

 

Sākot 2015. gadu, uzsākām jaunu izstāžu ciklu: Raiņa un Aspazijas gads. Septembrī tā piedāvājam cikla 8.izstādi:Rainis un Aspazija bērniem.
Raiņa un Aspazijas radītie darbi neapšaubāmi ir literatūras klasika, kas tapuši pirms vairāk nekā simts gadiem. Par bērnu dzejas klasiku kļuvuši Raiņa dzejoļu krājumi "Zelta sietiņš" (1920), "Puķu lodziņš", "Lellīte Lolīte" (abi 1924), "Putniņš uz zara" (1925).


Ne katrs Aspazijas dzejolis patiks visiem bērniem – daudzus nesapratīs, citi šķitīs pārāk smagnēji, taču, ja ģimenē aug meita – īpaši, ja viņa ir kustīga un dumpinieciska – dažs labs dzejolis no krājuma „Saulainais stūrītis” viņu uzrunās. Protams, var izvēlēties arī jebkuru no vēlākos laikos sastādītajām Aspazijas bērnu dzejas izlasēm. Lai arī cik grūta dažiem ir bijusi bērnība, tā mums visu mūžu apstaro ar rīta stundas mirdzumu un siltumu. Īpašu mirdzumu cauri gadu simtenim izstaro arī Raiņa un Aspazijas bērnības skatījums. 

 

Atstājiet komentāru